+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Prijatelj foruma
    Mishek avatar
    Datum registracije
    23.10.2014
    Postovi
    1.142
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    769
    Pohvaljen 3.316 puta u 1.256 postova
    Moć reputacije
    129

    Gary Cooper / Gari Kuper

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Gary Cooper / Gari Kuper

    IMDb



    Frank James Cooper (Helena, Montana, SAD, 7. maj 1901. - Beverly Hills, 13. maj 1961.), poznatiji kao Gary Cooper, američki glumac. Karijera mu se protegla od 1924. do 1961., kad je umro. U tom je razdoblju snimio sto filmova. Bio je poznat po svom tihom, nenametljivom glumačkom stilu koji je posebno odgovarao vesternima u kojima je nastupio.

    Cooper je pet puta bio nominiran za Oscara za najboljeg glumca, a osvojio ih je dva. 1961. mu je dodijeljena počasna nagrada. 1999. se našao na 11. mjestu popisa najvećih muških filmskih zvijezda Američkog filmskog instituta.

    Cooper je rođen kao Frank James Cooper u Heleni, Montana, kao sin bivšeg engleskog farmera i kasnijeg odvjetnika i suca, Charlesa Henryja Coopera i Alice Cooper, rođene u Kentu, u Engleskoj. Majka se nadala da će dva sina steći bolje obrazovanje od onog koje je bilo dostupno u priprostoj Montani te je sredila da dvojica dječaka od 1910. do 1913. pohađaju Dunstable School u Engleskoj. Po izbijanju Prvog svjetskog rata, gđa. Cooper je vratila sinove kući i upisala mladog Franka u srednju školu Bozeman u Montani.

    Kad mu je bilo 13 godina, Cooper je u prometnoj nesreći ozlijedio kuk. Vratio se na ranč roditeljima pokraj Helene kako bi se oporavio jašući konje, po preporuci liječnika. Počeo je pohađati koledž u Heleni, a zatim se preselio u Grinnell College i Iowi, gdje se neuspješno okušao u dramskoj sekciji. Pohađao je koledž do proljeća 1924., ali nije diplomirao. Vratio se u Helenu, vodeći ranč i crtajući ilustracije za lokalne novine. Cooperov otac je iste godine napustio Vrhovni sud u Montani i sa suprugom se preselio u Los Angeles. Sin im se pridružio budući da se nije mogao izdržavati kao ilustrator u Heleni, objasnivši to riječima da će "radije umrijeti od gladi ondje gdje je toplo, nego ondje gdje će umrijeti od gladi i smrznuti se".

    Kako u Los Angelesu nije uspio kao prodavač električnih znakova i kazališnih zastora, kao promotor za lokalnog fotografa i kandidat za rad u novinama,[3] 190 centimetara visoki Cooper je shvatio kako će lakše namaknuti novac kao "statist" u filmskoj industriji, obično kao kauboj; poznato je da je nastupio nepotpisan u westernu Toma Mixa iz 1925., Dick Turpin. Godinu dana poslije, nastupio je u kratkom filmu Lightnin' Wins, s glumicom Eileen Sedgewick. Nakon objavljivanja ovog filma, prihvatio je dugoročni ugovor s Paramountom. 1925. je promijenio ime u Gary, na savjet casting redatelja Nana Collinsa.

    "Coop", kako su ga zvali kolege, nakon toga je nastupio u preko 100 filmova. 1929. je s filmom Virginijac postao velika zvijezda. Glavna uloga u ekranizaciji Zbogom oružje (1932.) i naslovna uloga u Gospodin Deeds ide u grad iz 1936. samo su potvrdili taj status. Cooper je bio prvi izbor producenta Davida O. Selznicka za ulogu Rhetta Butlera za film Zameo ih vjetar. Nakon što je Cooper odbio ulogu, podcijenio je film riječima "Zameo ih vjetar će biti najveći promašaj u holivudskoj povijesti. Drago mi je da će Clark Gable biti taj koji će pasti na nos, a ne ja." Alfred Hitchcock htio je da nastupi u Stranom dopisniku (1940.) i Saboteru (1942.). Cooper je kasnije priznao da je napravio "pogrešku" odbivši redatelja. Za potonji film, Hitchcock je uzeo Joela McCreu, koji je izgledom bio sličan Cooperu.

