+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Top poster precious avatar
    Datum registracije
    12.02.2013
    Postovi
    2.146
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    4.338
    Pohvaljen 4.427 puta u 1.716 postova
    Moć reputacije
    227

    Grace Kelly / Grejs Keli

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Grace Kelly / Grejs Keli

    IMDb



    Grejs Patriša Keli (engl. Grace Patricia Kelly; Filadelfija, 12. novembar 1929 — Monte Karlo, 14. septembar 1982) bila je američka glumica koja je, udajom za kneza Renijea III u aprilu 1956, postala Grejs, kneginja od Monaka.

    Grejs Keli smatra se jednom od najvećih ikona filma i mode svih vremena. Glumačku karijeru otpočela je ulogama u pozorištu i na televiziji, a 1951. ostvarila je i svoju prvu ulogu na velikom platnu u filmu Četrnaest sati. Širu popularnost stekla je 1952. nakon uloge u vesternu Tačno u podne, u kom joj je partner bio Gari Kuper. Naredne godine je, zajedno sa Klarkom Gejblom i Avom Gardner, snimila film Mogambo koji joj je doneo nagradu Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, kao i prvu nominaciju za Oskara. Početkom 1955. Kelijeva je osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu i Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u igranom filmu za ulogu u drami Provincijalka. Kelijeva je bila poznata i kao muza britanskog reditelja Alfreda Hičkoka, sa kojim je snimila filmove Nazovi M radi ubistva, Prozor u dvorište i Drž'te lopova. Poslednju ulogu ostvarila je u filmu Visoko društvo 1956. godine.

    U aprilu 1956. godine Grejs Keli se udala za Renijea III, kneza od Monaka, nakon čega je napustila glumačku karijeru. Par je dobio troje dece — Karolinu, Alberta i Stefani. 13. septembra 1982, vraćajući se u Monako iz Francuske zajedno sa kćerkom Stefani, Kelijeva je doživela moždani udar i izgubila kontrolu nad volanom. Preminula je dan kasnije, a sahranjena je 18. septembra.

    Godine 1999. Američki filmski institut postavio ju je na 13. poziciju liste 100 najvećih filmskih zvezda svih vremena.

    Poreklo i detinjstvo

    Grejs Patriša Keli rođena je 12. novembra 1929. u Filadelfiji, Pensilvanija, u imućnoj porodici irskog i nemačkog porekla. Njen otac Džon B. „Džek“ Keli bio je profesionalni sportista, osvajač tri zlatne olimpijske medalje u veslanju, a kasnije je postao vlasnik jedne uspešne građevinske firme, dok je njena majka Margaret Medžor predavala psihologiju na Univerzitetu u Pensilvaniji. Kelijeva je ime dobila po sestri svog oca, koja je umrla u ranoj mladosti. Imala je jednog brata, Džona B. Kelija Mlađeg (24. maj 1927 — 2. maj 1985), i dve sestre, Margaret Ketrin „Pegi“ (13. jun 1925 — 23. novembar 1991) i Elizabet En „Lizen“ (25. jun 1933 — 24. novembar 2009). Deca Kelijevih vaspitana su u strogom katoličkom duhu. Kelijevu će kasnije filmski studiji predstavljati kao devojku iz filadelfijskog visokog društva, ali to nije bila prava istina. U Filadelfiji su Kelijevi zapravo bili smatrani došljacima koji su velikom brzinom došli do novca, i Džek Keli se svim snagama trudio da svoju porodicu uvede u visoke društvene krugove. Zato je svoju decu naučio da se ponašaju poput pripadnika vlastele i da engleski govore britanskim akcentom.[4]

    Za razliku od svojih sestara i brata, Kelijeva nije nasledila atletsku građu niti interesovanje za sport svojih predaka. Bila je slabašna, mršava i imala je problema sa astmom. Zato su je roditelji, u detinjstvu, u velikoj meri zanemarivali.[6] Upravo taj nedostatak pažnje roditelja naveo je Kelijevu da se posveti glumi u lokalnom pozorištu. U tome ju je podržavao stric Džordž Keli, dramaturg, čija je homoseksualnost bila strogo čuvana porodična tajna.[7] Takođe je aktivno trenirala plivanje kako bi razvila i ojačala svoje telo.

    Glumačka karijera

    Obrazovanje i počeci: 1942–51.

    Kelijeva je obrazovanje stekla u prestižnoj katoličkoj školi za devojčice, Akademiji Ravenhil. Još kao dete radila je kao model, a 1942. se po prvi put oprobala u glumi, u predstavi Ne hrani životinje. Tokom školovanja Kelijeva se bavila glumom i plesom. Maturirala je 1947. godine, i tada je u školskom godišnjaku navela Ingrid Bergman kao svog uzora, kao i da će u budućnosti postati filmska i pozorišna zvezda.[9] Te iste godine Kelijeva je upisala Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku. Na njeno veliko iznenađenje, Džek Keli je prihvatio njen izbor. Kelijeva se ozbiljno posvetila usavršavanju svoje glume, jer je želela da dobija uloge zahvaljujući svom talentu, a ne lepoti. Diplomirala je 1948. — diplomsku ulogu ostvarila je u predstavi Filadelfijska priča — i takođe doživela svoj debi na televiziji. Godine 1949. je zaigrala na Brodveju.

