+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.117
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.000
    Pohvaljen 12.512 puta u 3.016 postova
    Moć reputacije
    336

    Audrey Hepburn / Odri Hepbern

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Audrey Hepburn / Odri Hepbern

    IMDb



    Odri Hepbern (engl. Audrey Hepburn) je bila engleska glumica i model, rođena 4. maja 1929. u Briselu (Belgija), a preminula 20. januara 1993. godine u Tolokenazu (Švajcarska). Njeno puno ime bilo je Eda Ketlin Van Hemstra Hepbern-Ruston.

    Rođena je kao Odri Katlin Raston (engl. Audrey Kathleen Ruston) u Briselu od oca Džozefa Entonija Rastona, irskog bankara i majke baronese Ele fan Hemstra, pripadnice holandske aristokratije čiji su preci bili francuski i engleski kraljevi. Njen otac je tek kasnije dodao prezime Hepbern. Imala je dva polubrata iz majčinog prvog braka sa holandskim plemićem. Pohađala je privatne škole u Engleskoj i Holadiji. Roditelji su joj se razveli 1935. godine, a ona nastavlja da živi sa majkom u Arnemu (Holandija). Kada je započela Nemačka invazija na Holandiju u Drugom svetskom ratu, ona odlučuje da koristi ime Eda fan Hemstra, jer je njeno staro ime zvučalo suviše engleski.

    Tokom holandske gladi u toku zime 1944. godine, Nemci su zaplenili od Holanđana ograničene količine hrane. Bez grejanja i hrane, ljudi su umirali od gladi i hladnoće. Zbog neuhranjenosti, Odri je ozbiljno obolela. Ostajala je u krevetu i čitala knjige, da ne bi razmišljala o gladi, a kasnije je izvodila balet da bi sakupljala novac za pokret otpora.

    Nakon rata se seli sa majkom u London (Engleska), gde je bila balerina, radila kao model i 1951. godine počinje da radi kao glumica. Glumom se počela baviti da bi majci pomogla oko troškova. Njena prva veća uloga je bila u filmu „The Secret People“, 1951. godine u kome je igrala balerinu. Kasnije igra u muzičkoj komediji na Brodveju koja se zvala „Gigi“. Za tu ulogu je nagrađena nagradom „Theatre World Award“. Posle toga 1953. godine igra sa Gregorijem Pekom u filmu Praznik u Rimu, za kog osvaja Oskara za najbolju glavnu glumicu. Nešto kasnije igra u predstavi Ondine, za koju je nagrađena nagradom Toni za najbolju glumicu. Nagradu je dobila posle nekoliko sedmica nakon Oskara, čime je potvrdila svoju glumu i kao filmska i kao pozorišna glumica.

    Postavši velika holivudska zvezda, imala je priliku da igra sa poznatim glumcima kao što su: Fred Aster (Funny Face), Hemfri Bogart i Gari Kuper (Love In The Afternoon), Džordž Pepard (Doručak kod Tifanija), Keri Grent (Šarada), Reks Harison (Moja lepa gospođice), Piter O'Tul (Kako ukrasti milion) i Šon Koneri (Robin i Marian). Mnogi od ovih glumaca su joj postali prijatelji, Reks Harison je Odri zvao svojom najdražom glavnom glumcom. Keri Grent je jednom rekao „sve što želim za božić je da snimim još jedan film sa Odri“, a sa Gregorijem Pekom je ostala prijateljica celog života. Nakon njene smrti, Pek je pred kamerama recitovao njenu omiljenu pesmu „Unending Love“ (Ljubav koja ne prestaje).

    Privatni život

    Bila je pedesetih godina verena za Džejmsa Hensona, da bi se kasnije udala dva puta, za glumca Mela Ferera i italijanskog doktora Andrea Dotija. Iz braka sa Fererom ima sina Šona, dok iz braka sa Dotijem ima još jednog sina koji se zove Luka. Pre njene smrti upoznala je Roberta Voldersa sa kojim je bila u vezi, iako se nikad nisu venčali.

    Početkom devedestetih je otkrila da ima neku vrstu raka na slepom crevu. Operisala se u Los Anđelesu, ali joj to nije pomoglo. Preminula je 20. januara 1993. godine u Tolokenazu (Švajcarska). Ostala je zapamćena kao jedna od najlepših glumica koje su se pojavile na filmu.

    Rad za UNICEF

    Nakon svog poslednjeg filma, postala je počasni ambasador UNICEF. Zbog svoga iskustva tokom Drugog svetskog rata, odlučila je da pomaže siromašnoj deci iz raznih zemalja sveta. Iako je radila za UNICEF i tokom pedestetih, sada se više posvetila tom radu i posećivla je siromašne zemlje u Africi i južnoj Aziji. Neumorno je radila za UNICEF sve do kraja života.

    Nagrade

    Odri je jedna od retkih glumica koji su uspele da osvoje nagrade: Oskar, Gremi, Emi i Toni.
    • 1953. Nagrađena Oskar Najbolja glavna glumica "Praznik u Rimu"
    • 1954. Nominovana Oskar Najbolja glavna glumica "Sabrina"
    • 1959. Nominovana Oskar Najbolja glavna glumica "Priča o kaluđerici"
    • 1961. Nominovana Oskar Najbolja glavna glumica "Doručak kod Tifanija2
    • 1967. Nominovana Oskar Najbolja glavna glumica "Wait Until Dark"


    Zanimljivosti

    • Snimljen je biografski film o njoj, koji se zove The Audrey Hepburn Story.
    • Pošta SAD je 2003. godine izdala poštansku marku u njenu čast.


    Odri Hepbern je i danas jako poznata i popularna, njena slava i njen kult su i danas jako prisutni u medijima. Govorila je engleski, francuski, italijanski i holandski jezik.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Sauce Tartare (1949)
    2. Saturday-Night Revue (1950– )
    3. One Wild Oat (1951)
    4. Laughter in Paradise (1951)
    5. The Lavender Hill Mob (1951)
    6. BBC Sunday-Night Theatre (1950–1959)
    7. Young Wives' Tale (1951)
    8. Nous irons à Monte Carlo / Baby Beats the Band (1951)
    9. Secret People (1952)
    10. CBS Television Workshop (1952– )
    11. Roman Holiday (1953)
    12. Monte Carlo Baby / We Go to Monte Carlo (1953)
    13. Sabrina (1954)
    14. War and Peace (1956)
    15. Producers' Showcase (1954–1957)
    16. Funny Face (1957)
    17. Love in the Afternoon (1957)
    18. Green Mansions (1959)
    19. The Nun's Story (1959)
    20. The Unforgiven (1960)
    21. Breakfast at Tiffany's (1961)
    22. The Children's Hour (1961)
    23. Charade (1963)
    24. Paris - When It Sizzles / Paris When It Sizzles (1964)
    25. My Fair Lady (1964)
    26. How to Steal a Million (1966)
    27. Two for the Road (1967)
    28. Wait Until Dark (1967)
    29. Robin and Marian (1976)
    30. Bloodline (1979)
    31. They All Laughed (1981)
    32. Love Among Thieves (1987)
    33. Always (1989)

  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 15:12.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1