+ Odgovori
Rezultati 1 do 2 od 2






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    11.976
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.007
    Pohvaljen 39.016 puta u 8.887 postova
    Moć reputacije
    1214

    Predrag Ejdus / Predrag Ejdus

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Predrag Ejdus / Predrag Ejdus

    IMDb



    Predrag Ejdus (Beograd, 24. jul 1947) je srpski glumac i profesor glume. Po nacionalnosti je Jugosloven.

    Rodio se 24. jula 1947. godine u Beogradu, od oca Jevrejina i majke Srpkinje. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, u klasi profesora Milenka Maričića. Bio član amaterskog pozorišta Dadov od 1962. do 1968, a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972, i tu je ostao do 1993, kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom - Mikijem Manojlovićem otišao iz Narodnog pozorišta, u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mesto upravnika pozorišta. Pre toga bio je v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta. U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao 1993, a od 2001. je vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti „Braća Karić". Izabran je 2006. u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma.

    Bio je i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989.

    U pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije — u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj — odigrao je 150 dramskih uloga. Snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija. U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi: Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog... Igra u predstavama Faust 1 i 2, Kir Janji, Glembajevima, Mletačkom trgovcu, Supermarketu, Skupu...

    Oženjen je Milicom Ejdus, arhitektom i scenografom. Imaju kćer Vanju (glumicu), i sina Filipa.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Haleluja (1971)
    2. Don Kihot i Sanco Pansa (1971)
    3. Poraz (1972)
    4. Mileva Ajnstajn (1972)
    5. Nase priredbe (1973– )
    6. Filip na konju (1973– )
    7. Vreme Sutjeske (1973)
    8. Slobodan prevod Mizantropa (1974)
    9. Provod (1974)
    10. Polenov prah (1974)
    11. Crna lista (1974)
    12. Sinovi (1975)
    13. Andra i Ljubica (1975)
    14. Cetiri dana do smrti (1976)
    15. Muzika pozornice (1976– )
    16. Morava 76 (1976– )
    17. Idi tamo gde te ne poznaju (1976)
    18. Mizantrop (1977)
    19. Pogled u noc (1978)
    20. Povratak otpisanih (1976– )
    21. Profesionalci (1977– )
    22. Prva Srpska zeleznica (1979)
    23. Slom (1979– )
    24. Svetozar Markovic (1980)
    25. Snovi, zivot, smrt Filipa Filipovica (1980)
    26. Mama (1980)
    27. Kao Beograd ceo (1980)
    28. Visoki napon (1981)
    29. Svetozar Markovic (1980– )
    30. Zedj (1981)
    31. Sedam sekretara SKOJ-a (1978– )
    32. Piknik u Topoli (1981)
    33. Podvizi (1982)
    34. Nepokoreni grad (1981– )
    35. Price preko pune linije (1981– )
    36. Stranstvovanje (1982)
    37. Ziva zemlja (1982)
    38. Krojaci dzinsa (1982)
    39. Snohvatice (1983)
    40. Pevanja na viru (1983)
    41. The Secret Diary of Sigmund Freud (1984)
    42. Poslednja avantura (1984)
    43. Brisani prostor (1985– )
    44. Bal na vodi (1985)
    45. Ucini to svojski (1985)
    46. Slucaj Laze Kostica (1985)
    47. Konac komedije (1986)
    48. Strajk u tkaonici cilima (1986)
    49. Vrenje (1986)
    50. Sovinisticka farsa (1986)
    51. Price sa kraja hodnika (1986)
    52. Od zlata jabuka (1986)
    53. Zenska prica (1987)
    54. Vuk Karadzic (1987– )
    55. Poslednja prica (1987)
    56. Pogresna procena (1987)
    57. Dom Bergmanovih (1988)
    58. Vanja (1988)
    59. Kako zasmejati gospodara (1988)
    60. Drugarica ministarka (1989– )
    61. Hajde da se volimo 2 (1989)
    62. Poslednji krug u Monci (1989)
    63. Krivda (1989)
    64. Sex-partijski neprijatelj br. 1 (1990)
    65. Hajde da se volimo 3 (1990)
    66. Pokojnik (1990)
    67. Zaboravljeni (1991– )
    68. Holivud ili propast (1991)
    69. Mala (1991)
    70. Smrt gospodje Ministarke (1991)
    71. Kontrabas (1991)