    Tokom 1949. i 1950, Kelijeva će ostvariti niz uloga na pozornici i televiziji. Međutim, i pored diplome koje je stekla na Američkoj akademiji dramskih umetnosti, u pozorištu je bila neubedljiva. Njen nekadašnji mentor i profesor Don Ričardson je o njoj rekao: Ona nikada ne bi uspela u pozorištu. Imala je izgled i stil, ali nije imala glas. Ričardson je shvatio da Kelijeva ima sve što je potrebno za filmsku glumicu, te je, na početku njene karijere, koristio sve svoje veze kako bi joj ugovorio audicije za film i televiziju. Godine 1951. Kelijeva je dobila svoju prvu filmsku ulogu, u ostvarenju Četrnaest sati, pobedivši na kastingu En Bankroft. Njena uloga ostala je prilično nezapažena od strane kritike, te je ona nastavila sa radom na televiziji i sceni. Međutim, tokom snimanja Četrnaest sati je u filmskom studiju upoznala Garija Kupera, koji je bio toliko očaran njome da je insistirao da mu ona bude partnerka u filmu Tačno u podne.

    Filmska ikona: 1952–56.

    Kelijeva je ulogom u vesternu Tačno u podne iz 1952, u kome je glumila uz Garija Kupera, postigla veliki uspeh. Naredne godine je zajedno sa Klarkom Gejblom i Avom Gardner snimila film Mogambo, koji je postigao ogroman uspeh i kod kritike i kod publike. Ulogu Linde Nordli je dobila zahvaljujući samom reditelju Džonu Fordu, koji je izjavio da Kelijeva poseduje šarm, kvalitet i eleganciju. Kelijeva je za Mogambo osvojila Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu u igranom filmu, a bila je nominovana i za Oskara za najbolju sporednu glumicu. Ona će kasnije novinarki Hedi Hoper pričati:

    Vikicitati „Mogambo me je interesovao zbog tri stvari. Džona Forda, Klarka Gejbla, i besplatnog putovanja u Afriku. Da je Mogambo sniman u Arizoni, ne bih ga radila.”

    Nakon uspeha koji je postigla sa Mogambom, Kelijeva je potpisala sedmogodišnji ugovor sa studijom Metro-Goldvin-Majer.

    Godine 1954. Kelijeva je snimila čak pet filmova. Dva, Nazovi M radi ubistva i Prozor u dvorište, režirani od strane Alfreda Hičkoka, stvorili su od nje svetsku zvezdu. Uloga u Nazovi M radi ubistva donela joj je nominaciju za Nagradu Britanske filmske akademije za najbolju inostranu glumicu. Zajedno sa Bingom Krozbijem i Vilijamom Holdenom snimila je film Provincijalka, zahvaljujući kome je osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu, Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u igranom filmu (drama), Nagradu nacionalnog filmskog saveza SAD za najbolju žensku ulogu i Nagradu udruženja njujorških filmskih kritičara za najbolju glumicu. Takođe je još jednom bila nominovana za Nagradu Britanske filmske akademije. Sa Holdenom je takođe radila na ratnoj drami Mostovi Toko-Rija, koji je bio nešto manje zapažen. Njen poslednji film iz te godine, Zelena vatra, bio je i kritički i komercijalni promašaj.

    Godine 1955. Kelijeva je ponovo radila sa Alfredom Hičkokom na filmu Drž'te lopova, u kome joj je partner bio Keri Grant. Grant je tada o njoj rekao: Uz svo poštovanje prema dragoj Ingrid Bergman, mnogo više volim Grejsi. Ona u sebi nosi neku vedrinu, mir i svetlost.[16] Drž'te lopova je bio sniman na Azurnoj obali, gde je Kelijeva, tokom Kanskog filmskog festivala, upoznala svog budućeg muža kneza Renija III od Monaka. Ovaj film je doneo Kelijevoj Nagradu Henrijeta za omiljenu filmsku glumicu, jedno od priznanja koje dodeljuje Zlatni globus. Naredne godine, snimila je film Labud, u kome je igrom slučaja igrala princezu, i mjuzikl Visoko društvo, zajedno sa Frenkom Sinatrom i Bingom Krozbijem. Iako Kelijeva to tada nije planirala, Visoko društvo je bilo njen poslednji film, poslednji glumački projekat uopšte. Alfred Hičkok će joj kasnije ponuditi glavnu ulogu u filmu Marni, ali ju je ona odbila zbog protesta naroda Monaka, koji nije želeo da njihova kneginja tumači lik kleptomanke, kao ni da snima ljubavne scene sa Šonom Konerijem.[17] Umesto nje, ulogu je dobila Tipi Hedren.

    Wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Believe It or Not (1949–1950)
    2. Actor's Studio (1948–1950)
    3. Big Town (1950–1956)
    4. The Clock (1949–1952)
    5. Somerset Maugham TV Theatre (1950–1951)
    6. The Prudential Family Playhouse (1950–1951)
    7. Nash Airflyte Theatre (1950–1951)
    8. Fourteen Hours (1951)
    9. CBS Television Workshop (1952– )
    10. The Big Build Up (1952)
    11. Danger (1950–1955)
    12. Lights Out (1946–1952)
    13. Robert Montgomery Presents (1950–1957)
    14. Suspense (1949–1954)
    15. Goodyear Television Playhouse / Goodyear Playhouse (1951–1957)
    16. High Noon (1952)
    17. Armstrong Circle Theatre (1950–1963)
    18. Studio One / Studio One in Hollywood (1948–1958)
    19. Lux Video Theatre (1950–1959)
    20. The Philco Television Playhouse / The Philco-Goodyear Television Playhouse (1948–1956)
    21. Mogambo (1953)
    22. Kraft Television Theatre / Kraft Theatre (1947–1958)
    23. Dial M for Murder (1954)
    24. Rear Window (1954)
    25. The Bridges at Toko-Ri (1954)
    26. The Country Girl (1954)
    27. Green Fire (1954)
    28. To Catch a Thief (1955)
    29. The Swan (1956)
    30. High Society (1956)


    Izmenjeno od: Shane; 29.07.2016 u 22:40.

  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora precious:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 14:24.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1