+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.426
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.350
    Pohvaljen 42.922 puta u 9.230 postova
    Moć reputacije
    1264

    Rade Markovic / Rade Marković

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Rade Markovic / Rade Marković

    IMDb



    Radomir „Rade“ Marković (Beograd, 14. oktobar 1921 — Zabok, 10. septembar 2010) je bio srpski pozorišni i filmski glumac.

    Rade Marković najpre je studirao Tehnički, a zatim prešao na Filozofski fakultet u Beogradu, da bi se potom posvetio glumi, na početku samo amaterski, sa grupom mladih beogradskih entuzijasta prve posleratne generacije, koji probaju u prostorijama Kolarčevog univerziteta. U toj grupi je bila i Olivera Đorđević (kasnije poznata srpska glumica Olivera Marković) sa kojom se venčao 1945. godine, i sa kojom je godinu dana kasnije dobio sina Gorana, poznatog srpskog reditelja.

    Bio je istaknuti član Beogradskog dramskog pozorišta 1950 — 1952. i 1954 — 1966. godine, ali je igrao i na svim drugim beogradskim scenama, na kojima je ostvario preko 200 uloga. Naročito je bio sugestivan u karakternim ulogama najšireg raspona.

    Pozorištu je ostao veran i nakon odlaska u penziju, pa sve do svoje smrti.

    6. oktobra 2010. godine trebalo je da igra na premijeri predstave Zlatno tele u Narodnom pozorištu u Beogradu, u režiji njegovog sina Gorana Markovića.

    Bio je spiker u prvim filmskim novostima po oslobođenju Beograda, kao i u mnogim kratkometražnim filmovima.

