+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1


 1. #1
  Forum admin Мрвица avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  fastserbia.com
  Postovi
  3.253
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  13.732
  Pohvaljen 13.754 puta u 3.166 postova
  Moć reputacije
  351

  Omar Sharif / Omar Šarif

  Svet filma (Synopsis & Filmografija)
  Omar Sharif / Omar Šarif

  IMDb  Omar Šarif (puno ime Mišel Demitri Šalhub; Aleksandrija, Egipat, 10. april 1932 — Kairo, Egipat, 10. jul 2015) je bio libansko-egipatski glumac. Otac mu je bio iz Libana, dok mu je majka bila jevrejka. Pseudonim Omar je uzeo po američkom generalu Omaru Bredliju, dok sama reč šarif na arapskom znači „plemstvo”. Omar Šarif je veoma popularan glumac koji je uloge nalazio širom Evrope i Holivuda.

  Od uloga Omara Šarifa najviše se ističu filmovi Lorens od Arabije (1962), Doktor Živago (1965) i Smešna devojka (1968). Bio je nominovan za dodelu Oskara, a osvojio je tri Zlatna globusa te nagradu Cezar.

  Omar Šarif je umro 10. jula 2015. godine u 83. godini života od srčanog udara, u bolnici u Kairu (Egipat).

  Omar Šarif je rođen 10. aprila 1932. godine kao Mišel Demitri Šalhub u Aleksandriji (Egipat). Rođen je u melkitskoj grčkoj katoličkoj porodici palestinsko-sirijsko-libanskog porekla. Njegov otac, Jozef Šalhub, rođen je u Libanu, a bio je bogati trgovac egzotičnom hranom. U Ekipat je došao u ranom 20. veku, gde je ostao da živi i gde je dobio i podigao sina Omara. Omarova majka, Kler Sada, bila je sirijskog i libanskog porekla. U mladosti, Šarif je studirao na aleksandrijskom koledžu Viktorija (eng. Victoria College, Alexandria), gde je pokazao talenat za jezike; postao je poliglota i tečno je govorio engleski, arapski, grčki i francuski, a pomalo se služio i italijanskim i turskim jezikom. Diplomirao je na Univerzitetu u Kairu sa matematičkim i fizičkim zvanjem.[5] Mišel se 1955. preobraćuje na islam[6] uzimajući ime Omar El-Šarif, kako bi oženio egipatsku glumicu Faten Hamamu. Ovo je uvećalo njegovu popularnost u arapskim zemljama, a u braku koji se završio 1974. godine je dobio sina Tareka Šerifa (1957). Omarov sin Tarek je sa svojim ocem glumio u filmu Doktor Živago kao Juri, i to kada je imao samo osam godina.

  Nakon dobijanja diplome matematičara i fizičara na Univerzitetu u Kairu. Pre nego što je upisao glumu na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti u Londonu, Šarif je jedno vreme radio sa svojim ocem u veoma isplativom privatnom biznisu vezanom za obradu drveta.

  Omar Šarif svoju glumačku karijeru započinje 1954. godine ulogom u nativnom egipatskom filmu Šejtan el-sahra (eng. Shaytan Al-Sahra — „pustinjski đavo”), a iste godine glumi i u filmu Sira Fi el-vadi („borba u dolini” ili „jarko sunce”). Ubrzo postaje slavan, te se pojavljuje u delima egipatske produkcije, uključujući La anam ( „besani”) iz 1958, Sajidat el-kasr („dama sa dvorca”) iz 1959. i adaptaciju Ane Karenjine pod imenom Nahr el hub („reka ljubavi”) iz 1961. Takođe je glumio i sa svojom ženom, Egipćankom Faten Hamamom, i to u nekoliko filmova romantičnog karaktera.

