+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.117
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.000
    Pohvaljen 12.512 puta u 3.016 postova
    Moć reputacije
    336

    Rahela Ferari / Rahela Ferari

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Rahela Ferari / Rahela Ferari

    IMDb



    Rahela Ferari (Zemun, 27. avgust 1911. — Beograd, 12. februar 1994) je bila srpska filmska i pozorišna glumica jevrejskog porekla.

    Rođena je kao Bela Rohel Frajnd 27. avgusta 1911 godine u Zemunu. Od 1930. do 1940. godine je radila je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a od 1940. do 1941. u Umetničkom pozorištu u Beogradu. Za vreme Drugog svetskog rata nije igrala. Od 1945. do 1947. je ponovo nastupala u Novom Sadu. Od osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 1947. godine, bila je prvakinja tog pozorišta.

    U Novom Sadu je igrala veliki broj raznovrsnih uloga u domaćem i stranom repertoaru. Pre rata najzapaženije su njene epizodne uloge karakterno osobenih i ćudljivih ženskih likova. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, takođe u raznovrsnom repertoaru, ostvarila je mnogo živopisnih ženskih likova, među kojima i majstorske realizacije: Paškove u „Ribarskim svađama“ K. Goldonija, Ksenije u „Jegoru Buličovu“ M. Gorkog, Vasilise u „Na dnu“ M. Gorkog, Zeleničke u „Rodoljupcima“ J. Sterije Popovića, i Sarke u „Ožalošćenoj porodici“ B. Nušića.

    Povremeno je gostovala u poznatom pozorištu "Atelje 212" i igrala na filmu i televiziji. Bila je udata za glumca Aleksandra Stojkovića. Udajom je promenila i ime, i prezime u Marija Stojković da bi nakon muževljeve smrti uzela umetničko ime Rahela Ferari. Nikada se više nije udavala. Umrla je u Beogradu 12. februara 1994. godine i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

    O njenom životu, naročito tokom Drugog svetskog rata, napravljena je predstava „Rahelina kutija“.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Bakonja fra Brne (1951)
    2. Nevjera (1953)
    3. Daleko je sunce (1953)
    4. Potrazi Vandu Kos (1957)
    5. Mati (1958)
    6. Dan cetrnaesti / The Fourteen Days (1960)
    7. Veliki poduhvat (1960)
    8. Velika ponocna misterija (1960)
    9. Ozaloscena porodica (1960)
    10. Prvi gradjanin male varosi (1961)
    11. Jerma (1961)
    12. Parce plavog neba / A Piece of Blue Sky (1961)
    13. Varljivo jutro (1962)
    14. Troja vrata (1962)
    15. Junaci dana (1962)
    16. Price o junacima (1963)
    17. Dva presudna dana (1963)
    18. Bezazlene duse (1963)
    19. Nesto o cemu se moze govoriti (1964)
    20. Ono more (1965)
    21. Mrtvima ulaz zabranjen (1965)
    22. Francuske kraljice (1965)
    23. Simon (1967)
    24. Skupljaci perja / I Even Met Happy Gypsies (1967)
    25. Arsenik i stare cipke (1967)
    26. Nikad se ne zna (1967)
    27. Jegor Bulicov (1967)
    28. Kad golubovi polete (1968)
    29. Isten és ember elött (1968)
    30. Tako je ako vam se tako cini (1968)
    31. Svabica (1968)
    32. Pedikirka (1968)
    33. Ne igraj se ljubavlju (1968)
    34. Nasi sinovi (1968)
    35. Veliki dan (1969)
    36. Zaobilazni Arcibald (1968– )
    37. Zigmund Brabender, lovac i ser (1969– )
    38. Sluzavka (1969)
    39. Preko mrtvih (1969)
    40. Krcma na glavnom drumu (1969)
    41. Deset zapovesti (1970– )
    42. Bube u glavi / This Crazy World of Ours (1970)
    43. Ujka Vanja (1970)
    44. Lee Harvey Oswald (1970)
    45. Cedomir Ilic (1970– )
    46. Sladak zivot na srpski nacin (1971)
    47. Pesnikova pisma (1971)
    48. Dom i lepota (1971)
    49. Zenski razgovori (1972– )
    50. Gradjani sela Luga (1972– )
    51. Samoubica (1972)
    52. Kamiondzije (1972– )
    53. Nase priredbe (1973– )
    54. Paja i Jare (1973)
    55. Kucevlasnik i palikuca (1973)
    56. Porodicni orkestar (1974)
    57. Odlazak Damjana Radovanovica (1974)
    58. Laza i Paralaza (1974)
    59. Draga tetka (1974)
    60. Zivot je lep (1975– )
    61. Svedoci optuzbe (1975)
    62. Lepeza ledi Vindemir (1975)
    63. Andra i Ljubica (1975)
    64. Zvezdana prasina (1976)
    65. Grlom u jagode (1975– )
    66. Cast mi je pozvati vas (1976- )
    67. Babino unuce (1976– )
    68. Najdraza deca dragih roditelja (1977)
    69. Tigar / The Tiger (1978)
    70. Dan kada se rusio svet (1978)
    71. Nacionalna klasa / National Class Category Up to 785 ccm (1979)
    72. Neka druga zena (1981)
    73. Tesna koza (1982)
    74. Stepenice za nebo (1983)
    75. Davitelj protiv davitelja / Strangler vs. Strangler (1984)
    76. Caj u pet (1984)
    77. Sivi dom (1984– )
    78. Lijepe zene prolaze kroz grad (1986)
    79. Slucaj Harms (1987)
    80. Tesna koza 2 / Tight Skin 2 (1987)
    81. Ivanov (1987)
    82. Tesna koza 3 (1988)
    83. Manifesto (1988)
    84. Suncokreti (1988)
    85. Balkan ekspres 2 (1989– )
    86. Hajde da se volimo 3 (1990)
    87. Jastuk groba mog (1991– )
    88. Tango argentino (1992)
    89. Metla bez drske (1989– )
    90. Kazi zasto me ostavi / Say Why Have You Left Me (1993)
    91. Bolje od bekstva (1993)
    92. Raj / Heaven (1993)
    Izmenjeno od: TamaraPsy; 15.11.2018 u 20:02.

  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 15:00.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1