+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.441
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.368
    Pohvaljen 43.343 puta u 9.262 postova
    Moć reputacije
    1266

    Inge Appelt / Inge Appelt

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Inge Appelt / Inge Appelt

    IMDb



    Inge Appelt (Osijek, 1. siječnja 1943.), hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica.

    Osnovnu i srednju školu završila je u Osijeku, a potom u Zagrebu upisuje Akademiju za kazališnu umjetnost, gdje 1966. diplomira u klasi Georgija Para. Od 1. listopada 1966. članica je ansambla Zagrebačkog dramskog kazališta (danas GDK Gavella). U svom matičnom teatru debitira ulogom Marianne u Molierovu Škrcu, u režiji Božidara Violića. Slijede brojne nezaboravne uloge u predstavama kao što su Ibsenov Neprijatelj naroda i Kuća lutaka, Zločin i kazna F. M. Dostojevskog, Brechtov Život Galilejev i Majka Courage, Krležino Kraljevo, Večeras improviziramo Luigija Pirandella, Shakespeareov Macbeth, San Ivanjske noći i Kralj Lear, Čehovljevi Ivanov i Tri sestre, Begovićev Pustolov pred vratima, Marinkovićeva Glorija,Williamsova Mačka na vrućem limenom krovu...

    Posebno je važna njena suradnja sa kazališnom družinom KPGT. Prva predstava kojom se KPGT predstavio publici, bila je Oslobođenje Skoplja Dušana Jovanovića u režiji Ljubiša Ristića, sa njom i Radom Šerbedžijom u glavnim ulogama. Predstava je premijerno izvedena na Gornjem Gradu u Zagrebu, u lipnju 1978. Zadnji put je igrana u Lenjingradu, u lipnju 1991. Predstava je izvedena 800 puta, od čega 36 puta na turneji u Australiji, 78 puta na turneji po Americi i preko 30 puta u raznim gradovima Europe i Meksika. Ta predstava bila je s jedne strane dočekana kao veliki kazališni novum i pozitivni eksperiment (glazba sastava Leb i sol, glumci naturšćici- zagrebački odvjetnik Vladimir Rubčić), no neki su imali i velike ograde od toga, zbog njezinog prekomjernog bratstva i jedinstva (malo srpski, malo hrvatski, malo makedonski, malo slovenski, malo albanski,). U svakom slučaju predstava je podigla dosta prašine, i pokupala brojne nagrade (pet nagrada na Sterjinom pozorištu, OBBIE New York).

    U matičnom teatru najuspješnije predstave u kojima je glumila bile su Kraljevo Miroslava Krleže u režiji Dina Radojevića, kultna predstava hrvatskog kazališta sa 173 izvedbe. Također je uspješna bila predstava Priče iz Bečke šume (Odon von Horvath) u režiji Koste Spaića sa 101 izvedbom. Glumila je i u jednoj od najuspješnijih predstava novije povijesti GDK Gavella, predstavi Mjesec dana na selu I.S. Turgenjeva, u režiji Paola Magellia, a koja je neprekidno na repertoaru kazališta bila od 1998. do 2011. godine, te je u tom razdoblju odigrana 135 puta.

    Surađivala je s brojnim redateljima, među kojima su i Kosta Spaić, Joško Juvančić, Georgij Paro, Dino Radojević, Vanča Kljaković, Tomislav Radić, Miro Međimorec, Vladimir Gerić, Želimir Mesarić, Ivica Kunčević, Marin Carić, Petar Veček i već spomenuti Paolo Magelli. Igrala je i u predstavama Teatra &TD, Kazalištu Kerempuh, na Dubrovačkim ljetnim igrama i na Splitskom ljetu.

    Jedna je od najomiljenijih hrvatskih filmskih glumica, te ju je u velikoj anketi filmskih profesionalaca i kritičara provedenoj 2005. godine hrvatski filmski časopis Hollywood svrstao u 20 najboljih hrvatskih filmskih glumica svih vremena. Glumila je u trideset dugometražnih filmova, među kojima svakako valja spomenuti filmove Ljubav i poneka psovka, U gori raste zelen bor, Maršal i Fine mrtve djevojke. Često glumi i na televiziji i to u vrlo popularnim televizijskim serijalima kao što su Kapelski kresovi i Dirigenti i muzikaši. Tu je i tridesetak TV drama, sedamdesetak radijskih drama, kao i tri TV opere. Za svoj je glumački rad dvaput nagrađena na Susretima kazališta Hrvatske (za uloge Avdotje Nazarovne u Čehovljevom Ivanovu te Lence u Jovanovićevom Oslobođenju Skoplja), a dobila je i nagrade na Gavellinim večerima (za Mašu u Tri sestre A.P. Čehova) i na Sterijinom pozorju (također za Lence u Oslobođenju Skoplja).

