+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.105
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    12.901
    Pohvaljen 12.349 puta u 3.002 postova
    Moć reputacije
    335

    Rade Serbedzija / Rade Šerbedžija

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Rade Serbedzija / Rade Šerbedžija

    IMDb



    Rade Šerbedžija je filmski, televizijski i pozorišni glumac. Oženjen je Lenkom Udovički sa kojom ima ćerke Ninu, Milicu, Almu i Vanju. Iz prvog braka ima ćerku Luciju i sina Danila.

    Rođen je 27. jula 1946. u srpskoj porodici u mestu Bunić kod Titove Korenice u Hrvatskoj. Diplomirao je 1969. na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je ubrzo angažovan u zagrebačkom dramskom kazalištu Gavela. Nakon toga naizmenično radi kao slobodni umetnik, s angažmanom u HNK Zagreb, te ponovno u „Gaveli“. Nadaren, posebne glumačke tehnike, i racionalan i temperamentan, sugestivan, vrsne dikcije, s lakoćom izvodeći i fizički najteže scene, pokazao se podjednako uverljiv u ulogama klasičnog (npr. Šekspirovi Hamlet i Ričard III) i modernog repertoara (npr. Ibzenov Per Gint) - u raznim žanrovima, i u pozitivnim i u negativnim likovima. Dobitnik je mnogih priznanja (triput nagrađen na Sterijinom pozorju, Nagrada „Vladimir Nazor“, Nagrada „Dubravko Dujšin“, Nagrada „Orlando“ na Dubrovačkim ljetnim igrama). Na filmu je debitovao sporednom ulogom u Iluziji (1967) Krste Papića, dok prvu glavnu - mladića na životnoj prekretnici - tumači u Gravitaciji ili fantastičnoj mladosti činovnika Borisa Horvata (1968) B. Ivande.

    Od tada sve češće nastupa u glavnim ulogama ušavši u krug najboljih jugoslovenskih glumaca i glumeći u filmovima raznih žanrova - od ratnih drama do savremene tematike. Početkom 70-ih zapažene su mu uloge komunističkog aktiviste dezorijentisanog u privatnom životu u Crvenom klasju (1970.) Živojina Pavlovića te seoskog mladića suočenog s nepravdom u Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja (1973) Krste Papića. U to vreme ističe se i u filmovima koji kritički oslikavaju jugoslovensku savremenost: kao karijeristički kompozitor (što potvrđuje njegovu sposobnost karakterizacije moralno ambivalentnih osoba) u filmu Bravo maestro (1978) Rajka Grlića (Zlatna arena u Puli) i kao novinar u istoimenom filmu (1979.) Fadila Hadžića.

    Najuspešnija filmska godina za Šerbedžiju je verovatno bila 1986. kada sa dve uloge u filmovima dobijaju titulu najuspešnijih na pulskom festivalu: revolucionara koji se ne snalazi u poratnom vremenu u Večernjim zvonima Lordana Zafranovića (Zlatna arena) i radnika ogorčenog siromaštvom i životnim nedaćama u Snu o ruži Ž. Tadića (Velika povelja u Nišu). Velikog radnog potencijala, s uspehom glumi i na televiziji: u tv-serijama U registraturi, Nikola Tesla (u naslovnoj ulozi), Prosjaci i sinovi i Bombaški proces (kao Josip Broz Tito). Godine 1982. dobio je godišnju nagradu australijske televizije Sami za glavnu ulogu u australijskoj televizijskoj ekranizaciji drame Oslobođenje Skoplja D. Jovanovića. Objavio je 2 zbirke pesama: Promjenljivi i Crno, crveno. Bio je predavač scenskog govora i glume na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu te kao vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

    Godine 1992. odlazi u svet gde se takođe probio kako sjajan glumac. Uprkos tome što je već glumio u 80-ak filmova distribuisanih uglavnom na području bivše Jugoslavije, proboj u svetske vode zadobio je filmom Hanin rat (1988) i filmom Pre kiše (1994) Milča Mančevskog. Godine 1996, Šerbedžija je igrao oca izbeglice u filmu Belma i novozelandskog imigranta u filmu Broken English. Potom su usledile uloge u vodećim holivudskim filmskim ostvarenjima u filmovima „Svemirski kauboji“, „Nemoguća misija 2“, „Moćni Džo Jang“, „Sneč“ itd.