  Šarifof prvi film na engleskom jeziku predstavljala je uloga Šarifa Alija 1962. godine u Dejvid Linovom istorijskom epskom Lorensu od Arabije. Ovaj performans mu je doneo nominaciju za Oskara u kategoriji za najboljeg glumca u pratećoj ulozi i Zlatni globus u istoj kategoriji kao i kategoriji za glumca novu zvezdu godine.Posle ove uloge za probijanje leda, Šarif je igrao u velikom broju filmova prihvatajući širok spektar uloga, koji uključuje ulogu španskog sveštenika u Zinemanovom filmu Pogledajte bledog konja (eng. Behold a Pale Horse) iz 1964. godine, ulogu jugoslovenskog ratnog patriote u Žutom rols-rojsu (eng. The Yellow Rolls-Royce) iz iste godine, ulogu mongolskog osvajača u Džingis Kanu (eng. Genghis Khan) iz 1965. godine i mnoge druge.

  Iste godine, Šarif se udružuje sa Linom da bi nastao film Doktor Živago (eng. Doctor Zhivago) 1965. godine, koji je u stvari adaptacija istoimene novele Borisa Pasternaka iz 1957. godine, a koja je u SSSR-u bila zabranjena u periodu od čak 30 godina zbog neslaganja vlasti sa „antidržavnim” sadržajem dela. Za svoju ulogu Šarif je osvojio drugi Zlatni globus, i to u kategoriji za najboljeg dramskog glumca. Sledećih nekoliko godina, Omar Šarif je glumio nemačkog vojnog oficira u Noći generālâ (eng. The Night of the Generals) iz 1967. godine, zatim Rudolfa Fransisa Karla Jozefa, vojvodu od Austrije u Majerlingu (eng. Mayerling) iz 1968. godine, te Če Gevaru u filmu Če! (eng. Che!) iz 1969. godine.

  Šarifu se pripisuje i portretiranje Nikija Arnstajna, muža Fani Brajs u Smešnoj devojci (eng. Funny Girl) iz 1968. godine, iako su neki bili mišljenja da uloga njujorškog jevrejskog kockara nije bila ona prava za Šarifa. Njegova odluka da radi sa Barbrom Strajsend naljutila je egipatsku vladu u to vreme zbog Strajsendine podrške Izraelu, tako da je država na kraju zabranila prikazivanje filma. Filma je takođe bio „smesta zabranjen” u brojnim arapskim zemljama.[16]:48 Sama Strajsend je u šali odgovorila: „Mislite da je Kairo bio uzdrman? Trebali ste videti pismo koje sam dobila od svoje tetke Rouz!” Šarif i Strajsend su započeli svoju ljubavnu vezu tokom snimanja. On je priznao kasnije da mu se Strajsend u početku baš i nije sviđala, ali da ga je njen žal ubrzo prevladao: „Oko nedelju dana od momenta kada sam je upoznao”, prisećao se Šarif, „postao sam ludo zaljubljen u nju. Mislio sam da je ona najdivnija devojka koju sam ikada video u svom životu... Posle nje sam ostao u žudnji.”

  Šarif je imao repriznu ulogu nastavku filma Smešna devojka 1975. godine.[18] Među njegovim ostalim filmovima nalaze se vestern Makenino zlato (eng. Mackenna's Gold) iz 1969. godine u kom je igrao zaštitnika zakona Gregorija Peka, zatim triler Džugernaut (eng. Juggernaut) iz 1974. godine u kom je glumio i Ričard Haris, te romantična drama Seme tamarinde (eng. The Tamarind Seed) iz 1974. godine u kom je glumio i Džuli Endrjuz a kog je režirao Blejk Edvards. Šarif je takođe doprineo kameo stripu nastupima u Edvardsovim delima Pink Panter napada ponovo (eng. The Pink Panther Strikes Again) iz 1976. godine i Top sikret! (eng. Top Secret!), špijunskoj satiri iz 1980. godine.

  Godine 2003, Omar Šarif dobija ulogu u filmu na francuskom jeziku, koji predstavlja adaptaciju novele (fr. Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran), a u kome glumi muslimanskog turskog trgovca koji postaje očinska figura za jevrejskog dečaka. Za svoju ulogu, Šarif je dobio nagradu Cezar u kategoriji za najboljeg glumca. Sledeće uloge uključuju igranje u filmovima Hidalgo (eng. Hidalgo) iz 2004. godine te Rok d kežbeh (eng. Rock the Casbah) iz 2013. godine.

