+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.122
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.034
    Pohvaljen 12.529 puta u 3.020 postova
    Moć reputacije
    337

    Bozidar Bunjevac / Božidar Božo Bunjevac

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Bozidar Bunjevac / Božidar Božo Bunjevac

    IMDb



    Božo Bunjevac (6. decembar 1936, Breza - 29. juli 2008, Travnik) je bio bosanskohercegovački filmski, televizijski i pozorišni glumac.

    Glu­mio je u vi­še od 110 fil­mskih os­tva­re­nja, a prvi po­ziv za igra­ni film do­bio je već da­le­ke 1963. go­di­ne u fil­mu "Quo va­dis, Ži­vo­ra­de" gdje je tu­ma­čio ulo­gu agen­ta u po­tra­zi za dro­gom. Pu­bli­ka ga po­se­bno pam­ti u spo­re­dnim ro­la­ma u fil­mo­vi­ma "Sta­ni­ca obi­čnih vo­zo­va", "Ho­ros­kop", "Na pu­tu za Ka­tan­gu", "Ovno­vi i ma­mu­ti", "Stra­te­gi­ja švra­ke", "Ne­bo iznad kra­jo­li­ka", "Remake"...

    Iako je bio na­tur­ščik, ci­je­la biv­ša Ju­goslavija je zna­la ko je Bo­gart, a Bre­za se di­či­la njim. Mno­gi ka­žu da je na­kon Ali­je Si­ro­ta­no­vi­ća, s ko­jim je Bu­nje­vac dru­go­vao i ra­dio u mla­đim da­ni­ma u Ru­dni­ku Bre­za, ovaj kraj pro­sla­vio upra­vo on. Prvi Božin kontakt sa filmom je bio vezan za rudnik. Desilo se to 1948. godine, kada su iz Zastava filma u Brezi snimali dokumentarac pod nazivom “100 dana u Brezi”. Božo se u tom filmu pojavljuje kao statista sa prijateljima iz škole. Jednom prilikom pozorišni redatelj Fadil Smajlović, je u Brezi postavljao Steinbeckovu predstavu “O ljudima i miševima”. Bunjevac je u to vrijeme bio član kulturno umjetničkog društva "Rudar" u Brezi i svirao bubnjeve, i jedan policajac mu je rekao da izgleda “k'o idiot” za onim bubnjevima. Fadil ga je pitao: "Momak, bi li ti malo probao glumiti?"… S tom predstavom su kasnije osvojili prvo mjesto, tako je sve počelo.

    Bre­za je vo­lje­la nje­ga a on je vo­lio nju. Ne­ko­li­ko pu­ta je ja­vno ka­zao da ni­je vo­lio du­go da izbi­va izvan ro­dnog kra­ja, sem kad je zbog sti­ca­ja okol­nos­ti mo­rao pro­ves­ti go­di­nu da­na u Mos­ta­ru. Nu­di­li su mu i stan u Sa­ra­je­vu, ali on se ni­je dao. Ni­je že­lio na­pus­ti­ti svo­ju Bre­zu ni­za­šta na svi­je­tu.

    Tu je ro­đen, tu je imao broj­ne pri­ja­te­lje, di­je­lio su­dbi­nu svo­jih su­gra­đa­na u ra­tu ali na­ža­lost, tu ni­je umro jer ga je bo­lest oprhva­la pri­je ne­ko­li­ko go­di­na pa je mo­rao bi­ti pod stru­čnom nje­gom u Tra­vniku. Ono što je bio Zaim Muzaferija za Visoko, za Brezu je to bio Božo Bunjevac. Breza i Bosna i Hercegovina su ostale bez svoga Bogarta, otišao je jedan veliki glumac a prije svega veliki čovjek koji je i radost i tugu dijelio sa svojim sugrađanima.

    Bosanski Bogart

    Bunjevac je u filmskom svijetu puno poznatiji pod nadimkom Bosanski Bogart, a zaista je nevjerovatna priča kako je dobio taj nadimak. Naime, Bunjevac je u slovenskom filmu iz 1985. godine "Ovnovi i mamuti", a pod redateljskom palicom Filipa Robarja Dorina, igrao Bosanca koji mete ulice u Ljubljani.

    Prema scenariju, u jednoj sceni je trebao kamenom razbiti izlog na trgovini, međutim Bunjevac je to odbio. Naime, rekao je redatelju: "Jebo Bosanca koji će kamenom razbiti izlog. Mi to radimo glavom!". Filmska legenda kaže kako je Slovenac to objeručke prihvatio, a Bunjevac nije htio odraditi tu scenu trijezan. Upravo za tu ulogu je i dobio Zlatnu Arenu za mušku epizodnu ulogu kao i nadimak Bogart.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Quo vadis Zivorade?! (1968)
    2. Horoskop (1969)
    3. Todora (1979)
    4. Gazija (1981)
    5. Miris dunja (1982)
    6. Pismo - Glava / Heads or Tails (1983)
    7. Ada (1985)
    8. Ovni in mamuti / Ovnovi i mamuti (1985)
    9. Price iz fabrike (1985– )
    10. Srebrena lisica (1985)
    11. Misija majora Atertona (1986– )
    12. Ovo malo duse (1987)
    13. Zivot radnika (1987)
    14. Strategija svrake / The Magpie Strategy (1987)
    15. Na putu za Katangu (1987)
    16. Vizantija (1988)
    17. Inat (1988)
    18. Azra (1988)
    19. Kuduz (1989)
    20. Krivda (1989)
    21. Covjek koji je znao gdje je sjever a gdje jug (1989)
    22. Praski student (1990– )
    23. Gluvi barut / Silent Gunpowder (1990)
    24. Strategija svrake (1990– )
    25. Stanica obicnih vozova (1990)
    26. Sarajevske price (1991– )
    27. Sa 204-272 (1991)
    28. Prokleta je Amerika / Ruzina osveta / Kroz prasume Juzne Amerike / Sargarepo ti ne rastes lepo (1992)
    29. Aleksa Santic (1990– )
    30. Savrseni krug / The Perfect Circle (1997)
    31. Poslije bitke (1997)
    32. Nepitani (1999)
    33. Borac (2001)
    34. Akcija Tigar (2002)
    35. Remake / Rimejk (2003)
    36. Dobro ustimani mrtvaci / Well Tempered Corpses (2005)
    37. Nebo iznad krajolika / Skies Above the Landscape (2006)
    38. Lud, zbunjen, normalan (2007– )
    Izmenjeno od: Shane; 22.04.2018 u 20:58.

  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 04:20.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1