+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.118
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.018
    Pohvaljen 12.520 puta u 3.018 postova
    Moć reputacije
    336

    Stevan Salajic / Stevan Šalajić

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Stevan Salajic / Stevan Šalajić

    IMDb



    Stevan Šalajić (Borča, 23. juni 1929 — Novi Sad, 1. juli 2002) je bio srpski glumac.

    Rođen je 23. juna 1929. godine u Borči kod Beograda gde je živeo samo pola godine. Rano detinjstvo je proveo šumarskoj kući 7 kilometara udaljenoj od Apatina, gde mu je otac šumar, bio sa službom. Odrastao je okružen šumom u blizini Dunava, bio je treće najmlađe dete u porodici Šalajić. Porodica Šalajić se zbog potrebe očeve službe često selila 1937. Stapar, 1938. do 1940. godine Bezdan gde je Stevan naučio mađarski jezik i završio peti razred osnovne škole. U Somboru je od 1941. do 1948. išao u gimnaziju gde je i maturirao. U toku gimnazijskog školovanja Stevan Šalajić se amaterski bavio glumom.

    Glumio je u velikom broju pozorišnih predstava (oko 200 uloga). Bio je član ansambla Narodnog pozorišta u Somboru od 1946. do 1948. godine, kada prelazi u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, gde ostaje do penzionisanja 1990. godine. Bio je prvak drame ovog pozorišta.

    Bio je član Udruženja dramskih umetnika Srbije. Igrao je i na filmu i televiziji.

    Preminuo je 1. jula 2002. godine u Novom Sadu u 73-oj godini života.

    Nagrade i priznanja

    • 2 Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje 1961. i 1966. godine
    • brojne nagrade na Susretima vojvođanskih pozorišta
    • Orden rada sa srebrnim vencem 1961. godine
    • zlatna medalja "Jovan Đorđević" 1983. godine
    • Oktobarska nagrada Novog Sada 1970. godine
    • „Zlatni smijeh“, na IX danima satire „Jazavac“, Zagreb, 1984. godine
    • Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, 1986. godine
    • „Iskra kulture Vojvodine“, 1989. godine
    • Statueta Joakim Vujić, 1998. godine
    • "Dobričin prsten", 1999. godine

    prolog.rs
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Campo Mamula / Mamula Camp (1959)
    2. Izbiracica (1961)
    3. Probisvet (1967– )
    4. Dzandrljivi muz (1967)
    5. Lepa parada (1970)
    6. Dorucak sa djavolom / Breakfast with the Devil (1971)
    7. Pop Cira i pop Spira (1972)
    8. Prosek (1974)
    9. Sve sto je bilo lepo (1976)
    10. Sta se dogodilo sa Filipom Preradovicem (1977)
    11. Ancika Dumas (1977)
    12. Otac ili samoca (1978)
    13. Kod Kamile (1978)
    14. Spanski vetar sa sirom (1979)
    15. Trofej / Trophy (1979)
    16. Gradiliste (1979)
    17. Dud (1980)
    18. Svabica (1980)
    19. Bilo, pa proslo (1980– )
    20. Siroko je lisce (1981)
    21. Crvena kraljica (1981)
    22. Kir Janja (1981)
    23. Zalazak sunca (1982)
    24. Pop Cira i pop Spira (1982– )
    25. Timocka buna (1983)
    26. Snohvatice (1983)
    27. Bunja (1985)
    28. Poslednje leto detinjstva (1987– )
    29. Poput lista (1988)
    30. Specijalna redakcija (1989– )
    31. Balkan ekspres 2 (1989– )
    32. Jevreji dolaze (1992)
    33. Najvise na svetu celom (1994– )
    34. Nagyapáti Kukac Péter mennybemenetele / Peter Kukac Nadjapati ide u raj (1999)
    Izmenjeno od: lisani; 20.04.2018 u 16:05.

  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 10:06.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1