    72. Apis (1991)
    73. Tango argentino (1992)
    74. Uvod u drugi zivot (1992)
    75. Jevreji dolaze (1992)
    76. Sovinisticka farsa 2 (1992)
    77. Devojka s lampom (1992)
    78. Pun mesec nad Beogradom (1993)
    79. Broz i ja (1993– )
    80. Kockar (1993)
    81. Vukovar, jedna prica (1994)
    82. Teatar u Srba (1991– )
    83. Otvorena vrata (1994– )
    84. Paket aranzman (1995)
    85. Someone Else's America (1995)
    86. Tamna je noc (1995)
    87. Ubistvo s predumisljajem (1995)
    88. Simpatija i antipatija (1995)
    89. Sovinisticka farsa 3 (1996)
    90. Potera za blagom (1996)
    91. Kontras (1996– )
    92. Joj, Karmela (1996)
    93. Ljubav, zenidba i udadba (1997)
    94. Kanal Mimo (1998– )
    95. Ne mirise vise cvece (1998)
    96. Nikoljdan 1901. godine (1998)
    97. Proputovanje (1999)
    98. Morte di una ragazza perbene (1999)
    99. Vidimo se u Den Hagu (2000)
    100. Rondo (2001)
    101. Lola (2001)
    102. I banchieri di Dio (2002)
    103. Zona Zamfirova (2002)
    104. Zona Zamfirova (2002– )
    105. Suze Dennisa Tita (2002)
    106. Glad (2002)
    107. Zivot je mars (2003)
    108. Lisice (2002– )
    109. U poseti kod gospodina Grina (2003)
    110. Pljacka Treceg rajha (2004)
    111. Pad u raj (2004)
    112. Jesen stize, dunjo moja (2004)
    113. Te quiero, Radisa (2004)
    114. Skela (2004)
    115. Ivkova slava (2005)
    116. Lele, bato (2005)
    117. Miris formalina (2005)
    118. Stizu dolari (2004– )
    119. Drugo stanje (2006– )
    120. Mletacki trgovac (2007)
    121. Dva (2007)
    122. Pozoriste u kuci (2007– )
    123. S. O. S. - Spasite nase duse (2007)
    124. Ono nase sto nekad bejase (2007– )
    125. Osma sednica ili Zivot je san (2007)
    126. Poslednja audijencija (2008– )
    127. Elipsa (2009)
    128. Jesen stize, dunjo moja (2009– )
    129. Lo scandalo della Banca Romana (2010)
    130. Sisanje (2010)
    131. Paura d'amare (2010– )
    132. Miris kise na Balkanu (2010– )
    133. Miris kise na Balkanu (2011)
    134. Nepobedivo srce (2011– )
    135. Sesir profesora Koste Vujica (2012)
    136. Ustanicka ulica (2012)
    137. Bela ladja (2006– )
    138. Kad svane dan (2012)
    139. Montevideo, Bog te video! (2012– )
    140. Sesir profesora Koste Vujica (2013– )
    141. Lud, zbunjen, normalan (2007– )
    142. Stocar (2013)
    143. Talog (2014)
    144. Urgentni centar (2014– )
    145. If the Sheep Were Pink (2015)
    146. Nadja (2015)
    147. Ulica lipa (2008– )
    148. Brat Deyan (2015)
    149. Newcomer (2015)
    150. Santa Maria della Salute (2016)
    151. Santa Maria della Salute (2017– )
    152. Izgrednici (2017)
    Izmenjeno od: TamaraPsy; 14.11.2018 u 17:06.



  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Shane:


  3. #2
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    11.976
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.007
    Pohvaljen 39.016 puta u 8.887 postova
    Moć reputacije
    1214

    Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i nekadašnji upravnik Predrag Ejdus preminuo je posle duge i teške bolesti u 72. godini, saopštilo je Narodno pozorište.



    Poznati srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je večeras posle duže bolesti u 72. godini.

    Predrag Ejdus se rodio se 24. jula 1947. godine u Beogradu. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a glumu diplomirao 1972. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

    Od 1985. do 1989. godine bio je predsjednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, 1993. godine se priključuje Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

    Od 2000. godine je vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti.

    Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 tv-serija, ostvario preko 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd.

    Dobitnik je više nagrada i priznanja.

    Predrag Ejdus iza sebe je ostavo suprugu Milicu i dvoje dece.



  4. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 12:09.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2018 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1