+ Odgovori
Rezultati 1 do 2 od 2






  1. #1
    Senior dokica89 avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    193
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    0
    Pohvaljen 123 puta u 72 postova
    Moć reputacije
    26

    Meryl Streep / Meril Strip

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Meryl Streep / Meril Strip

    IMDb



    Meril Strip, rođena 22. juna 1949. u Samitu, Nju Džerzi, SAD, američka je pozorišna, filmska i televizijska glumica. Glumačku karijeru započela je 1971. u pozorišnoj predstavi „Seviljski plejboj“, a prvu filmsku ulogu dobila je 1977. u drami Džulija Freda Zinemana. Najpoznatiji filmovi u kojima je glumila su Lovac na jelene, Žena francuskog poručnika, Moja Afrika, Mostovi okruga Medison, Đavo nosi Pradu i Sumnja. Za ulogu u drami Kramer protiv Kramera dobila je Oskar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, a za uloge u filmovima Sofijin izbor i Čelična dama nagrađena je Oskarom za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.

    Sedamnaest puta je nominovana za nagradu Oskar (od kojih je osvojila tri), a 26 puta za nagradu Zlatni globus (od kojih je osvojila sedam). Dobitnica je dva Emija, jedne kanske Zlatne palme, jednog Zlatnog i jednog Srebrnog medveda, i dve nagrade BAFTA. Pet puta je nominovana za nagradu Gremi a jednom za nagradu Toni. Američki filmski institut joj je 2004. dodelio Nagradu za životno delo.

    Meril Strip je jedna od najboljih i najviše nagrađivanih glumica svih vremena, a često se, pored dame Džudi Denč, navodi kao najbolja glumica svoje generacije. Tu titulu joj je još osamdesetih predvidela legendarna Beti Dejvis.

    Nagrade i priznanja

    Meril Strip je rekorder kada su u pitanju nominacije za Oskara - bila je nominovana šesnaest puta, od toga 13 puta za najbolju glavnu glumicu. Drži rekord i kada su u pitanju Zlatni globusi. Za ovu nagradu je bila nominovana dvadeset pet puta. Dobitnik je dva Emija za najbolju glumicu u seriji. Godine 1998, dobila je svoju zvezdu na Bulevaru slavnih, a 2004. - Nagradu za životno delo od Američkog filmskog instituta. Dobitnik je počasne filmske nagrade „Cezar“, koju dodeljuje francuska Akademija filmske umetnosti. Dobila je počasni doktorat Univerziteta Prinston 2009. godine, a već 2010-e za doktora umetnosti proglasio je i Harvard.

