+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.426
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.350
    Pohvaljen 42.921 puta u 9.230 postova
    Moć reputacije
    1264

    Ivica Vidovic / Ivica Vidović

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Ivica Vidovic / Ivica Vidović

    IMDb



    Ivica Vidović (Beograd, 10. svibnja 1939.- Zagreb, 18. travnja 2011.) bio je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac.

    Diplomirao je 1963. godine na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Prvi angažman dobio je u HNK u Zagrebu, a kasnije je član i drugih kuća (Dramsko kazalište "Gavella", Teatar itd, česte suradnje sa HNK u Splitu); posebno se ističe u modernom repertoaru (Handke, Shaffer, Stoppard, Ionesco, Kundera, Jelačić Bužimski, Gavran), za što je višestruko nagrađivan. Jedan od najistaknutijih filmskih glumaca koji su se pojavili na prijelazu u 1970-e godine.

    U hrvatski i u ondašnji jugoslavenski film unosi novi tip: introvertiranoga, deziluzioniranoga suvremenoga urbanog junaka (odn. antijunaka) i gubitnika. Mladolika izgleda, pomalo sporih, "melankolično-snenih reagiranja", osobito sugestivno tumači zbunjene, u prikazanim životnim, posebno u političkim okolnostima nesnalažljive osobe: ideal borca NOB-e u Zasedi (1969.) Žike Pavlovića, "beckettovskog" junaka u iščekivanju u filmu Idu dani (1970.) Fadila Hadžića, prigradskog marginalca u filmu Kužiš stari moj (1973.) V. Kljakovića, za što je nagrađen Srebrnom arenom u Puli, intelektualca psihološkim terorom prisiljenog na kolaboraciju u Prijekom sudu (1978.) B. Ivande, te usamljene intelektualce u Ritmu zločina (1981.) i Čovjeku koji je volio sprovode (1989.) Zorana Tadića. Posebnost u njegovu filmskom opusu predstavlja lik (s crnohumornim značajkama) sovjetskog klizačkog prvaka u filmu W. R. Misterije orgazma (1971.) D. Makavejeva. U kontekst stvorenog tipa potpuno se uklapa i uloga koja mu je donijela golemu popularnost - uloga osobenjaka Servantesa u televizijskoj seriji Naše malo misto (i filmu Servantes iz maloga mista, 1982.) Danijela Marušića, kao i kasnije naslovni lik u televizijskoj seriji Inspektor Vinko Kreše Golika.

    Godine 1998., zajedno sa suprugom Gordanom Gadžić osniva Kazališnu družinu Teatar Rugantino gdje je do svoje smrti bio umjetnički direktor, ali i glumac i redatelj.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Rana jesen (1962)
    2. Prometej s otoka Visevice (1964)
    3. Srecan slucaj (1965)
    4. Gemma Camolli (1968)
    5. Americka jahta u Splitskoj luci (1969)
    6. Zaseda (1969)
    7. Kad cujes zvona (1969)
    8. Idu dani (1970)
    9. Onkraj (1970)
    10. Ljubav na bracni nacin (1970– )
    11. Lisice (1970)
    12. Nase malo misto (1970– )
    13. W.R. - Misterije organizma (1971)
    14. U gori raste zelen bor (1971)
    15. Uniforme (1972)
    16. Putovanje (1972)
    17. Gradjani sela Luga (1972– )
    18. Madeleine, mon amour! (1972)
    19. Roman sa kontrabasom (1972)
    20. Pticje kupaliste (1972)
    21. Kuzis stari moj (1973)
    22. Piknik na frontu (1973)
    23. Orgulje i vatrogasci (1973)
    24. Kaspar (1974)
    25. Psihopati (1974)
    26. Zec (1975)
    27. Vrijeme ratno i poratno (1975– )
    28. Poslednja utrka (1975)
    29. Izbavitelj (1976)
    30. Zasto je pile zuto a koka nije (1977)
    31. Slucaj Filipa Franjica (1978)
    32. Prijeki sud (1978)
    33. Vucari Donje i Gornje Polace (1978)
    34. Tale (1977)
    35. Usporeno kretanje (1979)
    36. Posljednji dan (1979)
    37. Prah (1980)
    38. Velo misto (1980– )
    39. Ritam zlocina (1981)
    40. Servantes iz Malog Mista (1982)
    41. Neobicni sako (1984)
    42. Inspektor Vinko (1984– )
    43. Albatros (1985)
    44. Zagrljaj (1988– )
    45. Covjek koji je volio sprovode (1989)
    46. Buza (1989)
    47. Trazim srodnu dusu (1990)
    48. Orao (1990)
    49. Karneval, andjeo i prah (1990)
    50. Kako je poceo rat na mom otoku (1996)
    51. Sedma kronika (1996)
    52. Cudnovate zgode segrta Hlapica (1997)
    53. Kad mrtvi zapjevaju (1998)
    54. Marsal (1999)
    55. Cetverored (1999)
    56. Starci (2001)
    57. U sjeni Green Hilla (2002)
    58. Novo doba (2002)
    59. Fine mrtve djevojke (2002)
    60. Brod (2002)
    61. Svjetsko cudoviste (2003)
    62. Visions of Europe (2004)
    63. Druzba Isusova (2004)
    64. Pusca Bistra (2005)
    65. Sto je muskarac bez brkova? (2005)
    66. Luda kuca (2005– )
    67. Treseta (2006)
    68. Bitange i princeze (2005– )
    69. Gospodja za prije (2007)
    70. Nasa mala klinika (2004–2007)
    71. Gdje pingvini lete (2008)
    72. Mamutica (2008– )
    73. Dome slatki dome (2010– )
    74. Stipe u gostima (2008– )
    75. Bella Biondina (2011)
    76. Top je bio vreo (2014)

    Izmenjeno od: TamaraPsy; 15.11.2018 u 11:33.



  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 07:53.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1