+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.437
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.352
    Pohvaljen 43.007 puta u 9.245 postova
    Moć reputacije
    1265

    Ena Begovic / Ena Begović

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Ena Begovic / Ena Begović

    IMDb



    Ena Begović (Split, 8. srpnja 1960. - Brač, 15. kolovoza 2000.), hrvatska kazališna i filmska glumica.

    Zagrebačka kazališna i filmska glumica Ena Begović karijeru je započela s 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika". Uskoro debitira u TV filmu "Ivan Goran Kovačić", a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu "Pad Italije" 1981. godine. Iako je vjerovala da će karijeru prije svega napraviti na filmu, kazališne su joj daske donijele i slavu i priznanja. Punih je 16 godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U tom je razdoblju odigrala više od 20 glavnih uloga među kojima se izdvajaju Desdemona, kontesa Nera, barunica Castelli, Teuta, Ana Karenjina i druge. Njezina prva kazališna glavna uloga bila je u "Ajaksai" Radovana Ivšića u režiji Vlade Habuneka.

    Slijedio je čitav niz velikih ostvarenja u predstavama domaćih i inozemnih autora. Od grčkih tragedija, preko Shakespearea, Strindberga, Ibsena, do Zagorke i Krleže. Svojom je glumačkom snagom zauzela jedno od vodećih mjesta u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali i gostujući na daskama drugih kuća.

    U bogatoj 20-godišnjoj karijeri za svoje uloge je dobila niz priznanja i nagrada među kojima i Zlatnu arenu pulskog festivala, a snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji: Glembajevi, Treća žena, Pad Italije, Četverored i drugi.

    Poginula je u prometnoj nesreći na otoku Braču, dana 15. kolovoza 2000. godine i to od teških ozljeda glave zadobivenih prilikom prevrtanja automobila. U hrvatskoj će kinematografiji ostati zapamćena kao jedna od najljepših glumica, te kao žena izrazite senzualnosti i velike karizme.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Okupacija u 26 slika (1978)
    2. Ivan Goran Kovacic (1979)
    3. Luda kuca (1980)
    4. Pad Italije (1981)
    5. Piknik u topoli (1981)
    6. Idemo dalje (1982)
    7. Nepokoreni grad (1981– )
    8. Bobi (1982)
    9. Hocu zivjeti (1982)
    10. Ucitelj (1983– )
    11. Jedan cijeli ljudski vijek (1984)
    12. Hrvatski narodni preporod (1985– )
    13. Vestica (1986)
    14. TV Teatar Ujakov San (1987)
    15. Kraljeva zavrsnica (1987)
    16. Zagrljaj (1988– )
    17. Glembajevi (1988)
    18. Balkan ekspres 2 (1989)
    19. Balkan ekspres 2 (1989– )
    20. Trazim srodnu dusu (1990– )
    21. Igra i zbilja (1990)
    22. Le retour d'Arsène Lupin (1989–1996)
    23. Fatal Sky (1990)
    24. Karneval, andjeo i prah (1990)
    25. Sarajevske price (1991– )
    26. Djevojcice sa sibicama (1991)
    27. Caruga (1991)
    28. I dok je srca, bit ce i Kroacije! (1993)
    29. Ne zaboravi me (1996)
    30. Chamchatka (1996)
    31. Treca zena (1997)
    32. Tri muskarca Melite Zganjer (1998)
    33. Agonija (1998)
    34. Cetverored (1999)

    Izmenjeno od: Shane; 23.04.2018 u 22:27.



  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 06:37.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1