    Najveća glumica dvadesetog veka, Ketrin Hepbern, nije cenila Meril. Na pitanje šta misli o njoj, rekla je samo: „Klik, klik, klik!“, i objasnila da su to točkovi u njenoj glavi (dok glumi). Druga holivudska diva, Beti Dejvis, obožavala je Stripovu i još početkom osamdesetih poslala joj pismo u kome joj je rekla da ceni njen rad i da joj predviđa blistavu karijeru.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Everybody Rides the Carousel (1975)
    2. The Deadliest Season (1977)
    3. Julia (1977)
    4. Holocaust (1978- )
    5. The Deer Hunter (1978)
    6. Manhattan (1979)
    7. Great Performances (1971- )
    8. The Seduction of Joe Tynan (1979)
    9. Kramer vs. Kramer (1979)
    10. The French Lieutenant's Woman (1981)
    11. Alice at the Palace (1982)
    12. Still of the Night (1982)
    13. Sophie's Choice (1982)
    14. Silkwood (1983)
    15. Falling in Love (1984)
    16. Plenty (1985)
    17. Out of Africa (1985)
    18. Heartburn (1986)
    19. Rabbit Ears: The Tale of Peter Rabbit (1987)
    20. Ironweed (1987)
    21. Evil Angels / A Cry in the Dark (1988)
    22. The Tailor of Gloucester (1988)
    23. She-Devil (1989)
    24. Rabbit Ears: The Fisherman and His Wife (1989)
    25. The Earth Day Special (1990)
    26. Postcards from the Edge (1990)
    27. Defending Your Life (1991)
    28. Death Becomes Her (1992)
    29. The House of the Spirits (1993)
    30. The River Wild (1994)
    31. The Simpsons (1989– )
    32. The Bridges of Madison County (1995)
    33. Before and After (1996)
    34. Marvin's Room (1996)
    35. ...First Do No Harm (1997)
    36. Dancing at Lughnasa (1998)
    37. One True Thing (1998)
    38. Ginevra's Story: Solving the Mysteries of Leonardo da Vinci's First Known Portrait (1999)
    39. Chrysanthemum (1999)
    40. Music of the Heart (1999)
    41. King of the Hill (1997-2010)
    42. Artificial Intelligence: AI / A.I. Artificial Intelligence (2001)
    43. Adaptation. (2002)
    44. The Hours (2002)
    45. Freedom: A History of Us (2003- )
    46. Stuck on You (2003)
    47. Angels in America (2003-2003)
    48. The Manchurian Candidate (2004)
    49. A Series of Unfortunate Events / Lemony Snicket's A Series Of Unfortunate Events (2004)
    50. Prime (2005)
    51. A Prairie Home Companion (2006)
    52. The Music of Regret (2006)
    53. The Devil Wears Prada (2006)
    54. The Ant Bully (2006)
    55. Dark Matter (2007)
    56. Evening (2007)
    57. Rendition (2007)
    58. Lions for Lambs (2007)
    59. Mamma Mia: Deleted Scenes (2008)
    60. Mamma Mia! (2008)
    61. Doubt (2008)
    62. Julie & Julia (2009)
    63. Fantastic Mr. Fox (2009)
    64. It's Complicated (2009)
    65. Higglety Pigglety Pop! or There Must Be More to Life (2010)
    66. Web Therapy (2008- )
    67. The Iron Lady (2011)
    68. Web Therapy (2011- )
    69. Hope Springs (2012)
    70. August: Osage County (2013)
    71. The Homesman (2014)
    72. The Giver (2014)
    73. Into the Woods (2014)
    74. Ricki and the Flash (2015)
    75. Suffragette (2015)
    76. Xiao men shen / The Guardian Brothers (2016)
    77. Florence Foster Jenkins (2016)
    78. The Post (2017)
    79. Big Little Lies (2017- )
    80. Mamma Mia! Here We Go Again (2018)
    81. Mary Poppins Returns (2018)
    Izmenjeno od: Tikilimikili; 09.06.2018 u 17:41.

  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora dokica89:


  3. #2
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.127
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.124
    Pohvaljen 12.580 puta u 3.028 postova
    Moć reputacije
    337
    Merli Strip (engl. Meryl Streep) jedna je od najpoznatijih glumica svetske kinematografije, glumica koja je čak šesnaest puta nominovana za najprestižniju flmsku nagradu “Oskar“, čime je postala rekorder kada su u pitanju nominacije za ovu nagradu. Iako je oduvek bila u žiži javnosti zbog sjajnih glumačkih performansi i brilijantnih uloga, nakon što je krajem 2013-te godine Džek Niklson objavio svoju biografiju u kojoj je priznao aferu koju je imao sa poznatom glumicom, interesovanje za nju nikada nije bilo veće.

    Rođenje i detinjstvo

    Puno ime jedne od najvećih glumica Holivuda glasi Meri Luiz Strip. Rođena je 22- og juna 1949-te godine u Samitu, država Nju Džersi. Otac joj je bio apotekar – Hari Vilijam, a majka Meri likovni urednik. Stipova u sebi sadrži nemačke krvi, jer je njen pradeda Nemac koji je se u potrazi za boljm životom i doselio u SAD.


    Merlin je odgajana prilično konzervativno i patrjahalno, a pohađala je versku školu „Bernars“. Nakon završettka verske škole, upisuje koledž „Vassar“, odsek gluma, koji i završava 1971-e godine. Odmah nakon diplomiranja ona upisuje magistraturu, odsek umestnos na jednom od najprestižnijih Univerziteta –„Jejlu“.

