+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.523
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.885
    Pohvaljen 44.435 puta u 9.332 postova
    Moć reputacije
    1274

    Predrag Tasovac / Predrag Tasovac

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Predrag Tasovac / Predrag Tasovac

    IMDb



    Predrag Tasovac (Šamac, 9. avgust 1922 — Beograd, 22. septembar 2010) je bio srpski glumac.

    Rođen je 9. avgusta 1922. u Šamcu, u Kraljevini SHS, danas Republika Srpska, BiH, a preminuo je 22. septembra 2010. godine u Beogradu.

    Gimnaziju je završio u Beogradu, studirao najpre na Ekonomskom, a potom književnost na Filozofskom fakultetu. Presudila je, ipak, sklonost ka glumi kojom je počeo da se bavi sredinom četrdesetih godina prošlog veka, najpre u Narodnom pozorištu u Beogradu, pa u Kulturnoj ekipi Prve proleterske divizije. Godine 1947. postaje član Beogradskog dramskog pozorišta, da bi se 1953. vratio u nacionalni teatar, kojem je ostao veran do poslednjeg dana.

    Zanimljivo je da mu je naš nobelovac Ivo Andrić poklonio njegovo rodoslovno stablo, koje je našao u Dubrovačkom arhivu. U tim spisima našao se i podatak da je neki španski plemić još u 15. veku došao sa armadom u Boku kotorsku i zaljubio se u lepu Bokeljku iz plemena Tasovac. Da bi mogli da se venčaju, cela porodica Tasovac je dobila špansko plemstvo.

    Igrao je kako u matičnom Narodnom pozorištu u Beogradu, tako i na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, Dečjeg pozorišta „Boško Buha”, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, u mnogim predstavama koje su izvođene u okviru Dubrovačkih letnjih igara, gde je ostvario brojne uloge. Publika će se sećati njegovog Stiva u predstavi „Ana Karenjina”, Stepana Astahova u „Tihom Donu”, Klaudija u „Hamletu", Migajeva u ostvarenju „Talenti i obožavaoci”, Šjor Iže u „Ribarskim svađama”, pukovnika Pikeringa u „Pigmalionu”, doktora Katića u „Sabirnom centru”...

    Takođe je igrao i u velikom broju televizijskih drama, u tv serijama, a ostvario je i dvadesetak filmskih uloga. Svoj prvi film Svi na more snimio je 1952.

    Otac je Ivana Tasovca, pijaniste, bivšeg direktora Beogradske filharmonije, sada aktuelnog ministra kulture i informisanja Republike Srbije.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Svi na more (1952)
    2. Pozari u gradu (1953)
    3. Silan covek (1960)
    4. Nema nepoznatih ostrva (1961)
    5. Hedda Gabler (1961)
    6. Pesma (1962)
    7. Sektor D (1962)
    8. Mars na Drinu (1964)
    9. Instalater Stuks (1964)
    10. Mesje Boden ide na posao (1964)
    11. Postajem covek (1964)
    12. Kod sudije za prekrsaje (1964– )
    13. Akcija epej (1965)
    14. Provod (1966)
    15. Crni sneg (1966– )
    16. Sticenik (1966)
    17. Dim (1967)
    18. Tergovci (1967)
    19. Reginin sat (1967)
    20. Poseta maloj planeti (1967)
    21. Noz (1967)
    22. Jelena Cetkovic (1967)
    23. 104 strane o ljubavi (1967)
    24. Samci (1968– )
    25. Tri sata za ljubav (1968)
    26. Maksim naseg doba (1968– )
    27. Tisina (1968)
    28. Slepi mis (1968)
    29. Operacija Beograd (1968)
    30. Ledeno ljeto (1968)
    31. Saculatac (1968– )
    32. Radjanje radnog naroda (1969– )
    33. Velicanstveni rogonja (1969)
    34. Preko mrtvih (1969)
    35. Srbija na Istoku (1970)
    36. Slucaj Openhajmer (1970)
    37. Sedam pisara (1970)
    38. Francuski bez muke (1970)
    39. Cedomir Ilic (1970– )
    40. Cu, ces, ce (1970– )
    41. Sarajevski atentat (1972)
    42. Poraz (1972)
    43. Nesreca (1973)
    44. Milojeva smrt (1973)
    45. SB zatvara krug (1974)
    46. Odlazak Damjana Radovanovica (1974)
    47. Devojka brza od konja (1974)
    48. Crna lista (1974)
    49. Ignjatovic protiv Gebelsa (1975)
    50. Nevidljivi covek (1976)
    51. Povratak otpisanih (1976)
    52. Covek koji je bombardovao Beograd (1976)
    53. Lude godine (1977)
    54. Operacija (1977)
    55. Povratak otpisanih (1976– )
    56. Nije nego (1978)
    57. Najlepse godine (1978)
    58. Slom (1979– )
    59. Deset najlepsih dana (1980)
    60. Svetozar Markovic (1980– )
    61. Sedam sekretara SKOJ-a (1978– )
    62. Smrt pukovnika Kuzmanovica (1981)
    63. Na rubu pameti (1981)
    64. Laf u srcu (1981)
    65. Price preko pune linije (1981– )
    66. Tesna koza (1982)
    67. Varljivo leto '68 (1984)
    68. Ne tako davno (1984– )
    69. Pozoriste u kuci (1972–1984)
    70. Banjica (1984– )
    71. Sivi dom (1984– )
    72. Vuk Karadzic (1987– )
    73. Cetrdeset osma - Zavera i izdaja (1988– )
    74. Mister Dolar (1989)
    75. Jastuk groba mog (1991– )
    76. Konak (1991)
    77. Apis (1991)
    78. Raj (1993)
    79. Kraj dinastije Obrenovic (1995– )
    80. Terasa na krovu (1995)
    81. Srecni ljudi (1993– )
    82. Ocevi i oci (1996)
    83. Gore dole (1996–1997)
    84. Bure baruta (1998)
    85. Knez Mihailo (1998)
    86. Ranjena zemlja (1999)
    87. Sve je za ljude (2001)
    88. Nasa mala redakcija (2002– )
    89. Lift (2004– )
    90. U ordinaciji (2005)

    Izmenjeno od: mir-lav; 04.11.2018 u 14:12.



  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 07:07.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1