+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.117
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.011
    Pohvaljen 12.513 puta u 3.016 postova
    Moć reputacije
    336

    Stevo Zigon / Stevo Žigon

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Stevo Zigon / Stevo Žigon

    IMDb



    Stevo Žigon, rođen u Ljubljani 08. decembra 1926. godine, umro u Beogradu 08. decembra 2005. godine, bio je srpski filmski i pozorišni glumacio i režiser slovenačkog etničkog porekla.

    Kao mlad čovek dve godine je proveo u zloglasnom konc logoru Dahau, gde je i naučio nemački jezik. Zbog znanja jezika i poznavanja mentaliteta vrlo često je kasnije igrao uloge ciničnih i hladnih nemačkih oficira.

    Studirao glumu u Ljubljani i Lenjingradu. Diplomirao je 1952. u izvanrednoj klasi Akademije za pozorišnu umetnost u Beogradu.[1] Na Fakultetu dramskih umetnosti je bio jedan od prvih asistenata, prilikom njegovog osnivanja 1949. Prelomni trenuci njegove umetničke karijere vezani su za Bojana Stupicu, koji je doprineo njegovom angažmanu na filmu i režiji. Tokom godina, sve manje glumi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, a sve više se okreće režiji. Na filmu debituje 1950. dvema malim ulogama. Kao svoje najbolje dve uloge izdvaja onu novinara u filmu Oksigen (M. Klopčić, 1970) za koju je na festivalu u Puli nagrađen Zlatnom arenom, kao i onu u filmu Rondo (Z. Berković, 1966). Zapaženo glumi i na televiziji, a posebnu popularnost stiče tumačeći lik zloglasnog majora Krigera u tv serijama Otpisani i Povratak otpisanih. Glumi i u kratkim igranim filmovima (npr. N. Stojanovića).

    Godine 1968. za vreme junskih studentskih demonstracija u Beogradu, njegova pojava u dvorištu filozofskog fakulteta i njegov nastup sa insertom iz pozorišnog komada „Dantonova smrt“ gde je igrao poštenog, beskompromisnog i surovog Robespjera sa njegovim govorom na suđenju Dantonu, izazvala je eksploziju oduševljenja studenata koji su ga slušali i gledali: „... kada gledamo kako se ovi markizi i grofovi Revolucije kockaju, kada njih gledamo s pravom se možemo upitati jesu li oni opljačkali narod...! Nema sporazuma, nema primirja sa ljudima za koje je Republika špekulacija, a Revolucija zanat!!..“

    Po ideološkom opredeljenju se izjašnjavao kao komunista i bio je poštovalac Staljinovog lika i dela. Kategorično je branio ideje ateizma.

    Na prvim višestranačkim izborima u Srbiji 1990. godine bio je kandidat Socijalističke partije Srbije za narodnog poslanika, ali nije izabran.