    Filmska karijera – kako je sve počelo?

    Odmah nakon završene magistrature, ona dobija uloge u nekoliko Njujorških predstava, između kojih su bile i „Henri 5 -i“, „Ukroćena goropad“ i „Mera za meru“. Nakon uspešno odigranih ovih predstava, ona nastupa na Brodveju u komediji „Srećan kraj“. Početkom 1976-e godine, ona dobija želju da igra i u filmovima i prijavljuje se na kasting za film „King Kong“, gde je odbijaju navodeći kao razlog da glumica fizički nije dovoljno lepa za ulogu koju je želela. Međutim to nije obeshrabilo Stripovu i na sledećem kastingu ona dobija svoju prvu filmsku ulogu u drami „Džulija“. Sledeće godine dobija sporednu ulogu u filmu „Lovac na jelene“ i to zahvaljujući njenom vereniku Kazalu. Glumica isprva nije bila oduševljena ulogom, ali ju je prihvatila pre svega da bi bila bliže Kazalu. Ali njen performans oduševio je filmske kritičare, koji su nahvalili njenu glumu, a nominovana je za nagradu “BAFTA”, “Zlatni globus “i “Oskar” u kategoriji najbolja sporedna uloga.

    Sledeće godine 1978-e njen verenik umire od teške bolesti, a poznata glumica se zatrpava poslom prihvatajući sve uloge koje joj se nude. Tada je i izjavila da jedino rad može da olakša bol koju je osećala zbog gubitka voljene osobe.


    Osamdesetih njega glumačka karijera raste da bi sredinom devedesetih dostigla svoj vrhunac. Krajem osamdesetih ona dobija i prvu ulogu u nekoj komediji, a u pitanju je bio projekat rediteljke Suzan Sajldelman pod nazivom „Đavolica“. 1995-e ona nastupa u jednom od najuspešnijih filmova u njenoj karijeri „Mostovi Okruga Medison“, koji je zaradio 182 miliona dolara i time devetostuko premašio svoj budžet.

    Tri osvojena “Oskara” i druge brojne nagrade

    Tokom svoje karijere koja još uvek traje, Stripova je nominovana preko 260 puta za osvajanje neke nagrade, a osvojila je više od 170 nagrada. Stripova je čak i rekorder kada se gleda broj nominacija za “Oskara”. Naime ona je bila šesnaest puna nominovana, od čega 13 puta u kategoriji najbolja glavna glumica. Osvojila je tri “Oskara” i to glumeći u filmovima: “Ledena dama”, “Sofijin izbor” i “Kramer protiv Kramera”. Kada su u pitanju nagrade, ova vanvremenska glumica drži još jedan rekord, a to je dvadeset i pet nominacija za nagradu “Zlatni globus”, od kojih je osvojila ukupno osam.


    Pored filmskih nominacija, dobila je i dva Emija za najbolju glumicu u jednoj seriji, a 1998-e dobija i svoju zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivdu. Američki filmski institute je Stripovu 2004-e godine počastio jednim od najvrednijh nagrada, a to je Nagrada za životno delo.

    Privatni život jedne od najvećih glumica dvadestog veka

    Prva velika ljubav Merli bio je glumac Džon Kazel za koga je se glumica i verila. On je bio taj koji ju je bodrio i podržavao tokom prvih početaka. Međutim, Džon oboleva od jedne teške bolesti – raka kostiju. Nakon duge i iscrpne borbe, 1978-e on umire.

    Iste godine, Merli se zaljubljuje i udaje za Dona Gamera sa kojim osniva porodicu koju čine njihovih četvoro dece, sin Henri Volf, i tri ćerke:Grejs Džejn, Meri Vilu i Luisa Džejkobson.


