+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.192
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.337
    Pohvaljen 13.014 puta u 3.098 postova
    Moć reputacije
    344

    Julia Roberts / Džulija Roberts

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Julia Roberts / Džulija Roberts

    IMDb



    Džulija Roberts (engl. Julia Roberts; 28. oktobar 1967. godine u Smirni, Džordžija) je američka filmska glumica i bivši model. Svetsku slavu je stekla 1990, zahvaljujući glavnoj ulozi u drami Zgodna žena, a kasnije i ulogama u romantičnim komedijama. Najpoznatije od njih su Venčanje mog najboljeg druga, Ja u ljubav verujem i Odbegla mlada. Za ulogu u drami Erin Brokovič, iz 2000. godine, dobila je Zlatni globus, nagradu BAFTA i Oskar za najbolju glavnu glumicu. Nakon ovog filma njena karijera stagnira, da bi 2010. godine dobila novi polet s komercijalno uspešnom romantičnom dramom Jedi moli voli. Zarada od njenih filmova iznosi oko 2.400.000.000 dolara, što je čini jednom od finansijski najuspešnijih filmskih zvezda svih vremena.

    Vrhunac karijere Džulije Roberts je bio tokom devedesetih godina prošlog veka kada je bila najpopularnija holivudska zvezda na svetu.

    Biografija

    Džulija je rođena u Smirni, nedaleko od Atlante kao Džulija Fiona Roberts. Njen otac se zvao Volter Gredi Roberts, a majka Beti Lu. Njih dvoje su se razveli 1971, nakon čega se Beti udaje za Majkla Moutsa. Šest godina kasnije, Volter je umro od raka. Džulija ima starijeg brata Erika, koji je takođe glumac. Kao dete želela je da postane veterinar, ali nakon završetka srednje škole „Kembel“ i pohađanja „Univerziteta Džordžija“, odlazi u Njujork da se bavi glumom. Išla je na časove glume, a radila kao model.

    Karijera

    Džulija Roberts je karijeru počela 1987, sa nekoliko niskobudžetnih filmova u kojima je njen tekst bio sastvaljen od svega nekoliko rečenica. Prvi filmovi u kojima je imala zapažene uloge bili su „Zadovoljstvo“, sa Lijamom Nisonom u glavnoj ulozi i komedija „Mistična pica“, oba iz 1988. Sledeće godine dobila je ulogu mlade obolele od šećerne bolesti u drami „Čelične magnolije“, i za nju bila nominovana za Oskar za najbolju sporednu glumicu.

    1990 - 1999: „Zgodna žena“ i „Odbegla mlada“

    Već 1990. godine Robertsova stiče svetsku slavu ulogom u romantičnoj drami „Zgodna žena“, za koju dobija Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu i drugu nominaciju za Oskar. Džulija se za ovu ulogu izborila u konkurenciji koju su činile Deril Hana i Meg Rajan, koja je tada bila velika zvezda ljubavnih drama. Tema filma je romansa koja se rađa između prostitutke i biznismena, kog tumači Ričard Gir. Ovaj film je širom sveta zaradio više od 460.000.000 dolara, što ga stavlja na četvrto mesto na listi romantičnih komedija sa najvećom zaradom, pa se smatra finansijski najuspešnijim filmom u Džulijinoj karijeri.

