+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Top poster Derek Trotter avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    Nelson Mandela House, Peckam
    Postovi
    2.078
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    2.118
    Pohvaljen 3.967 puta u 1.327 postova
    Moć reputacije
    219

    Pedro Almodóvar / Pedro Almodovar

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Pedro Almodóvar / Pedro Almodovar

    IMDb



    Pedro Almodovar (Pedro Almodóvar; Sijudad Real), rođen 25. septembra 1949. godine, španski je filmski reditelj, scenarista i producent.

    Njegove filmove karakterišu izuzetno složene priče, elementi pop kulture, popularna muzika, satirični humor, jake boje i blještav dekor, a najviše se bavi temama kao što su želja, strast, porodica i lični identitet. Almodovar je sa svojim mlađim bratom Avgustinom osnovao produkcijsku kuću El Deseo (El Deseo S.A.), a 2001. godine izabran je za počasnog člana Američke akademije za nauku i film. Sledeće godine je dobio Oskara za najbolji originalni scenario za film Pričaj s njom.

    Almodovar je svetsku slavu stekao filmovima Visoke potpetice, Loše vaspitanje, Sve o mojoj majci, Vrati se i Prekinuti zagrljaji. Ova ostvarenja su ga učinila najslavnijim španskim rediteljem svoje generacije i jednim od najistaknutijih figura evropskog filma.

    Pedro Almodovar rođen je u malom mestu Kalsada de Kalatrava, nedaleko od grada Sijudad Real (Kastilja-La Manča), u siromašnoj porodici. Bio je najstarije od četvoro dece (imao je brata i dve sestre). Sa osam godina kreće u versku školu u Kaseres (Ekstramadura) gde provodi celo svoje detinjstvo. Pedrovi roditelji, Antonio i Fransiska, želeli su da njihov najstariji sin postane sveštenik, te su se kasnije i oni preselili u Kaseres, kako bi bili u neposrednoj blizini. Antonio je u gradu otvorio benzinsku pumpu, a Fransiska vinariju, gde je prodavala vino sa porodičnog imanja

    Almodovar je za vreme školovanja u Kaseresu zavoleo film, jer se u ulici u kojoj je živeo nalazio bioskop. Kasnije je govorio da je tu stekao više znanja nego kod sveštenika. Oduševljavala su ga ostvarenja Luisa Bunjuela, Alfreda Hičkoka, Džordža Kjukora i Federika Felinija. Uprkos protivljenju roditelja, u osamnaestoj godini se preselio u Madrid, s namerom da upiše filmsku akademiju, ali to nije bilo moguće, jer su za vreme Frankovog režima sve filmske škole bile zatvorene. Zaposlio se u pošti da bi od plate skupio novac za kupovinu kamere Super 8, s kojom je kasnije, uz pomoć prijatelja, snimao kratkometražne filmove.

    Franko umire 1975. godine i posle dugoočekivane obnove demokratije, Almodovar je postao jedan od pionira „Movide“, pokreta mladih Španaca u postdiktatorskim godinama, koji se posebno odlikuje zalaganjem za alternativnu i pank kulturu. U to vreme se površno bavio pisanjem, glumom i režijom, bio je čak i deo pank benda. Kao tinejdžer, Almodovar je našao uzor u filmovima raznih režisera kao što su Bili Vajlder, Daglas Sirk, Alfred Hičkok, Luis Bunjuel, Blejk Edvards i neorealisti Mark Ferer i Fernando Fernan-Gomes. Pedrovi kratki filmovi postali su veoma poznati u Madridu, gde su ih puštali po barovima. Snimao je glasove na svojim filmovima uživo zato što je bilo komplikovano da se audio snimak doda kasnije

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:
    01. Film político (1974)
    02. Dos putas, o historia de amor que termina en boda (1974)
    03. La caída de Sódoma (1975)
    04. Homenaje (1975)
    05. El sueño, o la estrella (1975)
    06. Blancor (1975)
    07. Tráiler de 'Who's Afraid of Virginia Woolf?'(1976)
    08. Sea caritativo (1976)
    09. Muerte en la carretera (1976)
    10. Sexo va, sexo viene (1977)
    11. Salomé (1978)
    12. Folle... folle... fólleme Tim! (1978)
    13. Pepi, Luci, Bom and Other Girls Like Mom (1980)
    14. Labyrinth of Passion (1982)
    15. Dark Habits (1983)
    16. What Have I Done to Deserve This? (1984)
    17. Tráiler para amantes de lo prohibido (1985)
    18. Matador (1986)
    19. Law of Desire (1987)
    20. Women on the Verge of a Nervous Breakdown (1988)
    21. Tie Me Up! Tie Me Down! (1989)
    22. High Heels (1991)
    23. Kika (1993)
    24. The Flower of My Secret (1995)
    25. Live Flesh (1997)
    26. All About My Mother (1999)
    27. Talk to Her (2002)
    28. Bad Education (2004)
    29. Vrati se (2006)
    30. The Cannibalistic Councillor (2009)
    31. Broken Embraces (2009)
    32. Koža u kojoj živim (2011)
    33. I'm So Excited! (2013)
    Izmenjeno od: Shane; 30.04.2018 u 16:13.
    This time next year we'll be millionaires

  2. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Derek Trotter:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 06:23.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1