    Poznat je i po čitanju poezije, a i po pozorišnim predstavama. Pokrenuo je i novi teatar „Ulisis“ u Puli koji je premijeru doživio s predstavom „Kralj Lir“ na Brionima pod rediteljskom palicom njegove supruge Lenke.

    Radio je s mnogim velikim imenima kao što su Vanesa Redgrejv, Filip Nojs ili Tom Kruz, Stenli Kjubrik i Klint Istvud.

    Rade Šerbedžija je u januaru 2011. godine uvršten u Pres Magazinovu listu „100 najpoznatijih Srba u svetu“.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Sedam sati i petnaest minuta (1966)
    2. Prikupljanje hrabrosti (1966)
    3. Iluzija (1967)
    4. Crne ptice (1967)
    5. Maratonci (1968– )
    6. Gravitacija ili fantasticna mladost cinovnika Borisa Horvata (1968)
    7. Seansa (1968)
    8. Osveta (1968)
    9. Meteop (1969)
    10. Sedmina - Pozdravi Mariju (1969)
    11. Camac za kron-princa (1969)
    12. Papagaj (1970)
    13. Idu dani (1970)
    14. Gott mit uns / The Fifth Day of Peace (1970)
    15. Kainov znak (1970)
    16. Rdece klasje (1970)
    17. Sam covjek (1970)
    18. Putovanje na mjesto nesrece (1971)
    19. U gori raste zelen bor / The Pine Tree in the Mountain (1971)
    20. Prosjaci i sinovi (1971– )
    21. Zvezde su oci ratnika (1972)
    22. Rodjendan male Mire (1972)
    23. Poslijepodne jednog fazana (1972)
    24. Zivjeti od ljubavi (1973)
    25. Begunec (1973)
    26. Pelikani (1973)
    27. U registraturi (1974– )
    28. Obraz uz obraz (1972– )
    29. Predstava 'Hamleta' u Mrdusi Donjoj (1974)
    30. Uzicka Republika / Guns of War (1974)
    31. Tojota Korola 1000 (1974)
    32. Obesenjak (1974)
    33. Noc poslije smrti / Nocturno (1974)
    34. Pesma (1975– )
    35. Nocna skela (1976)
    36. Uzicka Republika (1976– )
    37. Hajka (1977)
    38. Nikola Tesla (1977– )
    39. Bravo maestro (1978)
    40. Bombaski proces (1978)
    41. Novinar (1979)
    42. Zivi bili pa vidjeli (1979)
    43. Povratak (1979)
    44. Usijanje (1979)
    45. Ivan Goran Kovacic (1979)
    46. Sedam plus sedam (1978– )
    47. Gospodjica (1980)
    48. The Liberation of Skopje (1981)
    49. Duvanski put (1980)
    50. Banovic Strahinja (1981)
    51. Tuga (1981)
    52. Nepokoreni grad (1981– )
    53. Zivot i prica (1982)
    54. Variola vera (1982)
    55. Tamburasi (1982)
    56. Kiklop (1982)
    57. 13. jul (1982)
    58. Kiklop (1983– )
    59. Kvit posao (1983)
    60. Zadah tela (1983)
    61. Pejzazi u magli (1984)
    62. U raljama zivota (1984)
    63. Una (1984)
    64. Stefica Cvek u raljama zivota (1984- )
    65. Hrvatski narodni preporod (1985– )
    66. Horvatov izbor (1985)
    67. Zivot je lep (1985)
    68. Vecernja zvona (1986)
    69. San o ruzi / Dreaming the Rose (1986)
    70. Waitapu (1987)
    71. Putovanje u Vucjak (1986– )
    72. Zaljubljeni / Die Verliebten (1987)
    73. Covek u srebrnoj jakni (1987)
    74. Hudodelci (1987)
    75. Osudjeni (1987)
    76. Zagrljaj (1988– )
    77. Tartif (1988)
    78. Vecernja zvona (1988– )
    79. Manifesto (1988)
    80. Hanna's War (1988)
    81. Covjek koji je volio sprovode (1989)
    82. Seobe II (1989)
    83. Igra i zbilja (1990)
    84. Le retour d'Arsène Lupin (1989–1996)
    85. Majstori mraka (1990)
    86. Karneval, andjeo i prah (1990)
    87. Dezerter (1992)
    88. Kontesa Dora (1993)