    Sledeće godine igrala je medicinsku sestru Hilari u drami „Umreti mlad“, zatim u bioskopskom hitu „U krevetu sa neprijateljem“ i Zvončicu u Spilbergovom „Kuki“, nakon čega je prestala sa snimanjem na neko vreme. Magazin „Pipl“ je povodom toga objavio tekst „Šta se dogodilo sa Džulijom Roberts?“, što je u javnosti izazvalo brojne kontroverze. Godine 1993, dobila je ulogu Eni Rid u filmu „Besani u Sijetlu“, ali je odbila u korist Meg Rajan. Iste godine vraća se filmu i snima triler „Dosije pelikan“, zatim crnu komediju „Visoka moda“, romantičnu komediju „Volim nevolje“, i pojavljuje se u drugoj sezoni „Prijatelja“. Odbija ulogu Lusi Moderac u filmu „Dok si ti spavao“, koja odlazi Sandri Bulok, a 1996, tumači lik Kiti u istorijskoj drami „Majkl Kolins“ i lik Izabel u filmu „Maćeha“, pored Suzan Sarandon. Krajem devedesetih snima tri komercijalno veoma uspešne romantične komedije. To su „Venčanje mog najboljeg druga“ sa Rupertom Everetom koja je zaradila 300.000.000 dolara i „Ja u ljubav verujem“ sa Hju Grantom sa zaradom većom od 360.000.000 dolara. Poslednja komedija u nizu je „Odbegla mlada“, gde Robertsova ponovo sarađuje sa Ričardom Girom, zbog čega je mnogi smatraju nastavkom „Zgodne žene“. Sva tri filma nalaze se na listi dvadeset najuspešnijih romantičnih komedija svih vremena: „Ja u ljubav verujem“ na dvadesetom, „Venčanje mog najboljeg druga“ na četrnaestom, a „Odbegla mlada“ na osmom mestu. Džulija Roberts je tada postala najplaćenija holivudska glumica i to ostala narednih nekoliko godina, sve dok Anđelina Žoli nije postala izuzetno popularna zahvaljujući ulozi Lare Kroft u filmu „Pljačkaš grobova“, pa zamenila Robertsovu na listi najplaćenijih.

    2000 - 2009: „Erin Brokovič“

    Robertsova je svoj prvi Oskar za najbolju glavnu glumicu dobila 2000. godine za ulogu u filmu „Erin Brokovič“, baziranom na istinitom događaju. Režiser ove drame bio je Stiven Soderberg. Džulija je sa njim kasnije sarađivala u još tri filma: „Igraj svoju igru“, „Do kraja“ i „Ponovo u igri“. Godine 2001. snimila je vestern „Meksikanac“ sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi. Dve godine kasnije igrala je glavnu ulogu u filmu „Osmeh Mona Lize“, i za nju naplatila 25.000.000, te je iste godine proglašena za najplaćeniju glumicu Holivuda. Godine 2004, igrala je u filmu „Bliskost“, a 2007, u drami „Rat Čarlija Vilsona“. Sledeće godine dobila je sporednu ulogu u drami „Svici u bašti“, pored Vilema Dafoa, a 2009, glavnu u akcionoj komediji „Dvoličnost“, i za nju bila nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Robertsova je te godine odbila uloge u filmovima „Veridba“ i „Mrtav ugao“, koje je potom dobila Sandra Bulok. Zajedno sa filmom „Dok si ti spavao“ koji je odbila još 1995, to su tri filma koja su iz Džulijinih „otišla u ruke“ Bulokovoj, a za koje je ova nominovana za Zlatni globus, dok je za „Mrtav ugao“ čak dobila i Oskar za najbolju glavnu glumicu.

    Od 2010-e do danas

    U 2010-oj godini dobila je ulogu u romantičnoj komediji „Dan zaljubljenih“ sa ansamblskom podelom uloga. Pored nje u filmu se pojavljuju još i Bredli Kuper, En Hatavej, Ešton Kučer, Džesika Alba i mnogi drugi. Potom je bila u ulozi Elizabet Gilbert u visokobudžetnoj adaptaciji njenog romana „Jedi moli voli“. Liz je razvedena žena, srednjih godina, koja odlučuje da ode na dugo putovanje po svetu, nadajući se da će tu pronaći ravnotežu i shvatiti šta zaista želi od sebe i drugih. Film je snimljen u Sjedinjenim Državama, Italiji, Indiji i na Baliju (Indonezija). Zarada filma posle nedelju dana prikazivanja iznosila je oko 23 miliona dolara, što je bila najveća početna zarada nekog Džulijinog filma još od 2001. godine i drame „Američki dragani“. Danas je ukupna zarada ovog ostvarenja 204.594.016 dolara. U julu iste godine izašao je film „Lari Kraun“ sa Tomom Henksom, gde je Džulija bila u ulozi profesorke. Po završetku snimanja, Robertsova je jednom magazinu rekla da je imala toliku tremu od studenata da je prvi put kada je izašla pred razred ostala bez glasa.