    1942. je osvojio svog prvog Oscara za najboljeg glumca, za portret naslovnog junaka u Naredniku Yorku. Alvin York je odbio autorizirati film ako Cooper ga ne utjelovi Cooper. 1953. je osvojio drugog Oscara, ovaj put za ulogu šerifa Willa Kanea u vesternu Točno u podne. Bolovao je od čira pa se nije pojavio na dodjeli u veljači 1953. Zamolio je Johna Waynea da primi nagradu u njegovo ime, što je pomalo ironično jer je Wayne izjavio da mu se ne sviđa film.

    Cooper se nastavio pojavljivati u filmovima gotovo do kraja karijere. Jedna od najuspješnijih uloga bila je ona farmera kvekera tijekom Građanskog rata u filmu Williama Wylera, Prijateljsko uvjeravanje iz 1956. Njegov posljednji film bio je britanski film, The Naked Edge (1961.), redatelja Michaela Andersona.

    Cooper je za makartičkih progona u listopadu 1947. svjedočio pred Odborom za protuameričke aktivnosti. Nije odao ničije ime, ali je smatran prijateljskim svjedokom. Iako je Cooper bio konzervativac, njegovi neodređeni, dvosmisleni odgovori su pojačali sumnje o njegovoj umiješanosti u procese.

    15. prosinca 1933. se oženio s Veronicom Balfe (1913.-2000.). Balfe je bila njujorška aristokratkinja katolkinja koja je imala kratku glumačku karijeru pod imenom Sandra Shaw. Najpoznatija uloga bila joj je ona iz filma King Kong, žene koju Kong baca. Dobili su jedno dijete, Mariju.

    Supruga je nagovorila Coopera da se preobrati na katoličanstvo, što je on 1958. i učinio. Nakon što se oženio, ali prije preobraćenja, imao je veze s mnogim slavnim glumicama, uključujući Marlene Dietrich, Grace Kelly i Patriciju O'Neal. Između 1951. i 1954. je bio rastavljen od žene.

    Bio je prijatelj s Ernestom Hemingwayom, s kojim je proveo mnoge odmore u zimovalištu Sun Valley, Idaho.