    89. Before the Rain / Prije kiše (1994)
    90. Magarece godine (1994)
    91. Urnebesna tragedija (1995)
    92. Two Deaths (1995)
    93. Belma (1995)
    94. Prayer for a Crash (1996)
    95. Necista krv (1996)
    96. Memento (1996)
    97. Broken English (1996)
    98. Balkan Island: The Last Story of the Century (1997)
    99. La tregua / The Truce (1997)
    100. The Saint (1997)
    101. Polish Wedding (1998)
    102. Prague Duet (1998)
    103. Mighty Joe Young (1998)
    104. Mare largo / Open Sea (1998)
    105. Eyes Wide Shut (1999)
    106. Il dolce rumore della vita (1999)
    107. Stigmata (1999)
    108. Mission: Impossible II (2000)
    109. Space Cowboys (2000)
    110. Snatch. (2000)
    111. Je li jasno prijatelju? (2000)
    112. South Pacific (2001)
    113. The Quiet American (2002)
    114. Quicksand / Zivi pesak (2003)
    115. Ilaria Alpi - Il più crudele dei giorni (2003)
    116. Spooks / MI-5 (2002– )
    117. EuroTrip (2004)
    118. Golemata voda / The Great Water (2004)
    119. The Fever (2004)
    120. Short Order (2005)
    121. The Keeper: The Legend of Omar Khayyam (2005)
    122. Batman Begins (2005)
    123. Go West (2005)
    124. The Fog (2005)
    125. Surface (2005–2006)
    126. Moscow Zero (2006)
    127. The Elder Son (2006)
    128. Moonlight (2007–2008)
    129. Tesla (2007)
    130. Hermano (2007)
    131. Shooter (2007)
    132. 24 (2001–2010)
    133. Say It in Russian (2007)
    134. Pravo cudo / True Miracle (2007)
    135. Fallen (2007)
    136. Fugitive Pieces (2007)
    137. Battle in Seattle / Bitka u Sijetlu (2007)
    138. L... kot ljubezen / L... Like Love (2007)
    139. Liebesleben / Love Life (2007)
    140. Balkanski sindrom (2007)
    141. The Eye (2008)
    142. Quarantine (2008)
    143. My Own Worst Enemy (2008– )
    144. Thick as Thieves (2009)
    145. Middle Men (2009)
    146. CSI: Miami (2002–2012)
    147. Kao rani mraz / An Early Frost (2010)
    148. Sedamdeset i dva dana / 72 days (2010)
    149. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)
    150. Lonesdale (2010)
    151. 5 Days of War (2011)
    152. Tatanka (2011)
    153. X-Men: First Class (2011)
    154. Zmajeva ostrica (2011)
    155. Io sono Li / Zovem se Li (2011)
    156. In the Land of Blood and Honey (2011)
    157. Tajna nečiste krvi (2012– )
    158. Die vierte Macht / The Fourth State (2012)
    159. Ustanicka ulica (2012)
    160. Taken 2 / 96 sati: Istanbul (2012)
    161. Treto poluvreme / The Third Half (2012)
    162. Red Widow (2013)
    163. The Double (2013)
    164. Balkan Is Not Dead (2013)
    165. The Legend of Hercules (2014)
    166. Cry of the Butterfly (2014)
    167. Tekken: A Man Called X / Tekken: Kazuya's Revenge (2014)
    168. Downton Abbey (2010–2015)
    169. Þrestir / Sparrows (2015)
    170. The Five (2016– )
    171. Prvaci sveta (2016– )
    172. Osloboduvanje na Skopje / The Liberation of Skopje (2016)
    173. The Promise (2016)
    174. Papar i sol (2016)
    175. Untitled Nikola Tesla Project (2017)
    176. The Executrix (2017)
    177. The Guardian Angel (2018)
    178. Man of God (2018)
    Izmenjeno od: mir-lav; 04.11.2018 u 12:10.

  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 07:32.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1