+ Odgovori
Rezultati 1 do 2 od 2






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.441
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.373
    Pohvaljen 43.388 puta u 9.262 postova
    Moć reputacije
    1266

    Relja Basic / Relja Bašić

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Relja Basic / Relja Bašić

    IMDb



    Relja Bašić (Zagreb, 14. veljače 1930.) hrvatski je kazališni, filmski i televizijski glumac i redatelj.

    Bašić je rođen u Zagrebu 14. veljače 1930. godine. Njegova majka Elly Bašić je bila poznata hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica. Bašić je židovskog podrijetla sa majčine strane. Dobio je prezime po svome očuhu Mladenu Bašiću, hrvatskom dirigentu. Diplomirao glumu na ADU u klasi dr. Gavelle. Godine 1955., pri kraju studija, redatelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gdje, ostvarivši niz uloga s istaknutim redateljima (Stupica, Radojević, Gavella, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine.

    Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama. U tim kazalištima odigrao je 797 predstava i realizirao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Joe Egg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).

    Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište Teatar u gostima, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. godine. Teatar u gostima je za vrijeme svog tridesetogodišnjeg života izveo 4213 predstava u 340 mjesta i gradova Hrvatske, Jugoslavije te u inozemstvu.

    Na filmu Relja Bašić debitira već za vrijeme studija u antologijskom Koncertu Branka Belana (1954.), jednom od najvažnijih i najboljih ostvarenja jugoslavenskog filma. Time samo najavljuje još istaknutije uloge u filmovima koji su promijenili tijek hrvatske i jugoslavenske kinematografije, poput Ronda Zvonimira Berkovića, za kojeg osvaja i Zlatnu arenu u Puli 1966. godine. Njegova interpretacija muškarca čiji je brak utonuo u krizu obilježila je film koji je najavio potpuno nova razmišljanja u filmskom mediju, i van naših prostora.

    Godine 1970. ulogom g. Fulira u Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika, Bašić postaje ikonom urbanog hrvatskog folklora.