    Njihov brak je fukcionisao odlično sve do 2013-te godine kada glumac Džek Niklson objavljuje svoju biografiju u kojoj priznaje da je sa glumciom imao aferu. Naime, još 1987-e godine tokom snimanja filma “Ironweed” njih dvoje su počeli simpatisanje koje se završilo i se**** koji je par imao u prikolici. Ta vest je uzburkala javnost, ali i brak poznatoga para. Početkom 2014-e godina Don je priznao da se nakon 36 godina braka razvodi od Merlin navodeći da ne želi više da trpi njena neverstva kao i njenu preokupiranost poslom zbog koje ona nema vremena ni za njega ni za decu.

    Zanimljivosti o glumici:

    • Najveća glumica dvadesetog veka Ketrin Hepber nije cenila Merli, kao ni njen glumački performans, dok druga holivudska diva Beti Dejvis nije krila oduševljenje za Merli, pa je se tako ča k i usudila da napiše pismo u kojom je pohvalila glumicu predviđajući joj blistavu budućnost.
    • U novebru 2014-te godine nagrađena je precedničkom medaljom slobode od strane predsednika Baraka Obame.
    • Od 2005-te godine ona je glumica koja ima najviše nominacija za “Oskara”.
    • Veliki je fan glumca Leonarda Di Kaprija.
    • Elen De Geners u svojoj listi najseksipilnijh glumaca objavljenoj 2009-e godine uvrstila je Stripovu na 87 mesto.
    • U horoskopu je rak.
    • Za potrebe uloge za film “Džulija i Džulija” ugojila je se 15 kilograma.
    • Zaradu koju joj je doneo film “Đavo nosi Pradu” donirala je u dobrotvorne svrhe.
    • Od svih glumaca sa kojima je sarađivala izjavila je da joj najviše odgovara saradnja sa Robertom de Nirom.
    • Najpoznatija je po svom talentu da uspešno imitira govor drugih dijalekata. Pa tako u filmu “Moja Afrika” njen engleski je dobo danski akcenat, dok u drami “Sofijin izbor” ona govorila dva jezika – engleski i nemački i u oba je uspela da unese prizvuk slovenskog izgovora (koji joj je bio potreban s’ ‘ obzirom da je glumila poljakinu). Za potrebe filmova uvežbala je i italijanski i irski, kao i novozelandski i britanski.
    • Ona ima devijaciju septuma, koju odbija da popravi hiruškim putem.
    • “Oskara” kojeg je dobila za film “Kramer protiv Kramera” zaboravila je u toaletu tokom svečanosti nakon festivala.
    • U srednjoj školi bila je glavna navijačica i proglašena je za kraljicu mature.
    • Visoka je 168 cm.




    Citati Meril Strip:

    • „Kojoj religiji pripadam? Hmm… Ne pratim doktrine. Ne pripadam ni jednoj crkvi, hramu, sinagogi ili ašramu“.
    • “Nemam više strpljenja za neke stvari, ne zbog toga što sam postala arogantna već jednostavno što sam došla do tačke u životu kada više ne želim da gubim vreme na ono što me rastužuje ili povređuje. Nemam stprljenja za cinizam, preterane kritike, zahteve, ljude koji lažu i manipulišu… A posebno nemam strpljenja za one koji ne zaslužuju moje strpljenje!”
    • “Zapanjujuće je šta sve možete da dobijete kada to zatražite tiho, jasno i autoritativno.”
    • “Svi činimo istu grešku misleći da naša spoljašnost utiče na to koliko smo dostojni i vredni ljubavi.”
    • “Gluma nije pretvaranje da ste neko drugačiji, različit. Poenta je pronaći sličnost u tome što deluje potpuno drugačija i onda se pronaći u tome.”
    • “Skupa odeća je bacanje novca. Ne mogu manje da marim za modu. Moja odeća je osuđena na doživotnu robiju u ormanu…”
    • “Ne morate postati popularni. Samo morate učiniti da vaši roditelji budu ponosni na vas.”
    • “Ako imate mozak, onda ste dužni i da ga koristite.”


    Izvor: sinemanija

  4. Sledeća 5 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 02:30.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1