+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.441
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.373
    Pohvaljen 43.421 puta u 9.263 postova
    Moć reputacije
    1266

    Petar Prlicko / Petar Prličko

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Petar Prlicko / Petar Prličko

    IMDb



    Petre Prličko (Veles, 13 mart 1907 - Skoplje, 16 novembar 1995) — legendarni jugoslovenski i makedonski glumac. Ostvario je preko pet stotina uloga na sceni, filmu, radiju i televiziji.

    Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima su: Nagrada AVNOJ-a, Republička nagrada „11 oktomvri“, „Branko Gavela“, Zlatana Arena, Orden za zasluge (dodeljen od Georgi Dimitrova) itd.

    Pravo ime mu je Perica Aleksić, a poznat i kao Petar Prličko. Iako je bio upisan u gimnaziju, nije dugo vremena ostao u njoj. Godine 1923. napustio je školu i priključio se putujućoj grupi „Povlašćeno putujuće pozorište Mihajla Lazića“.

    U trupi je počeo kao rekviziter i dekorater. Onda su uslijedile i uloge – najprije male, a potom i prave. Ohrabren uspjehom koji je kao komičar stekao kod publike osnovao je svoje sopstveno pozorište „Povlašćeno vardarsko putujuće pozorište Perice Velešanina“. Dolazili su im u ispomoć i čuvena glumci tog doba. Žanka Stokić je igrala „Ministarku“, a Dobrica Milutinović „Zulumćara“. Devet godina je ova trupa igrala u Vrnjačkoj Banji iz noći u noć svake sezone.

    Na mnoge predstave „Koštane“ Petre je dovodio pravu Koštanu. Voljela je da vidi kako je predstavljaju, uživala je u glumi i pjesmi. S njom je išao i u Beograd. U bašti „Zanatskog doma“ davali su „Koštanu“, predstavili je, a ona je razgovarala sa publikom.

    1931. godine osnovao je teatar „Boem“ koji je odigrao značajnu ulogu na nacionalnom planu. Prvi put se u pozorištu čula makedonska riječ.

    Član Narodnog pozorišta u Skoplju postao je 1939. godine.

    Od 1944. godine je u partizanskom teatu „Kočo Racin“, koji je docnije prerastao u Makedonski narodni teatar. U tom teatru njegov talent bljesnuo punim sjajem. Tako je Prličko postao najznačajniji glumac na makedonskoj sceni. Svojim zadivljujućim komičnim izvedbama i ulogama „čovjeka iz naroda“ iskazao je poseban umjetnički senzibilitet.

    Oprobao je svoj talenat i kao pozorišni režiser.

    Sa filmom „Frosina“ (1952) imao je svoj filmski debi. Jednom prilikom Petre je izjavio da ako mora da izbere svoju najdražu ulogu, onda bi to svakako bila „Mandanata“, lik iz filma „Mis Ston“, za koju je dobio nagradu „Zlatna arena“.

    Jelena Lužina je 2004. godine objavila monografiju o Petru Prličku.

    U R. Makedoniji je 2006. godine ustanovljena nagrada za životno djelo „Petre Prličko“. Ona se dodjeljuje glumcu srednje generacije i sostoji se od plakete sa likom Petra Prlička i novčane nagrade.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Majka Katina (1949)
    2. Frosina (1952)
    3. Ciganka (1953)
    4. Volca noc (1955)
    5. Mis Ston (1958)
    6. Viza na zloto (1959)
    7. Kapetan Lesi (1960)
    8. Tvojot rodenden (1961)
    9. Solunski atentatori (1961)
    10. Mirno leto (1961)
    11. Parce plavog neba (1961)
    12. La steppa (1962)
    13. Obracun (1962)
    14. Nevesinjska puska (1963)
    15. Mars na Drinu (1964)
    16. Narodni poslanik (1964)
    17. Po isti poti se ne vracaj (1965)
    18. Denovi na iskusenie (1965)
    19. Do pobedata i po nea (1966)
    20. Krcmite (1966)
    21. Zgodba ki je ni (1967)
    22. Letovi koji se pamte (1966– )
    23. Kade po dozdot / Where to After the Rain? / Gde posle kise? (1967)
    24. Memento (1967)
    25. Makedonska krvava svadba (1967)
    26. Planinata na gnevot (1968)
    27. Nesto temno i tesko (1968)
    28. Brat doktora Homera (1968)
    29. Republikata vo plamen (1969)
    30. Sveknik (1969)
    31. Antica (1969)
    32. Volsebniot voz (1969– )
    33. Sliki na drvo (1970)
    34. Balada za orkanata (1970)
    35. Zorz Danden (1970)
    36. Mrtva straza (1970)
    37. Balada o svirepom... (1971)
    38. Zedj (1971)
    39. Makedonski del od pekolot (1971)
    40. Paltoto (1972)
    41. Zalez zad ezerskata zemja (1973– )
    42. Bela kosulja (1973)
    43. Kapetan Mikula Mali (1974)
    44. Uzicka Republika (1974)
    45. Volsebnoto samarce (1975– )
    46. Suti i rogati (1975– )
    47. Beli pamuk - crveno predivo (1975)
    48. Kapetan Mikula Mali (1976– )
    49. Uzicka Republika (1976– )
    50. Soslusuvanjeto na zeleznicarot (1977)
    51. Zlatni godini (1978)
    52. Kurirot na Goce Delcev (1978– )
    53. Vreme, vodi (1980)
    54. Ucitelot (1980)
    55. Bulki kraj sinite (1981– )
    56. Stojce (1981)
    57. Ilinden (1982– )
    58. Dani AVNOJ-a (1983– )
    59. Komedijanti (1984– )
    60. Somnitelno lice (1985)
    61. Vecernja zvona (1986)
    62. Treto doba (1987– )
    63. Zvezdite na 42-ta (1987)
    64. Corbadzi Teodos (1987)
    65. Tvrdokorni (1988– )
    66. Vecernja zvona (1988– )
    67. Do, re, mi (1990– )
    68. Vreme, zivot (1992)
    69. Bog da gi ubie spionite (1993)

    Izmenjeno od: Shane; 11.01.2017 u 23:39.



  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 22:53.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1