+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Top poster Glodar avatar
    Datum registracije
    26.07.2015
    Postovi
    1.786
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    2.872
    Pohvaljen 11.630 puta u 1.655 postova
    Moć reputacije
    193

    Zorz Skrigin / Žorž Skrigin

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Zorz Skrigin / Žorž Skrigin

    IMDb



    Georgije-Žorž Vladimirovič Skrigin (Odesa, 4. avgust 1910 — Beograd, Srbija, 30. oktobar 1997), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, filmski režiser, scenarista i fotograf-umetnik.

    Rođen je 4. avgusta 1910. godine u Odesi, u današnjoj Ukrajini. Nekoliko godina nakon Oktobarske revolucije, 1922. sa roditeljima se doselio u Srbiju. Rusku školu je pohađao u Beloj Crkvi, a gimnaziju i Visoku baletsku školu je završio u Zagrebu. Godine 1930. je stupio u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, kao baletski igrač. Fotografijom se bavio amaterski, od 1935. godine.

    Godine 1941. je otišao u partizane, gde je bio član Kazališta narodnog oslobođenja pri Vrhovnom štabu NOV i POJ. Posle završetka rata, doselio se u Beograd, a od 1947. do 1967. bavio se profesionalno filmom, najpre kao snimatelj i scenarista dokumentarnih filmova, zatim kao reditelj igranih. Autor je 22 filma, od čega osam igranih. Bio je i generalni direktor Saveza filmskih radnika Jugoslavije.

    Do početka Drugog svetskog rata, dobio je mnogobrojne nagrade za fotografije (Njujork, San Francisko, London, Buenos Ajres, Torino i dr). U posleratnom razdoblju se malo bavio izložbenom fotografijom. Nagradu AVNOJ-a dobio je za ukupan umetnički rad, fotografski; nagradu Foto-saveza Jugoslavije za životno delo; Pulsku arenu za životno delo, i dr. Prvi je nosilac zvanja Majstor fotografije u Srbiji (1951). Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja.

    Umro je 30. oktobra 1997. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

    Wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Bled - Varna (1947)
    2. Tragom IV i V ofanzive (1947)
    3. Praznik radnog naroda (1948)
    4. Makedonija (1948)
    5. V kongres komunisticke partije Jugoslavije (1949)
    6. Bratska pomoc (1950)
    7. Dolinom Morave (1952)
    8. Revija jugoslovenskih igara (1953)
    9. Borac i graditelj (1953)
    10. Njih dvojica (1955)
    11. Potraga (1956)
    12. Krvava kosulja (1957)
    13. Gospodja ministarka (1958)
    14. Drug predsednik centarfor / Comrade President Center-Forward (1960)
    15. Velika turneja (1961)
    16. Macak pod sljemom (1962)
    17. Tito - zapisi filmskog snimatelja (1965)
    18. Koraci kroz magle (1967)
    19. Tito - Zapisi filmskog snimatelja (1971)


    Knjiga dobija život tek čitanjem.
    Čitalac joj daje život, sastavljajući slike koje stvaraju imaginarni svet u kojem likovi žive.

    Guillaume Musso

  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Glodar:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 22:00.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1