    Bio je na odmoru u Klanjcu, u kući svoje druge supruge, kada mu je pozlilo. Preminuo je 10. septembra 2010. godine na kardiološkom odeljenju bolnice u Zaboku, u Hrvatskoj. Sahranjen je 15. septembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Besmrtna mladost (1948)
    2. Sofka (1948)
    3. Cudotvorni mac (1950)
    4. Daleko je sunce (1953)
    5. Sumnjivo lice (1954)
    6. Esalon doktora M. (1955)
    7. Solaja (1955)
    8. Lazni car (1955)
    9. Zenica (1957)
    10. Ne cakaj na maj (1957)
    11. Tudja zemlja (1957)
    12. Mali covek (1957)
    13. Atomska bajka (1957)
    14. Tri prání (1958)
    15. Te noci (1958)
    16. Nikoletina Bursac (1958)
    17. Pesma (1961)
    18. Prvi gradjanin male varosi (1961)
    19. Leto je krivo za sve (1961)
    20. Kozara (1962)
    21. Sasa (1962)
    22. Radopolje (1963)
    23. Licem u lice (1963)
    24. Operacija Ticijan (1963)
    25. Na slovo, na slovo (1963– )
    26. Put oko sveta (1964)
    27. Kradetzat na praskovi (1964)
    28. Devojka (1965)
    29. Druga strana medalje (1965)
    30. Roj (1966)
    31. Sticenik (1966)
    32. Kako su se voleli Romeo i Julija? (1966)
    33. Vojnik (1966)
    34. Most (1966)
    35. Bomba u 10 i 10 (1967)
    36. Diverzanti (1967)
    37. Noz (1967)
    38. Hasanaginica (1967)
    39. Comandamenti per un gangster (1968)
    40. Podne (1968)
    41. Delije (1968)
    42. Bekstva (1968)
    43. Goli covjek (1968)
    44. Stubovi drustva (1968)
    45. Trojica protiv svih... a zena cetvrta (1968)
    46. Trojica protiv svih (1968)
    47. Pod novim krovovima (1969– )
    48. Neka daleka svjetlost (1969)
    49. Bablje ljeto (1970)
    50. Biciklisti (1970)
    51. Burdus (1970)
    52. Selo bez seljaka (1970–1973)
    53. Slucaj Openhajmer (1970)
    54. Touha zvaná Anada (1971)
    55. Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji (1971)
    56. Klopka za generala (1971)
    57. Operacija 30 slova (1971– )
    58. Dom i lepota (1971)
    59. Direktor (1971)
    60. Balada o svirepom... (1971)
    61. Izdanci iz opaljenog grma (1972– )
    62. Valter brani Sarajevo (1972)
    63. Zasluge (1972)
    64. Ratnicki talenat (1972)
    65. Covek koji je bacio atomsku bombu na Hirosimu (1972)
    66. Sutjeska (1973)
    67. Obraz uz obraz (1972– )
    68. Brauningova verzija (1973)
    69. Piknik na frontu (1973)
    70. Oni lepi rodjendani (1973)
    71. SB zatvara krug (1974)
    72. Valter brani Sarajevo (1974– )
    73. Otpisani (1974)
    74. Dimitrije Tucovic (1973– )
    75. Obesenjak (1974)
    76. Otpisani (1974– )
    77. Kuca (1975)
    78. Zivot je lep (1975– )
    79. Prokletinja (1975)
    80. Pavle Pavlovic (1975)
    81. Grlom u jagode (1975– )
    82. Povratak otpisanih (1976)
    83. Proces Djordanu Brunu (1976)
    84. Ozraceni (1976)
    85. Morava 76 (1976)
    86. Metak u ledja (1976)
    87. Specijalno vaspitanje (1977)
    88. 67. sastanak Skupstine Knezevine Srbije (1977)
    89. Siroce (1978)
    90. Povratak otpisanih (1976– )
    91. Lasno je nauciti, nego je muka oduciti (1978–1981)
    92. Punom parom (1978)
    93. Okupacija u 26 slika (1978)
    94. Nacionalna klasa (1979)
    95. Cardak ni na nebu ni na zemlji (1978– )
    96. Trofej (1979)
    97. Joakim (1979)
    98. Prva Srpska zeleznica (1979)
    99. Bife 'Titanik (1979)
    100. Petrijin venac (1980)
    101. Slom (1979– )
    102. Svetozar Markovic (1980)
    103. Snovi, zivot, smrt Filipa Filipovica (1980)
    104. Majstori, majstori! (1980)
    105. Aretej (1981)
    106. Jelenko (1981– )
    107. Svetozar Markovic (1980– )
    108. Sesta brzina (1981)
    109. Decko koji obecava (1981)
    110. Kraljevski voz (1981)
    111. Price iz radionice (1981– )
    112. Nepokoreni grad (1981– )
    113. Variola vera (1982)
    114. Mikelandjelo (1982)
    115. Kiklop (1982)
    116. Divlje meso (1982)
    117. Daleko nebo (1982)
    118. Kiklop (1983– )
    119. Nabujala reka (1983)
    120. Kako sam sistematski unisten od idiota (1983)
    121. Osvajanje srece (1983– )
    122. Ne tako davno (1984– )
    123. The Secret Diary of Sigmund Freud (1984)
    124. Hey Babu Riba (1985)
    125. Sudbina umetnika-Djura Jaksic (1985)
    126. Lijepe zene prolaze kroz grad (1986)
    127. Gli occhiali d'oro (1987)
    128. Pod rusevinama (1987)
    129. Sabirni centar (1989)
    130. Metla bez drske (1989– )
    131. Seobe (1989)
    132. Poslednji valcer u Sarajevu (1990)
    133. Jastuk groba mog (1991)
    134. Apis (1991)
    135. Tito i ja (1992)
    136. Un chien sur la route (1992)
    137. Teatar u Srba (1991– )
    138. Pun mesec nad Beogradom (1993)
    139. Broz i ja (1993– )
    140. Ubistvo s predumisljajem (1995)
    141. Simpatija i antipatija (1995)
    142. Knez Mihailo (1998)
    143. Zemlja istine, ljubavi i slobode (2000)
    144. Mali svet (2003)
    145. Mi nismo andjeli 2 (2005)
    Izmenjeno od: lisani; 18.04.2018 u 10:30.



  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 09:16.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1