    Supruga Jelena i ćerka Ivana su takođe poznate glumice.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Cudotvorni mac / The Magic Sword (1950)
    2. Crveni cvet (1950)
    3. Kala (1955)
    4. Vraticu se / Vrnil se bom / I'll Be Back (1957)
    5. Pet minuta raja / Five Minutes of Paradise (1959)
    6. X-25 javlja / X-25 Reports (1960)
    7. L'enclos / Enclosure (1961)
    8. Veliki poduhvat (1960)
    9. Spletka i ljubav (1960)
    10. Pesma (1961)
    11. Hedda Gabler (1961)
    12. Sest svecanih pozivnica (1963– )
    13. Afera Saint-Fiacre (1963)
    14. Sluzbeni polozaj (1964)
    15. Otrovna biljka (1964)
    16. Maestro (1965)
    17. Posle odmora (1965)
    18. Bolnicka soba (1965)
    19. Amandus (1966)
    20. Balada o povratku (1966)
    21. Krestalica (1966)
    22. Crni sneg (1966– )
    23. Rondo (1966)
    24. Tople godine / Hot Years (1966)
    25. Premijera (1966)
    26. Visocka hronika (1967– )
    27. Memento (1967)
    28. Koktel (1967)
    29. Jegor Bulicov (1967)
    30. Samci (1968– )
    31. Bekstvo (1968)
    32. Opatica i komesar (1968)
    33. La kermesse des brigands / Rinaldo Rinaldini (1968– )
    34. Tisina (1968)
    35. Prljave ruke (1968)
    36. Kalendar Jovana Orlovica (1968)
    37. Nedozvani (1969)
    38. Kako da ti kazem (1969– )
    39. Potop (1969)
    40. Obicna prica (1969)
    41. Na dan pozara (1969)
    42. Bura (1969)
    43. Bezimena zvezda (1969)
    44. Oxygen (1970)
    45. Putovanje na mjesto nesrece (1971)
    46. Cedomir Ilic (1970– )
    47. Veliki posao (1971)
    48. Ulazi slobodan covek (1971)
    49. Devojka sa Kosmaja / Girl from the Mountains (1972)
    50. Valter brani Sarajevo (1972)
    51. Damon / Damon: True Friendship (1972)
    52. Poslednji (1973)
    53. Opasni susreti (1973– )
    54. Paviljon broj VI (1973)
    55. Policajci (1973)
    56. Izgnanici (1973)
    57. Dubravka (1973)
    58. Valter brani Sarajevo / Walter Defends Sarajevo (1974– )
    59. Otpisani (1974)
    60. Njurci (1974)
    61. Parlog (1974)
    62. Dimitrije Tucovic (1973– )
    63. Strah (1974)
    64. Oglas (1974)
    65. Florijanovic (1974)
    66. Otpisani (1974– )
    67. Sie kommen aus Agarthi (1975– )
    68. Zive veze (1975)
    69. Andersonvil - Logor smrti (1975)
    70. Slucaj maturanta Wagnera (1976)
    71. Idealist / Idealista (1976)
    72. Na putu izdaje (1976– )
    73. Povratak otpisanih / The Written Off Return (1976)
    74. Vuci i ovce (1976)
    75. Marija (1976)
    76. Disput u noci (1976)
    77. Povratak otpisanih (1976– )
    78. Paviljon VI (1978)
    79. Okupacija u 26 slika / Occupation in 26 Pictures (1978)
    80. Otpisani (1978)
    81. Maska (1978)
    82. Ljubav u jedanaestoj (1978)
    83. Novinar (1979)
    84. Secam se (1979– )
    85. Doslo doba da se ljubav proba / Lude godine 2 (1980)
    86. Slom (1979– )
    87. Ljetovanje na jugu (1980)
    88. Cin (1980)
    89. Sesta brzina (1981)
    90. Zedj (1981)
    91. Sedam sekretara SKOJ-a (1978– )
    92. U agoniji (1981)
    93. Price iz radionice (1981– )
    94. Nastojanje (1982)
    95. Deseti brat (1982)
    96. Mrtvi se ne vracaju (1983– )
    97. Kako sam sistematski unisten od idiota / How I Was Systematically Destroyed by an Idiot (1983)
    98. Strici so mi povedali (1983– )
    99. The Secret Diary of Sigmund Freud (1984)
    100. Crveni i crni (1985)
    101. Crvena baraka (1985)
    102. Primoz Trubar (1986– )
    103. Heretik / Heretic (1986)
    104. Miss (1986)
    105. Slucaj Harms (1987)
    106. Pogresna procena (1987)
    107. Haloa - praznik kurvi / Aloa: Festivity of the Whores (1988)
    108. Vuk Karadzic (1987– )
    109. Dom Bergmanovih (1988)
    110. P.S. - Post Scriptum (1988)
    111. Vecernja zvona (1988– )
    112. Roman o Londonu (1988– )
    113. Tuce svilenih carapa (1991)
    114. Bracna putovanja (1991)
    115. Pohvala svetom knezu Lazaru (1992)
    116. Kazi zasto me ostavi / Say Why Have You Left Me (1993)
    117. Bolje od bekstva (1993)
    118. Policajac sa Petlovog Brda (1993– )
    119. Milena iz Praga (1994)
    120. Kraj dinastije Obrenovic (1995– )
    121. Nasledje (1995)
    122. Slozna braca (1995– )
    123. Srecni ljudi (1993– )
    124. Britanski gambit (1998)
    125. Kraljevski gambit (1998)


    Pozorišne predstave:
    Izmenjeno od: TamaraPsy; 01.06.2019 u 16:45.

  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 07:11.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1