+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.441
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.373
    Pohvaljen 43.403 puta u 9.262 postova
    Moć reputacije
    1266

    Mato Grkovic / Mato Grković

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Mato Grkovic / Mato Grković

    IMDb



    Mato Grković (Podvinje, 4. ožujka 1898. - Zagreb, 21. svibnja 1973.), hrvatski književnik.

    Član je zagrebačke drame od 1925. do 1963. godine. 1925. godine pojavio se je na pozornici u ulozi Don Manuela u Calderónovoj "Gospođi đavolici" koju je postavio Ivo Raić. Pokazavši nesumnjiv scenski talent, inteligenciju u predavanju, te osobito lijep i čist štokavski govor, Grković je angažiran i otada trajno djeluje u Hrvatskom narodnom kazalištu, izuzevši sezonu 1927. - 1928. koju je proveo u Splitu.

    U više od četiri desetljeća svoje aktivnosti Grković je interpretirao najširi repertoar u domaćim i stranim djelima, u klasici i suvremenoj drami, u ljubavničkim, herojskim, salonskim, pa i komičnim ulogama. Uz glumu Grković započinje raditi i kao redatelj, te daje zapažene scenske postave.

    Uoči Drugoga svjetskog rata bio je i ravnatelj drame, od 1939. do 1940. Djelovao je i kao nastavnik na Akademiji za kazališnu umjetnost, te razvio znatnu književnu djelatnost. Napisao je dokumentarnu monografiju o Milki Trnini, koju je kritika jednodušno ocijenila kao izvanredno djelo, zatim studiju o Jean Racineu, dramatizirao Šenoinu "Lijepu Anku" i Tolstojevu "Anu Karenjinu", te redramatizirao "Zlatarovo zlato".

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Birtija (1929)
    2. Grjesnice (1930)
    3. Zivjece ovaj narod (1947)
    4. Hoja! Lero! (1952)
    5. Na taraci (1960)
    6. Bolje je umeti (1960)
    7. Carevo novo ruho (1961)
    8. Prica o djevojcici i sapunu (1962)
    9. Zara (1963)
    10. Cuvaj se senjske ruke (1964)
    11. Smrt u cizmama (1964)
    12. La kermesse des brigands (1968– )
    13. Oziljak (1969)
    14. Bastina (1969)
    15. Delitto al circolo del tennis (1969)
    16. Put u raj (1970)
    17. Gott mit uns (Dio è con noi) (1970)
    18. Sam covjek (1970)
    19. Starci (1971)
    20. Gorcina u grlu (1973)

    Izmenjeno od: Shane; 29.04.2018 u 20:22.



  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 13:25.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1