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Kad je mac krojio pravdu (1967– )
    2. Tvrdica (1967)
    3. Maratonci (1968– )
    4. Ljubav i poneka psovka (1969)
    5. Druzba Pere Kvrzice (1970)
    6. Sam covjek (1970)
    7. Putovanje na mjesto nesrece (1971)
    8. U gori raste zelen bor (1971)
    9. Teret dokaza (1972)
    10. Okreni ledja vjetru (1972)
    11. Kapelski kresovi (1974– )
    12. Ne naginji se van (1977)
    13. Tomo Bakran (1978)
    14. Daj sto das (1979)
    15. Punom parom (1978– )
    16. Luda kuca (1980)
    17. Kraljevo (1981)
    18. Velo misto (1980– )
    19. The Liberation of Skopje (1981)
    20. Poglavlje iz zivota Augusta Senoe (1981)
    21. Nepokoreni grad (1981– )
    22. Ucjena (1982)
    23. Medeni mjesec (1983)
    24. Uzbuna (1983)
    25. Ambasador (1984)
    26. U pozadini (1984)
    27. Transylvania 6-5000 (1985)
    28. Kako prezivjeti do prvog (1986)
    29. Rezervisti (1987)
    30. Ptice nebeske (1989– )
    31. Diploma za smrt (1989)
    32. Leo i Brigita (1989)
    33. Trazim srodnu dusu (1990– )
    34. Razbijena vaza (1990)
    35. Igra i zbilja (1990)
    36. Dirigenti i muzikasi (1990– )
    37. Tudjinac (1990– )
    38. Stela (1990)
    39. Smogovci (1982–1996)
    40. Zlatne godine (1992)
    41. I dok je srca, bit ce i Kroacije! (1993)
    42. Posebna voznja (1995)
    43. Putovanje tamnom polutkom (1996)
    44. Andjele moj dragi (1996)
    45. Prepoznavanje (1996)
    46. Novogodisnja pljacka (1997)
    47. Rusko meso (1997)
    48. Tri muskarca Melite Zganjer (1998)
    49. Marsal (1999)
    50. Nebo sateliti (2000)
    51. Crna kronika ili dan zena (2000)
    52. Sami (2001)
    53. Holding (2001)
    54. Ante se vraca kuci (2001)
    55. Obecana zemlja (2002– )
    56. Novo doba (2002– )
    57. Fine mrtve djevojke (2002)
    58. Doktor ludosti (2003)
    59. Duga mracna noc (2004)
    60. Zlatni vrc (2004– )
    61. 100 minuta slave (2004)
    62. Nasa mala klinika (2004–2007)
    63. Duga mracna noc (2005– )
    64. Pod vedrim nebom (2005)
    65. Bitange i princeze (2005– )
    66. Snivaj, zlato moje (2005)
    67. Zutokljunac (2005– )
    68. Mrtvi kutovi (2005)
    69. Cimmer fraj (2006–2007)
    70. Pusti me da spavam (2007)
    71. Tuzni bogatas (2008– )
    72. Nije kraj (2008)
    73. Niciji sin (2008)
    74. Bibin svijet (2006– )
    75. Sve ce biti dobro (2008–2009)
    76. Zagrebacke price (2009)
    77. Covjek ispod stola (2009)
    78. Dome slatki dome (2010– )
    79. Duh babe Ilonke (2011)
    80. Bella Biondina (2011)
    81. Cvjetni trg (2012)
    82. Zagrebacke price vol. 2 (2012)
    83. Svecenikova djeca (2013)
    84. Odmori se, zasluzio si (2006– )
    85. Visoka modna napetost (2013)
    86. Stipe u gostima (2008– )

    Izmenjeno od: Shane; 24.04.2018 u 18:42.



  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 14:53.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1