+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Top poster precious avatar
    Datum registracije
    12.02.2013
    Postovi
    2.146
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    4.338
    Pohvaljen 4.424 puta u 1.716 postova
    Moć reputacije
    227

    Dusan Golumbovski / Dušan Golumbovski

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Dusan Golumbovski / Dušan Golumbovski

    IMDb



    Dušan Golumbovski (Beograd, 15. mart 1941 — Beograd, 3. januar 2016) bio je srpski glumac, voditelj pevač, publicista, radnik u kulturi i dugogodišnji član Dečje radio grupe. Slavu pred domaćom publikom zavređuje ulogom tajkuna-antagoniste Ozrena Soldatovića u serijama Srećni ljudi i Bela lađa, te ulogom parničnog, pa potom krivičnog sudije u seriji Bolji život.

    Detinjstvo

    Dušan se, kao drugo dete u braku Dušice Vasiljević, poznate beogradske balerine i Dragutina Golumbovskog, razmaženog sina bogatog industrijalca - poznatog po tome što je prvi u Beogradu priuštio Bentli - rađa uoči II. svetskog rata, nekoliko meseci nakon smrti oca. Poreklo vodi iz bogate, predratne, industrijalističke porodice. Njegov predak Živan Golumbovski bio je član Masonske lože Kraljevine Jugoslavije. Osam godina stariji brat Bogomir, diplomira fizičku hemiju 1961. godine.

    Glumačka karijera

    Na daske koje život znače staje prvi put sa deset godina, zaslugom učitelja i čistačice. Glumačku akademiju je pohađao zajedno sa Zoranom Radmilovićem, Stanislavom Pešić, Petrom Kraljem, Milošem Žutićem i Oliverom Katarina-Vučo. Sa najboljim prijateljem, Petrom Kraljem vezivala ga je zajednička ljubav prema piću.

    Šezdesetih godina prošlog veka se, zajedno sa Slobodanom Đurićem, Ivanom Bekjarevim, Miodragom Andrićem i Dejanom Konstatinovićem, okupio oko Teatra Nacionalne Drame i drugih grupa nastalih po ideji Eve i Radomira Stevčića Ras, koje prezentovane na netradicionalan način, započevši sa organizacijom književnih večeri prerastaju u politički teatar odlikovan kritikom komunističkog sistema.

    Osim zapaženih rezultata u teatru, televizijskoj i filmskoj publici se predstavlja u više od pedeset ostvarenja, te snima više od sto epizodnih nastavaka poznatih serija, beležeći poseban uspeh u serijama scenariste Siniše Pavića.

    Rad i delo

    Zajedno sa Banetom Cvetkovićem, 1967. godine čini prvi voditeljski par kultne TV emisije značajne za formiranje Ju rokenrol scene "Koncert za mladi ludi svet" Nikole Karaklajića, u kojoj nastaju prvi muzički spotovi domaćih rok grupa. Istodobno, u duetu sa Edi Dekengom, muzičarem poreklom iz Konga, predstavlja svoje pevačke kvalitete. Krajem devedesetih godina vrši dužnost upravnika „Pozorišta T“ u Beogradu, do njegovog odlaska u stečaj. U publicističkom stvaralaštvu zalaže se za međusobnu toleranciju i uzajamnu solidarnost, te se osim problematikom pozorišta, bavi i pitanjem širih društvenih odnosa, pružajući kritički osvrt na hijerarhiju, institucije i kulturu.

    Privatan život

    Supruga Mirjana Popović-Golumbovski, istaknuti novinar i feljtonista, nosilac Nagrade za životno delo Slobodan Glumac, povodom tri decenije uređivačkog rada TV strane i TV dodatka Večernjih novosti. Ćerka Ana, diplomac katedre za filmsku i TV montažu Akademije umetnosti u Beogradu

    Dugogodišnju borbu sa alkoholizmom dobija 1999. godine, nakon pretrpljenog moždanog udara, pod pritiskom zdravstvenih razloga. Po odlasku u penziju 2002. godine, tumači isključivo lik Ozrena Soldatovića, koji smatra svojom posebnom obavezom.

    Preminuo je u Beogradu 3. januara 2016. godine u svojoj sedamdeset i četvrtoj godini.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Tu ne tueras point / Thou Shalt Not Kill (1961)
    2. Zvizduk u osam (1962)
    3. Zemljaci (1963)
    4. Nesto o cemu se moze govoriti (1964)
    5. Mesje Boden ide na posao (1964)
    6. Vrtlog (1964)
    7. Hiljadu zasto? (1965– )
    8. Brodolom mladog Tomasa (1965)
    9. Roj (1966)
    10. Sticenik (1966)
    11. San / The Dream (1966)
    12. Sedam Hamleta (1967)
    13. Smoki (1967– )
    14. Visocka hronika (1967– )
    15. Jelena Cetkovic (1967)
    16. Svabica (1968)
    17. Sajam na svoj nacin (1968)
    18. Mozda spava (1968)
    19. Ceo zivot za godinu dana (1971– )
    20. Breme (1972)
    21. Covek koji je bacio atomsku bombu na Hirosimu (1972)
    22. Na putu izdaje (1976)
    23. Povratak otpisanih (1976– )
    24. Operacija Teodor (1982)
    25. Banjica (1984– )
    26. Geneza (1985)
    27. Quo Vadis? (1985)
    28. Sudbina umetnika-Djura Jaksic (1985)
    29. Vestica (1986)
    30. Odlazak ratnika, povratak marsala (1986– )
    31. Neozbiljni Branislav Nusic (1986)
    32. I to se zove sreca (1987– )
    33. Lo scialo (1987)
    34. Vuk Karadzic (1987– )
    35. Sta radis veceras (1988)
    36. Tesna koza 3 (1988)
    37. Balkan ekspres 2 / Balkan Express 2 (1989)
    38. Balkan ekspres 2 (1989– )
    39. Mister Dolar (1989)
    40. Bolji zivot (1987–1991)
    41. Prvi put s ocem na jutrenje (1992)
    42. Teatar u Srba (1991– )
    43. Kraj dinastije Obrenovic (1995– )
    44. Srecni ljudi (1993- )
    45. Srecni ljudi: Novogodisnji special (1996)
    46. Gore dole (1996–1997)
    47. Porodicno blago (1998–2002)
    48. Bela ladja (2006– )
    Izmenjeno od: Shane; 31.01.2018 u 19:02.

  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora precious:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 08:50.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1