+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.122
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.030
    Pohvaljen 12.520 puta u 3.018 postova
    Moć reputacije
    337

    Dara Calenic / Dara Čalenić

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Dara Calenic / Dara Čalenić

    IMDb



    Dara Čalenić (18. jul 1934, Novi Sad, Srbija, Jugoslavija) je srpska glumica, trenutno živi i radi u SAD. Godinama je u braku sa Vladom Petrićem, doktorom filmskih nauka, jedinim Evropljaninom koji je u Americi postao doktor filmskih nauka i koji predaje na Univerzitetu Harvard i jedan je od najcenjenijih filmskih stručnjaka na svetu.

    Domaćoj javnosti najpoznatija je po ulozi Dare Pavlović u serijalu Lude godine.

    Glumila je u mnogim filmovima, na televiziji je odigrala više od trideset uloga. Od 1970. godine živi na relaciji Beograd – Boston. Poslednju predstavu u Beogradu odigrala je početkom osamdesetih. To je komad koji joj je doneo najviše priznanja, "Život Emili Dikson", čije je autor njen suprug. Iz Fondacije "Dare Čalenić", od 2004, ustanovljene su dve specijalne (novčane) nagrade za najbolju glumicu i glumca do 30 godina.

    Dara Čalenić rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu. Mlađim generacijama, kada kažete njeno ime, morate da dodate i ono "ljubi ga majka", jer je poznaju samo kao Žikinu Daru iz "Ludih godina" i drugih filmova o Mariji i Bobi. Oni stariji setiće je se i kao Juliške u "Putu oko sveta" i kao Švabice i kao Sonje Petrov u filmu "Nož", našem prvom krimiću.

    Glumica raskošnog talenta napustila je Jugoslaviju početkom 70-ih u vreme kad je reditelj Zoran Čalić sa svojom glumačkom ekipom predvođenom Dragomirom Bojanićem Gidrom godišnje snimao po jedan film o dogodovštinama Žike Pavlovića i kompanije.

    Dara se preselila u Ameriku, gde je njen suprug Vlada Petrić predavao filmsku režiju na čuvenom Harvardu. Glumica je planirala da se vrati u Srbiju, kako bi ponovo zaigrala na scenama Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Ateljea 212 i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ali do njega, sticajem okolnosti, nikada nije došlo.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Pop Cira i pop Spira (1957)
    2. Rafal u nebo / Shots in the Sky (1958)
    3. Te noci (1958)
    4. Gospodja ministarka (1958)
    5. Vetar je stao pred zoru (1959)
    6. Laza i Paralaza (1959)
    7. Servisna stanica (1959– )
    8. Dilizansa snova / The Dreams Came by Coach (1960)
    9. Mica i Mikica (1961)
    10. Ne diraj u srecu / Don't Meddle with Fortune (1961)
    11. Kentervilski duh (1962)
    12. Macak pod sljemom (1962)
    13. Na slovo, na slovo (1963– )
    14. Put oko sveta (1964)
    15. Cuvaj mi Ameliju (1965)
    16. Krestalica (1966)
    17. Macka na pruzi / Cat on the Rails (1966)
    18. Probisvet (1967– )
    19. Ljubov Jarovaja (1967)
    20. Kad budem mrtav i beo / When I Am Dead and Gone (1967)
    21. Noz (1967)
    22. Deseti rodjaci (1967)
    23. Svabica (1968)
    24. Seansa (1968)
    25. Ledeno ljeto (1968)
    26. Izgubljeno pismo (1968)
    27. Apokalipsa (1968)
    28. Nedozvani (1969)
    29. Radjanje radnog naroda (1969– )
    30. Backi slavuj (1969)
    31. Silom otac / Father by Force (1969)
    32. Sluzavka (1969)
    33. Preko mrtvih (1969)
    34. Zivot je masovna pojava / Life Is a Mass Phenomenon (1970)
    35. Siroma' sam al' sam besan / I'm Poor But Angry (1970)
    36. Jeppe brdjanin (1970)
    37. Farsa o Patlenu (1970)
    38. Ceo zivot za godinu dana (1971– )
    39. Muzicki automat (1971)
    40. Vreme konja (1972)
    41. Zenski razgovori (1972– )
    42. Majstori (1972– )
    43. Glumac je, glumac (1972– )
    44. Kamiondzije (1972– )
    45. Peta kolona (1973)
    46. Cirkus buva (1975)
    47. Cuvar plaze u zimskom periodu / Beach Guard in Winter (1976)
    48. Cast mi je pozvati vas (1976– )
    49. Lude godine / Foolish Years (1977)
    50. Ljubav i bijes (1978)
    51. Srecna porodica (1979)
    52. Kakav dan (1979)
    53. Gospodin Dimkovic (1979)
    54. Vruc vetar (1980– )
    55. Doslo doba da se ljubav proba / Lude godine 2 (1980)
    56. Avanture Borivoja Surdilovica (1980)
    57. Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi / Lude godine 3 (1981)
    58. Celicenje Pavla Pletikose (1981)
    59. Pop Cira i pop Spira (1982– )
    60. Varljivo leto 68 / The Elusive Summer of '68 (1984)
    61. Varljivo leto '68 / The Elusive Summer of '68 (1984)
    62. Lepotica iz Amhersta (1985)
    63. Tajna manastirske rakije / Cognac (1988)
    Izmenjeno od: Shane; 23.04.2018 u 21:28.

  2. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 13:57.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1