+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.441
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.369
    Pohvaljen 43.366 puta u 9.262 postova
    Moć reputacije
    1266

    Jovan Ristic / Jovan Ristić

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Jovan Ristic / Jovan Ristić

    IMDb



    Jovan Ristić (2. april 1939, Beograd — 12. oktobar 2013, Beograd) bio je srpski reditelj. Školovao se u Beogradu gde je maturirao u III muškoj gimnaziji, potom diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, u klasi profesora Vjekoslava Afrića.

    U zaletu, jedan za drugim, osniva niz kamernih teatara: DADOV, zatim Teatar Levo, Kabare Stepenice, Kabare Komarac, kao i Pozorište igralište sa Radomirom Stevićem Rasom. Postaje asistent Bojana Stupice, prati ga u stopu obuzet njegovim postupcima, pokušava malo i da liči na njega, pa Trifkovića režira unatraške, i postaje ekscentrični boem o čijim ispadima bruji tadašnja beogradska “štrafta”. U teatru i počinje njegova karijera. Režirao je u mostarskom i beogradskom Narodnom pozorištu, Ateljeu 212, Savremenom pozorištu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Teatru “Gavela” u Zagrebu.

    Na televiziju dolazi 1966. kao reditelj kultne serije “Koncert za ludi mladi svet”, koncipira prve muzičke spotove Elipsa i Silueta, potom se u subverzivnom mjuziklu “Naše priredbe” kritički poigrava sa osetljivim društvenim paradoksima, režira “Divlje godine”, “Mokranjčeve dane”, “Povratak džezu”, “Bilo pa prošlo”, “Sedam plus Sedam”, “Malo ja, malo ti” i još 2500 televizijskih emisija, uz 3000 manifestacija među kojima i osam sletova za Josipa Broza Tita. Režira prvi Zdravkov koncert na Marakani, a potom i film “Pjevam danju, pjevam noću”. Vodi autorski tim “Nedeljnog popodneva" i “Igara bez granica”. Jedan je od osnivača Drugog programa Televizije Beograd, u kojoj je proveo 48 godina kao reditelj, urednik i autor emisija.

    Uporedo radi za italijanske (RAI), nemačke (ZDF), rumunske, bugarske, mađarske, sovjetske i portugalske televizijske kuće. Učestvuje na festivalima u Varšavi, Dablinu, Moskvi, Barseloni, Bledu, Portorožu i drugim gradovima širom bivše Jugoslavije, osvajajući više od dvadeset važnih nagrada među kojima i Zlatnu ružu Montrea 1979.

    Povrh svega bio je svestrani kolekcionar i jedan od naših najznačajnih filatelista, dobitnik zlatnih medalja i komesar srpskih postavki na međunarodnim izložbama. Zahvaljujući njegovim idejama i upornosti dobili smo divne serije poštanskih maraka posvećenih glumcima i rediteljima.

    Oni koji su ga poznavali kažu da je umeo da bude “težak, isključiv, ponekad i na svoju štetu. Umetnik u sticanju neprijatelja ali i prijatelja, a tako dobar, topao i nežan čovek ...“

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Nase priredbe (1968– )
    2. Buket sansona (1968)
    3. Sedmorica mladih (1970)
    4. Sabor u Dragacevu (1971)
    5. Cetrdeset prva (1971)
    6. First Newport Jazz Festival: Belgrade 1971 (1971)
    7. Nase priredbe (1973– )
    8. Divlje godine (1974– )
    9. Izbacivac (1978)
    10. Profesionalci (1977– )
    11. Pjevam danju, pjevam nocu (1979)
    12. Zarudela zora na Moravi (1979)
    13. Sedam plus sedam (1978– )
    14. Bilo, pa proslo (1980– )
    15. Vesnici dzeza: Art Blackey, Benny Green (1988)
    16. Smehotvorci (1989– )
    17. Kolubarska bitka (1990)
    18. Kabare 011 (1997– )

    Izmenjeno od: Shane; 29.04.2018 u 17:29.



  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 05:47.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1