    Njegova filmska karijera broji 56 domaćih i, služeći se njemačkim, francuskim, slovenskim, talijanskim te engleskim jezikom, 71 strani naslov, uključujući suradnje s nekim od najvećih imena europskog i svjetskog filma, kao što su Volker Schlöndorff, Peter Ustinov, Abel Gance, Robert Hossein, Lamont Johnson, James Cellan Jones, Alexandre Astruce, Mauro Bolognini, Wojtech Jasny, Luigi Magni, Wolfgang Becker i Giuliano Montaldo.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Koncert (1954)
    2. Milioni na otoku (1955)
    3. Pulverschnee nach Übersee (1956)
    4. Opsada (1956)
    5. La ragazza della salina (1957)
    6. Vrnil se bom (1957)
    7. Austerlitz (1960)
    8. Parnica oko magarece sjenke (1960)
    9. Kurir Tonci - Truba (1960)
    10. Avion za Paragvaj (1960)
    11. Le sette sfide (1961)
    12. Le goût de la violence (1961)
    13. Vucjak (1961)
    14. Pokojnik (1961)
    15. Il capitano di ferro (1962)
    16. Il Bandito Della Luce Rossa (1962)
    17. Blizanci (1962)
    18. Bezimena (1963)
    19. Zenidba gospodina Marcipana (1963)
    20. Usluga tacna i solidna (1964)
    21. Cuvaj se senjske ruke (1964)
    22. Autobiografija utopljenice (1964)
    23. Ubistvo na pozornici (1964)
    24. Tonkina jedina ljubav (1965)
    25. Kljuc (1965)
    26. Covik od svita (1965)
    27. Licem u nalicje (1965– )
    28. Apel (1965)
    29. Bademi s onu stranu smrti (1965)
    30. Mala nocna muzika (1965)
    31. Banket (1965)
    32. Mokra koza (1966)
    33. Rondo (1966)
    34. Nastavak slijedi (1966)
    35. Crne ptice (1967)
    36. Posalji coveka u pola dva (1967)
    37. Fast ein Held (1967)
    38. Vrijeme rakova (1967)
    39. Kroz sibe (1967)
    40. Hasanaginica (1967)
    41. Operation Cross Eagles (1968)
    42. Maratonci (1968– )
    43. Imam dvije mame i dva tate (1968)
    44. Flammes sur l'Adriatique (1968)
    45. Tramp oder der einzige und unvergleichliche Lenny Jacobsen (1968)
    46. Politicka vecera (1968)
    47. Meteop (1969)
    48. Sedmina - Pozdravi Mariju (1969)
    49. Michael Kohlhaas - Der Rebell (1969)
    50. Most (1969)
    51. Nedjelja (1969)
    52. Divlji andjeli (1969)
    53. Put u raj (1970)
    54. The Gamblers (1970)
    55. Gott mit uns (Dio è con noi) (1970)
    56. Togetherness (1970)
    57. Tko pjeva zlo ne misli (1970)
    58. Moji dragi dobrotvori (1970)
    59. La corta notte delle bambole di vetro (1971)
    60. Fabijen (1971)
    61. Lov na jelene (1972)
    62. Tanz auf dem Regenbogen (1972– )
    63. Valter brani Sarajevo (1972)
    64. Sammy (1972)
    65. Little Mother (1973)
    66. Kuzis stari moj (1973)
    67. Frühbesprechung (1973– )
    68. Sutjeska (1973)
    69. Ein für allemal (1973)
    70. Obraz uz obraz (1972– )
    71. Pjegava djevojka (1973)
    72. Ljubavnik (1973)
    73. Diogenes (1973)
    74. Deps (1974)
    75. Valter brani Sarajevo (1974– )
    76. Pozoriste u kuci (1972–1984)
    77. Tatort (1970– )
    78. Crna lista (1974)
    79. Sie kommen aus Agarthi (1975– )
    80. Kuca (1975)
    81. Zivot je lep (1975– )
    82. Poslednja utrka (1975)
    83. Cast mi je pozvati vas (1976– )
    84. Izbavitelj (1976)
    85. Izdaja (1976)
    86. Der Anwalt (1976–1978)
    87. Gospodja ministarka (1978)
    88. Ljubica (1978)
    89. Praznovanje pomladi (1978)
    90. Punom parom (1978– )
    91. Usporeno kretanje (1979)
    92. Alpensaga (1976–1980)
    93. Rad na odredjeno vreme (1980)
    94. Gospodjica (1980)
    95. Aretej (1981)
    96. Velo misto (1980– )
    97. Visoki napon (1981)
    98. Ujka Vanja (1981)
    99. Niemandsland (1981)
    100. Kasno, natporucnice! (1981)
    101. Izjava (1982)
    102. Nepokoreni grad (1981– )
    103. Moj tata na odredjeno vreme (1982)
    104. Kiklop (1982)
    105. Kiklop (1983– )
    106. Uzbuna (1983)
    107. U logoru (1983)
    108. Bis später, ich muss mich erschiessen (1984)
    109. Memed My Hawk (1984)
    110. Rani snijeg u Münchenu (1984)
    111. Drei und eine halbe Portion (1985)
    112. Inspektor Vinko (1984– )
    113. Jenseits der Morgenröte (1985)
    114. Wallenberg: A Hero's Story (1985)
    115. Un foro nel parabrezza (1985)
    116. Ljubavna pisma s predumisljajem (1985)
    117. Anticasanova (1985)
    118. Samoubica (1985)
    119. Bal na vodi (1985)
    120. Mussolini: The Untold Story (1985– )
    121. Tri lutalice (1986)
    122. Nägel mit Köpfen (1986)
    123. Lenz oder die Freiheit (1986– )
    124. Putovanje u Vucjak (1986– )
    125. Race for the Bomb (1987– )
    126. Il generale (1987)
    127. Fortunes of War (1987– )
    128. Secondo Ponzio Pilato (1987)
    129. The Magic Snowman (1987)
    130. Tako se kalio celik (1988)
    131. Vila Orhideja (1988)
    132. Eksperiment profesora Hincica (1988)
    133. War and Remembrance (1988– )
    134. Njezne prevare (1988)
    135. Honor Bound (1988)
    136. Ptice nebeske (1989– )
    137. The Legendary Life of Ernest Hemingway (1989)
    138. Just Another Secret (1989)
    139. Covjek koji je znao gdje je sjever a gdje jug (1989)
    140. Neunistivi (1990–1991)
    141. Dirigenti i muzikasi (1990– )
    142. Ljeto za sjecanje (1990)
    143. Captain America (1990)
    144. The Pope Must Die (1991)
    145. Memories of Midnight (1991)
    146. Carobna tikva (1991)
    147. Kontesa Dora (1993)
    148. Between Zaghlul and Zaharias (1994)
    149. Internationale Zone (1995)
    150. Cudnovate zgode segrta Hlapica (1997)
    151. Puska za uspavljivanje (1997)
    152. Transatlantik (1998)
    153. Die Straßen von Berlin (1995–2000)
    154. Kanjon opasnih igara (1998)
    155. Nasi i vasi (2000– )
    156. Ispod crte (2003)
    157. Heimkehr (2003)
    158. Verflüchtigung (2004)
    159. Libertas (2006)
    160. Obicni ljudi (2006–2007)
    161. Stipe u gostima (2008– )
    162. Markov trg (2014)

    Izmenjeno od: mir-lav; 04.11.2018 u 12:11.



  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Shane:


  3. #2
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.441
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.373
    Pohvaljen 43.388 puta u 9.262 postova
    Moć reputacije
    1266

    Glumac Relja Bašić preminuo je noćas u 88. godini života.



    Poznati hrvatski kazališni i filmski glumac te redatelj Relja Bašić preminuo je noćas u 88. godini. Uloga po kojoj će ga mnogi najviše pamtiti je ona gospodina Fulira iz kultnog filma Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli".

    Relja Bašić Rođen je 14. veljače 1930. godine u Zagrebu. Glumačku karijeru počeo je u dramskom ansamblu HNK 1955. godine, no 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih. Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište Teatar u gostima, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. godine.

    Na filmu Relja Bašić debitira već za vrijeme studija u antologijskom Koncertu Branka Belana (1954.). Time samo najavljuje još istaknutije uloge u filmovima koji su promijenili tijek hrvatske i jugoslavenske kinematografije, poput Ronda Zvonimira Berkovića, za kojeg osvaja i Zlatnu arenu u Puli 1966. godine. Glumio je i u brojnim filmovima i serijama stranih produkcija.

    Godine 1970. ulogom gospodina Fulira u jednom od najgledanijih hrvatskih filmova "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika, Bašić postaje ikonom urbanog hrvatskog folklora.
    Izmenjeno od: Shane; 30.04.2018 u 20:30.



  4. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 07:23.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1