  Omar Šarif je davno bio među svetskih top 50 igrača široko poznate kartaške igre kontrakt bridža. Igrao je u egzibicionom meču pred iranskim šahom (kraljem Irana od. Persije). Sa Čarlsom Gorenom, Šarif je sastavljao novinske članke za Chicago Tribune u periodu od nekoliko godina, posle čega je ovu „dužnost” uglavnom prepustio Tanahu Hiršu. Takođe je autor i ko-autor nekoliko knjiga o bridžu, a svoje ime je licencirao za bridž video-igricu; u početku izdavana kao MS-DOS verzija i Amiga verzija (1992), Omar Sharif on Bridge se još uvek prodaje, i to kao verzija za Vindouz i mobilne platforme. Američki magazin za ljubitelje računarskih igrica Computer Gaming World, 1992. godine je igricu opisao kao „laku za započinjanje, izazovnu za igranje i dobro dizajniranu”, te ju je nazvao jednom od najboljih strateških igrica za tu godinu.[25] Godine 1993. magazin je izjavio da „igrica i nije tako dobar primer kako bi bridž trebalo da izgleda”, međutim, te je iskritikovao Šarifovo delo za neadekvatnu dokumentaciju i prisiljavanje igrača da se naviknu na licitacijski stil igriice. Kao zamenu, Computer Gaming World je preporučio druge dve bridž igrice.

  2006. godine Šarif je izjavio sledeće:

  "Prestao sam u potpunosti. Odlučio sam da više ne želim da budem rob ičije strasti osim za svoj posao. Imao sam previše strasti, bridž, konji, kocka. Želim da živim drugačijim načinom života, da budem više sa svojom porodicom jer im nisam dao dovoljno vremena."

  Šarif je živeo u svom rodnom Egiptu od rođenja 1932 godine sve dok se nije preselio u Evropu 1965.[29] Prepričavao je 1932. godine kako njegov otac „nije bio bogat čovek”, ali je ipak „zarađivao poprilično novca”. Pre Egipatske revolucije 1952. godine, kralj Faruk često je posećivao porodičnu kuću Šarifa te je postao prijatelj i partner u kartaškim igrama Šarifove majke. Njegova majka je bila elegantna i šarmantna domaćica koja je sva bila previše oduševljena povezanošću jer joj je pružala privilegiju „druženja samo sa elitom” egipatskog društva. Šarif je takođe prepričavao da je posao njegovog oca vezan za drvo bio „veoma uspešan” u to vreme; Šarif je govoreći ovo mislio da je posao bio nepošten i nemoralan. Nasuprot ovome, posle 1952. godine Šarif je bio mišljenja da je bogatstvo „promenilo ruke” u Egiptu, i to pod Naserovom politikom nacionalizacije. Posao Omarovog oca je počeo da doživljava krah.

  Godine 1954. priznata glumica Faten Hamama prihvatila je mladog Šarifa kao svog partnera u filmu Sira Fi el-vadi i šokirajući sve prihvatila je i snimanje scene na kojoj bi trebalo da se poljubi sa njim, čineći ovo po prvi put u svojoj glumačkoj karijeri. Par se zaljubio, a Šarif prešao na islam i oženio Faten. Ubrzo su dobili jednog sina, Tareka El-Šarifa, koji se rodio 1957. godine u Egiptu i kao osmogodišnjak pojavio u Doktoru Živagu igrajući lika po imenu Juri. Faten i Omar su se rastali 1966. godine, a sam brak se zakonski okončao osam godina posle, 1974. Šarif se nikada nije oženio ponovo; izjavio je da se nakon razvoda nikada nije zaljubio ni u jednu ženu. Hamama je umrla 17. januara 2015. godine (manje od šest meseci pre same Šarifove smrti).

