+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.441
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.381
    Pohvaljen 43.442 puta u 9.264 postova
    Moć reputacije
    1266

    Vladan Slijepcevic / Vladan Slijepčević

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Vladan Slijepcevic / Vladan Slijepčević

    IMDb



    Vladan Slijepčević (1930-1989.) je bio istaknuti filmski reditelj, dugogodišnji redovni profesor i dekan Fakulteta dramskih umetnosti. Izabran za rektora Univerziteta umetnosti u Beogradu. Autor je četiri igrana filma, među kojima je najpoznatiji Štićenik, koji su obeležili filmsku scenu Jugoslavije 60 -ih godina dvadesetog veka i utemeljili modernu kinematografiju društvenokritičkog realizma. Kao dokumentarista snimio je niz namenskih filmova, od kojih se neki i danas prikazuju (iskopavanje najvećeg arheološkog nalazišta Lepenski Vir).

    Dobitnik je Oktobarske nagrade Beograda, Srebrne arene u Puli, srebrnih medalja na Venecijanskih i Moskovskih filmskih festivala i drugih priznanja. Njegovi filmovi su citirani u mnogim istorijama jugoslovenskog i srpskog filma, kao i u stručnim i naučnim radovima u zemlji i inostranstvu. O filmovima su pisali časopisi i listovi Varietv, Film a doba, Iskusstvo kino, Film kritik, Ekran, Cinema, Jeune Cinema... Filmovi su citirani u svim jugoslovenskim i brojnim inostranim ekciklopedijama filma uključujući Larus, i Encyclopedia Britanica. Vladan Slijepčević je tokom četiri decenije rada na Fakultetu dramskih umetnosti utemeljio katedru za filmsku režiju. Bio je cenjeni pedagog i predavač danas čuvenim filmskim rediteljima: Darko Bajić ga pamti kao omiljenog profesora, a Srđan Dragojević je izjavio da ga je Braca Slijepčević filmskom zanatu najviše naučio.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Uvek pazi (1952)
    2. Za mlade (1953)
    3. Tri milijarde kilovat casova (1953)
    4. Izvori sirovina (1953)
    5. Giganti nase industrije (1953)
    6. Tuzlanski basen (1954)
    7. Kragujevac (1954)
    8. Jugoslovenske narodne igre (1954)
    9. U dolini Nila (1955)
    10. Tri dana u Italiji (1955)
    11. Od Sirije do Tangera (1955)
    12. London (1955)
    13. Hamburg-Hag-Roterdam (1955)
    14. Proizvodnja elektroprivrede Jugoslavije (1956)
    15. Logor radosti (1956)
    16. Trogir (1959)
    17. Stop (1959)
    18. Stakleni grad (1959)
    19. Delta Neretve (1959)
    20. Balada o neposlusnom (1960)
    21. Medaljon sa tri srca (1962)
    22. Danas u Novom Sadu (1962)
    23. Pretezno vedro (1963)
    24. Pravo stanje stvari (1964)
    25. Nedelja na trkalistu (1966)
    26. Sticenik (1966)
    27. Kako sam postao padobranac (1967)
    28. Kade po dozdot / Where to After the Rain? / Gde posle kise? (1967)
    29. Djerdapske iskopine (1968)
    30. Ceo zivot za godinu dana (1971– )
    31. Svetska banka u Jugoslaviji (1971)
    32. Jugoslovenska Investiciona banka (1971)
    33. Nesreca (1973)
    34. Narodna biblioteka SR Srbije (1973)
    35. Nedelje sa Anjom (1974)
    36. Djavolje merdevine (1975– )
    37. Narodna biblioteka Srbije pod novim krovom (1976)
    38. Bitka na Sutjesci (1980)
    39. Arandjelovac, grad i ljudi (1983)
    40. Srbi u Trstu (1983)
    41. Pevanja na viru (1983)
    42. Mladic, devojka, uspomene (1983)
    43. Ispunjen zivot (1983)
    44. Brioni (1984)
    45. Srbi u Trstu - stare porodice (1985)
    46. Kecic (1986)
    47. Godina Centroproma (1986)
    48. Energoprojekt, vas poslovni partner (1986)
    49. Centroprom (1986)
    50. Spomenik Vuku (1988)
    51. Secanje na Valjevski partizanski odred (1988)
    52. Jozef Ac - daleka putovanja (1988)
    53. Srbi u Trstu 2 (1989)
    54. In memoriam Milivoj Nikolajevic (1989)
    55. Beraci kafe (1989)

    Izmenjeno od: Shane; 04.05.2018 u 18:11.



  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 03:34.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1