    Cooper je umro 1961. od raka prostate, šest dana poslije 60. rođendana. Podvrgnuo se operaciji raka prostate koji se proširio na debelo crijevo, ali tada nije bilo uređaja za praćenje napretka raka koji se proširio na pluća, a na kraju i na kosti. Cooper je bio prebolestan da bi se pojavio na dodjeli Oscara u travnju 1961., pa je počasnog Oscara u njegovo ime preuzeo prijatelj James Stewart. Stewartov emocionalni govor nagovijestio je kako se radi o nečem ozbiljnom, a sutradan su novine širom svijeta objavile "Gary Cooper ima rak". Mjesec dana poslije Cooper je umro.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. The Last Hour (1923)
    2. Dick Turpin (1925)
    3. The Trail Rider (1925)
    4. The Thundering Herd (1925)
    5. Riders of the Purple Sage (1925)
    6. The Drug Store Cowboy (1925)
    7. Wild Horse Mesa (1925)
    8. The Lucky Horseshoe (1925)
    9. The Vanishing American (1925)
    10. The Eagle (1925)
    11. Tricks (1925)
    12. Warrior Gap (1925)
    13. North Star (1925)
    14. Ben-Hur: A Tale of the Christ (1925)
    15. Three Pals (1926)
    16. The Enchanted Hill (1926)
    17. The Johnstown Flood (1926)
    18. A Six Shootin' Romance (1926)
    19. Watch Your Wife (1926)
    20. Thundering Speed (1926)
    21. Lightnin' Wins (1926)
    22. The Winning of Barbara Worth (1926)
    23. Lightnin' Flashes (1926)
    24. Old Ironsides (1926)
    25. Bad Man's Bluff (1926)
    26. It (1927)
    27. Arizona Bound (1927)
    28. Children of Divorce (1927)
    29. Wings (1927)
    30. The Last Outlaw (1927)
    31. Nevada (1927)
    32. Beau Sabreur (1928)
    33. Doomsday (1928)
    34. The Legion of the Condemned (1928)
    35. Red Hair (1928)
    36. Lilac Time (1928)
    37. The First Kiss (1928)
    38. Half a Bride (1928)
    39. The Shopworn Angel (1928)
    40. The Wolf Song (1929)
    41. Betrayal (1929)
    42. The Virginian (1929)
    43. Seven Days Leave (1930)
    44. Only the Brave (1930)
    45. Paramount on Parade (1930)
    46. The Texan (1930)
    47. A Man from Wyoming (1930)
    48. Galas de la Paramount (1930)
    49. The Spoilers (1930)
    50. Morocco (1930)
    51. Fighting Caravans (1931)
    52. The Stolen Jools (1931)
    53. City Streets (1931)
    54. I Take This Woman (1931)
    55. His Woman (1931)
    56. Make Me a Star (1932)
    57. Devil and the Deep (1932)
    58. If I Had a Million (1932)
    59. A Farewell to Arms (1932)
    60. Today We Live (1933)
    61. One Sunday Afternoon (1933)
    62. Alice in Wonderland (1933)
    63. Design for Living (1933)
    64. Operator 13 (1934)
    65. Now and Forever (1934)
    66. The Lives of a Bengal Lancer (1935)
    67. The Wedding Night (1935)
    68. Peter Ibbetson (1935)
    69. Desire (1936)
    70. Mr. Deeds Goes to Town (1936)
    71. Hollywood Boulevard (1936)
    72. The General Died at Dawn (1936)
    73. The Plainsman (1936)
    74. Souls at Sea (1937)
    75. Bluebeard's Eighth Wife (1938)
    76. The Adventures of Marco Polo (1938)
    77. The Cowboy and the Lady (1938)
    78. Beau Geste (1939)
    79. The Real Glory (1939)
    80. The Westerner (1940)
    81. North West Mounted Police (1940)
    82. Meet John Doe (1941)
    83. Sergeant York (1941)
    84. Ball of Fire (1941)
    85. The Pride of the Yankees (1942)
    86. For Whom the Bell Tolls (1943)
    87. The Story of Dr. Wassell (1944)
    88. Casanova Brown (1944)
    89. Along Came Jones (1945)
    90. Saratoga Trunk (1945)
    91. Cloak and Dagger (1946)
    92. Variety Girl (1947)
    93. Unconquered (1947)
    94. Good Sam (1948)
    95. The Fountainhead (1949)
    96. It's a Great Feeling (1949)
    97. Task Force (1949)
    98. Bright Leaf (1950)
    99. Dallas (1950)
    100. You're in the Navy Now (1951)
    101. It's a Big Country: An American Anthology (1951)
    102. Starlift (1951)
    103. Distant Drums (1951)
    104. High Noon (1952)
    105. Springfield Rifle (1952)
    106. Return to Paradise (1953)
    107. Blowing Wild (1953)
    108. Garden of Evil (1954)
    109. Vera Cruz (1954)
    110. The Court-Martial of Billy Mitchell (1955)
    111. Friendly Persuasion (1956)
    112. Love in the Afternoon (1957)
    113. Ten North Frederick (1958)
    114. Man of the West (1958)
    115. The Hanging Tree (1959)
    116. Alias Jesse James (1959)
    117. They Came to Cordura (1959)
    118. The Wreck of the Mary Deare (1959)
    119. The Naked Edge (1961)
    Izmenjeno od: lisani; 18.04.2018 u 17:33.

  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Mishek:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 08:04.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1