    Privatni život

    Privatni život Džulije Roberts bio je u žiži interesovanja još od početka njene karijere. Bila je u vezi sa Lijamom Nisonom, Kiferom Saderlandom, Džejsonom Patrikom, Metjuom Perijem, Bendžaminom Bretom i mnogim drugima. Sa Saderlandom je čak bila verena, ali je raskinula veridbu tri dana pre venčanja i otputovala u Irsku sa njegovim prijateljem Džejsonom Patrikom. Godine 1993, venčala se sa Lajlom Lavetom, a 1995. su se razveli. Danas je u braku sa kamermanom Danijelom Moderom. Upoznali su se na snimanju filma „Meksikanac“, a venčali 4. juna 2002. godine. Imaju troje dece.

    Robertsova je godinama radila za UNICEF. Tokom šest dana provedenih u Port o Prensu 1995, skupila je 10.000.000 dolara za poboljšanje kvaliteta života dece i omladine širom sveta. Šest godina kasnije bila je narator dokumentarnog filma „Nemi anđeli“ o Retovom sindromu. Radila je na povećanju svesti ljudi o problemima sa kojima se sukobljavaju oboleli od ove bolesti.

    Džulija Roberts je po veroispovesti hinduista.

    Wikipedia


    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Filmografija:

    1. Crime Story (1986–1988)
    2. Firehouse (1987)
    3. Satisfaction (1988)
    4. Baja Oklahoma (1988)
    5. Miami Vice (1984–1990)
    6. Mystic Pizza (1988)
    7. Blood Red (1989)
    8. Steel Magnolias (1989)
    9. Pretty Woman (1990)
    10. Flatliners (1990)
    11. Sleeping with the Enemy (1991)
    12. Dying Young (1991)
    13. Hook (1991)
    14. The Pelican Brief (1993)
    15. I Love Trouble (1994)
    16. Prêt-à-Porter / Ready to Wear (1994)
    17. Something to Talk About (1995)
    18. Friends (1994–2004)
    19. Mary Reilly (1996)
    20. Michael Collins (1996)
    21. Everyone Says I Love You (1996)
    22. My Best Friend's Wedding (1997)
    23. Conspiracy Theory (1997)
    24. Stepmom (1998)
    25. Law & Order (1990–2010)
    26. Notting Hill (1999)
    27. Runaway Bride (1999)
    28. Erin Brockovich (2000)
    29. The Mexican (2001)
    30. America's Sweethearts (2001)
    31. Ocean's Eleven (2001)
    32. Grand Champion (2002)
    33. Full Frontal (2002)
    34. Confessions of a Dangerous Mind (2002)
    35. Freedom: A History of Us (2003– )
    36. Mona Lisa Smile (2003)
    37. Closer (2004)
    38. Ocean's Twelve (2004)
    39. The Ant Bully (2006)
    40. Charlotte's Web (2006)
    41. Charlie Wilson's War (2007)
    42. Fireflies in the Garden (2008)
    43. Duplicity (2009)
    44. Valentine's Day (2010)
    45. Eat Pray Love (2010)
    46. Love, Wedding, Marriage (2011)
    47. Larry Crowne (2011)
    48. Mirror Mirror (2012)
    49. August: Osage County (2013)
    50. The Normal Heart (2014)
    51. Secret in Their Eyes (2015)
    52. Mother's Day (2016)
    53. Money Monster (2016)
    54. Smurfs: The Lost Village (2017)
    55. Wonder (2017)
    56. Ben Is Back (2018)
    57. Homecoming (2018– )
    58. Little Bee
    Izmenjeno od: Tikilimikili; 21.02.2019 u 11:47.

  2. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 08:11.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1