  Ograničenja putovanja u obliku „izlaznih viza” su za Egipćane bila neophodna, a odlasci samog Šarifa kako bi glumio u međunarodnim filmovima su katkada prolazili sa otežavajućim okolnostima, što on nije mogao da toleriše. Ograničenja putovanja koja je nametala Naserova vlada uticala su na Šarifovu odluku da između snimanja ostane u Evropi, što ga je i koštalo venčavanja sa Faten Hamamom, iako su ostali prijatelji. To je bila glavna prekretnica u Šarifovom životu i promenila ga je iz oformljenog osamostaljenog stabilnog porodičnog čoveka u doživotnog neženju koji je živeo po evropskim hotelima. Komentarišući svoju slavu i život u Holivudu, Šarif je rekao: „Dala mi je slavu, ali dala mi je i usamljenost takođe. I mnogo nostalgije za mojom zemljom, mojim narodom i mojom državom.” Kada je Šarifova afera sa Barbrom Strajsend obelodanjena u egipatskim novinama, njegovo egipatsko državljanstvo je umalo ukinuto od strane egipatske Vlade zbog Strajsendine otvorene i glasne podrške Izraelu, sa kojim je Egipat tada bio u ratnom stanju.

  Omar Šarif se sprijateljio sa Piterom O’Tulom tokom snimanja Lorensa od Arabije. Njih dvojica su se pojavili i nekoliko drugih filmova i ostali su bliski prijatelji. Omar je bio dobar prijatelj i sa poznatim egiptologom i arheologom Zahijem Havasom. Glumac i prijatelj Tom Kortni otkrio je 19. jula 2008. godine u intervjuu za Test Match Special (emisija Radija BBC) da je Šarif podržavao FK Hal siti te da bi 1970-ih telefonirao na njihov automatski servis za izveštavanje o rezultatima iz kuće u Parizu kako bi dobio sveže informacije o napretku omiljenog fudbalskog kluba. Šarif je 2010. godine od Univerziteta u Halu dobio počasnu diplomu, a tu priliku iskoristio je da upozna jednog od igrača Hal sitija, Kena Vagstafa. Omar Šarif se takođe interesovao za konjske trke, i to u periodu većem od 50 godina. Imao je dugo prijateljstvo sa trenerom konja za trke Dejvidom Smagom, a moglo ga se često videti i na francuskim hipodromima, najčešće onom dovilskom u departmanu Kalvados (Hipodrom Dovil-la Tuk). Šarifovi konji osvajali su brojne važne utrke, a najveći uspeh ostvario je Don Bosko koji je osvojio Prix Gontaut-Biron, Prix Perth i Prix du Muguet. Takođe, jedno vreme je pisao za francuski magazin za ljubitelje konjskih trka.

  Šarif je uglavnom živeo u Kairu sa svojom porodicom. Pored sina, imao je i dva praunučeta: Omara (rođen 1983. u Montrealu, Kanada) i Karima. Omar Šarif mlađi je takođe glumac. U poslednje vreme postao je najviše poznat po razigranoj „tučnjavi” na pozornici pri dodeli 83. Akademijine nagrade (Oskara), i to sa glumcem Kirkom Daglasom koji je prezentovao nagradu za najbolju glumicu u pratećoj ulozi te večeri. Šarif ml. je uzburkao javnost i kada su se pojavile glasine o tome da je i gej i „polujevrej”, i to netom posle Egipatske revolucije 2011.; pričalo se da se boji za svoju sigurnost posle pobede islamističkih partija na parlamentarnim izborima.

  U maju 2015. godine objavljeno je da Omar Šarif boluje od Alchajmerove bolesti, a njegov sin Tarek rekao je da mu otac postaje zbunjen pri prisećanju na najveće filmove svoje karijere. Tarek El-Šarif, jedino dete iz braka Omara Šarifa sa Faten Hamamom, rekao je da Omar meša imena svojih najpoznatijih filmova, Doktora Živaga i Lorensa od Arabije, često zaboravljajući i gde su uopšte bili snimani.

