+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.426
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.350
    Pohvaljen 42.921 puta u 9.230 postova
    Moć reputacije
    1264

    Boris Dvornik / Boris Dvornik

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Boris Dvornik / Boris Dvornik

    IMDb



    Boris Dvornik (Split, 16. travnja 1939. - Split, 24. ožujka 2008.), hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist.

    Boris Dvornik je rođen 16. travnja 1939. u Splitu u obitelji drvosječe. Svoj talent za glumu otkrio je u djetinjstvu, dok je nastupao u dječjim predstavama. Nakon školovanja za električara, počeo se profesionalno baviti glumom. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu.

    Na filmu je debitirao 1960. godine u filmu Francea Štiglica Deveti krug, s tematikom holokausta. Glumio je mladića koji za vrijeme rata pokušava spasiti mladu Židovku oženivši se njome. Nakon filma stekao je veliku popularnost, koju potom učvršćuje igrajući suvremene likove u komedijama Martin u oblacima (1961.) i Prekobrojna (1962.) Branka Bauera. Ovo je načinilo od Borisa Dvornika jednu od velikih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije, slično Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić i Velimiru Bati Živojinoviću (s kojim je kasnije razvio blisko prijateljstvo).

    Do sredine 1960-ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966. godine počinje se s velikim uspjehom pojavljivati i u filmovima s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima Most (Hajrudin Krvavac, 1969.) i Kad čuješ zvona (Antun Vrdoljak, 1969.) nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Za ulogu u ratnom filmu U gori raste zelen bor (Antun Vrdoljak, 1971.) i za ulogu šofera-zavodnika u Opkladi (Zdravko Randić, 1971.) osvojio je Srebrnu arenu. Nastupio je u više od 40 dugometražnih igranih filmova (nerijetko je nastupao i u kratkometražnim), u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija.

    Zenit popularnosti Borisa Dvornika je došao 1970-ih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji "Naše malo misto", a potom i ulogom brijača Meštra u seriji "Velo misto". Nakon što je stekao status jednog od napriznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Boris Dvornik uglavnom je radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu. Dva sina Borisa Dvornika - Dean i Dino Dvornik - poznati su pop glazbenici. Velimir Bata Živojinović i Dvornik su se 1991. odrekli jedan drugoga u nizu otvorenih pisama, u gesti koja je bila viđena kao simbol raspada SFRJ. Godine 2004. objavljeno je da su se njih dvojica pokušala pomiriti, a javno pomirenje bilo je 2006. putem video linka između Splita i Beograda. Živojinović je izjavio da "poslednjih godina nije bilo mržnje između nas", a Dvornik se nadovezao da je to bio "samo nesporazum".

    Tijekom godina Boris Dvornik je razvio blisko prijateljstvo s Antunom Vrdoljakom. On ga je nagovorio na sudjelovanje u politici, te je na izborima 1992. kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice izabran u Hrvatski sabor, iz kojeg se uskoro povukao.

    Posljednjih godina Dvornikova karijera patila je od posljedica moždanog udara i njegovog alkoholizma, koji se manifestirao u nizu incidenata, od kojih je najpoznatiji napad na promatračicu GONG-a na hrvatskim predsjedničkim izborima 2005

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Deveti krug (1960)
    2. Martin u oblacima (1961)
    3. Medaljon sa tri srca (1962)
    4. Da li je umro dobar covjek? (1962)
    5. Sjenka slave (1962)
    6. Prekobrojna (1962)
    7. Dvostruki obruc (1963)
    8. Radopolje (1963)
    9. Licem u lice (1963)
    10. Zemljaci (1963)
    11. Lito vilovito (1964)
    12. Smrt se odgadja do uvece (1964)
    13. Unter Geiern (1964)
    14. Svanuce (1965)
    15. Covek nije tica (1965)
    16. Covik od svita (1965)
    17. Mafia - Die ehrenwerte Gesellschaft (1966– )
    18. Winnetou und sein Freund Old Firehand (1966)
    19. Konjuh planinom (1966)
    20. Letovi koji se pamte (1966– )
    21. Kaja, ubit cu te! (1967)
    22. Most (1969)
    23. Dogadjaj (1969)
    24. Bitka na Neretvi (1969)
    25. Ljubav i poneka psovka (1969)
    26. Kad cujes zvona (1969)
    27. Bablje ljeto (1970)
    28. Druzba Pere Kvrzice (1970)
    29. Zagrebulje (1970)
    30. Zivot je masovna pojava (1970)
    31. Nase malo misto (1970– )
    32. U gori raste zelen bor (1971)
    33. Opklada (1971)
    34. Lov na jelene (1972)
    35. Predgradje (1972)
    36. Tragovi crne devojke (1972)
    37. Zivjeti od ljubavi (1973)
    38. Obraz uz obraz (1972– )
    39. Sutjeska (1973)
    40. Ca smo na ovom svitu... (1973– )
    41. Ca smo na ovon svitu... (1973– )
    42. Covik i po (1974– )
    43. Dervis i smrt (1974)
    44. Crveni udar (1974)
    45. Trag (1974)
    46. Noz (1974)
    47. Hitler iz naseg sokaka (1975)
    48. Kapelski kresovi (1974– )
    49. Uzicka Republika (1976– )
    50. Letaci velikog neba (1977)
    51. Covik i arhitektura (1977)
    52. Hajducka vremena (1977)
    53. Okupacija u 26 slika (1978)
    54. Punom parom (1978)
    55. Vucari Donje i Gornje Polace (1978)
    56. Roko i Cicibela (1978)
    57. Svjetionik (1979– )
    58. Povratak (1979)
    59. Dva sanduka dinamita (1980)
    60. Vreme, vodi (1980)
    61. Velo misto (1980– )
    62. Servantes iz Malog Mista (1982)
    63. Moj tata na odredjeno vreme (1982)
    64. Kiklop (1982)
    65. Kiklop (1983– )
    66. Pismo - Glava (1983)
    67. Tajna starog tavana (1984)
    68. Horvatov izbor (1985)
    69. Jenseits der Morgenröte (1985)
    70. Od petka do petka (1985)
    71. Putovanje u Vucjak (1986– )
    72. Marjuca ili smrt (1987)
    73. Tempi di guerra (1987)
    74. Tesna koza 2 (1987)
    75. Zagrljaj (1988– )
    76. Trideset konja (1988)
    77. Spijun na stiklama (1988)
    78. Neunistivi (1990–1991)
    79. Karneval, andjeo i prah (1990)
    80. Bolji zivot (1987–1991)
    81. Tajna starog mlina (1991)
    82. Nausikaja (1995)
    83. Transatlantik (1998)
    84. Kanjon opasnih igara (1998)
    85. Posljednja volja (2001)
    86. Viza za buducnost: Novogodisnji special (2002)
    87. Doktor ludosti (2003)
    88. Viza za buducnost (2002– )
    89. Duga mracna noc (2004)
    90. Duga mracna noc (2005– )
    91. Balada o sarku (2005)
    92. Ponos Ratkajevih (2007–2008)
    Izmenjeno od: lisani; 18.04.2018 u 10:30.



  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 08:45.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1