  10. jula 2015, manje od šest meseci posle Hamamine smrti u istoj životnoj dobi, 83-godišnji Omar Šarif posle pretrpljenog srčanog udara umire u kairskoj bolnici.

  Zanimljivosti

  • Bio je visok 1,80 m.
  • Iako je vaspitan u duhu hrišćanstva, preobratio se u islam kako bi mogao oženiti ljubav svog života, Faten Hamam.
  • Jedno vreme je bio u romantičnoj vezi sa Barbrom Strajsend.
  • 1992. godine mu je ugrađen bajpas, a 1994. je imao blaži infarkt, dok infarkt 10. jula 2015. godine nije preživeo.
  • 5. avgusta 2003. godine osuđen je na uslovnu kaznu na mesec dana, nakon što je udario policajca u Parizu u blizini jednog kasina. Morao je da plati kaznu od 1.700 dolara, te odštetu policajcu od 340 dolara.
  • Novembra 2005. godine nagrađen je od strane UNESKO-a za doprinos svetskom filmu.
  • Nezvanično se priča da se nalazi na Al Kaidinoj „listi za odstrel”, jer je glumio u italijanskom filmu ulogu Svetog Pavla (pogledati ovde). Iako je musliman, nikada nije strogo sledio Kuran. Neretko se javno zalagao da muslimani tolerišu jevreje i hrišćane.


  Nagrade

  Novembra 2005. godine, Šarif je dobio inauguralnu Sergej Ajzenštajn medalju od strane Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), zbog priznavanja njegovih značajnih doprinosa svetskom filmu i kulturnoj raznolikosti. Medalja, koja se dodeljuje veoma retko, svoje ime je dobila po ruskom (tačnije sovjetskom) režiseru i filmskom teoretičaru Sergeju Ajzenštajnu, a samo 25 osoba ju je dobilo o čemu odlučuje ugovor između UNESKO-a, ruskog „Mosfilma” i fondacije „Vivat”.

  wikipedia
  Svet filma (Synopsis & Filmografija)


  Filmografija:

  1. Shaytan al-Sahra / Devil of the Sahara (1954)
  2. Siraa Fil-Wadi (1954)
  3. Ayyamine el helwa / Our Best Days (1955)
  4. La châtelaine du Liban / The Lebanese Mission (1956)
  5. Siraa Fil-Mina / Dark Waters (1956)
  6. Ard el salam / Land of Peace (1957)
  7. Goha (1958)
  8. Ghaltet habibi / The Fault of My Love (1958)
  9. La anam / No Tomorrow (1958)
  10. Shatie el asrar / Hidden Shore (1958)
  11. Seraa fil Nil / Struggle on the Nile (1959)
  12. Fadiha fil Zamalek / Scandal in Zamalek (1959)
  13. Maweed maa maghoul / Rendezvous with a Stranger (1959)
  14. Sayedat el kasr / Lady of the Castle (1959)
  15. Min ajal emraa / For the Sake of a Woman (1959)
  16. Lawet el hub / Agony of Love (1960)
  17. Gharam el assiad / I Love My Master (1961)
  18. Bidaya wa nihaya (1961)
  19. Nahr el hub / The River of Love (1961)
  20. Fi baitina rajul / There Is a Man in Our House (1961)
  21. Ishayat hub / The Agony of Love (1961)
  22. Hubbi el wahid / My Only Love (1961)
  23. Lawrence of Arabia (1962)
  24. The Fall of the Roman Empire (1964)
  25. Behold a Pale Horse (1964)
  26. The Yellow Rolls-Royce (1964)
  27. Genghis Khan (1965)
  28. La fabuleuse aventure de Marco Polo / Marco the Magnificent (1965)
  29. Doctor Zhivago (1965)
  30. El mamalik / The Mamelukes (1965)
  31. Poppies Are Also Flowers / Danger Grows Wild (1966)
  32. The Night of the Generals (1967)
  33. C'era una volta / More Than a Miracle (1967)
  34. Funny Girl (1968)
  35. Mayerling (1968)
  36. Mackenna's Gold (1969)
  37. The Appointment (1969)
  38. Che! (1969)
  39. Trois hommes sur un cheval / Three Men on a Horse (1969)
  40. The Last Valley (1971)
  41. The Horsemen (1971)
  42. Le casse / The Burglars (1971)
  43. Le droit d'aimer (1972)
  44. La isla misteriosa / The Mysterious Island (1973)
  45. L'île mystérieuse (1973)
  46. The Tamarind Seed (1974)
  47. Juggernaut (1974)
  48. Funny Lady (1975)
  49. Ace Up My Sleeve / Crime and Passion (1976)
  50. The Pink Panther Strikes Again (1976)
  51. Ashanti (1979)
  52. Bloodline (1979)
  53. S+H+E: Security Hazards Expert (1980)
  54. The Baltimore Bullet (1980)
  55. Oh Heavenly Dog (1980)
  56. Pleasure Palace (1980)
  57. Green Ice (1981)
  58. Inchon (1981)
  59. La Martingale (1983)
  60. Ayoub (1983)
  61. The Far Pavilions (1984)
  62. Top Secret! (1984)
  63. Vicious Circle (1985)
  64. Edge of the Wind (1985)
  65. Peter the Great (1986)
  66. Harem (1986)
  67. The Mind of David Berglas (1986– )
  68. Anastasia: The Mystery of Anna (1986)
  69. Grand Larceny (1987)
  70. Les possédés (1988)
  71. Les pyramides bleues (1988)
  72. Keys to Freedom (1988)
  73. Al-aragoz / The Puppeteer (1989)
  74. Quattro piccole donne (1989– )
  75. Le roi de Patagonie (1990)
  76. Mountains of the Moon (1990)
  77. Viaggio d'amore (1990)
  78. The Rainbow Thief (1990)
  79. Il principe del deserto / Desert Law (1991)
  80. Mayrig / Mother (1991)
  81. Memories of Midnight (1991)
  82. Al-moaten Masry (1991)
  83. 588 rue Paradis / Mother (1992)
  84. Beyond Justice (1992)
  85. Tengoku no Taizai (1992)
  86. Mrs. 'Arris Goes to Paris (1992)
  87. Mayrig / Mother (1993)
  88. Dehk, we leab we gad we hob / Laughter, Games, Seriousness and Love (1993)
  89. Lie Down with Lions (1994)
  90. Gulliver's Travels (1996)
  91. Catherine the Great (1996)
  92. Ça-Va? (1996)
  93. Heaven Before I Die (1997)
  94. Mysteries of Egypt (1998)
  95. The 13th Warrior (1999)
  96. Going Public (2000)
  97. Censor (2001)
  98. The Parole Officer (2001)
  99. Shaka Zulu: The Citadel (2001)
  100. Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran / Monsieur Ibrahim (2003)
  101. Petits mythes urbains (2003– )
  102. Hidalgo (2004)
  103. The Search for Eternal Egypt (2005)
  104. San Pietro / Imperium: Saint Peter (2005)
  105. Fuoco su di me / Fire at My Heart (2006)
  106. The Ten Commandments (2006)
  107. Kronprinz Rudolf / The Crown Prince (2006)
  108. One Night with the King (2006)
  109. Hanan Wa Haneen (2007)
  110. 10,000 BC (2008)
  111. Hassan wa Morcus (2008)
  112. The Last Templar (2009)
  113. Al Mosafer / The Traveller (2009)
  114. The Last Templar (2009- )
  115. J'ai oublié de te dire / I Forgot to Tell You (2009)
  116. Un château en Italie / A Castle in Italy (2013)
  117. Rock the Casbah (2013)
  118. 1001 Inventions and the World of Ibn Al-Haytham (2015)
  Izmenjeno od: lisani; 06.05.2018 u 07:21.

 2. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 15:01.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1