+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor lisani avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    595
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    8
    Pohvaljen 439 puta u 280 postova
    Moć reputacije
    70

    Cary Grant / Keri Grant

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Cary Grant / Keri Grant

    IMDb



    Archibald Alec Leach (18. januar 1904. – 29. novembar 1986.), poznatiji po umjetničkom imenu, Cary Grant, bio je američki glumac rodom iz Britanije. Zahvaljujući svom prepoznatljivom srednjoatlantskom naglasku, postao je oličenje otmjenog, šarmantnog, ali i muževnog protagonista holivudskih filmova. Te su mu kvalitete priznate kada je od Američkog filmskog instituta proglašen drugom po redu najvećom muškom zvijezdom američkog filma, iza Humphreya Bogarta. Poznat je po nastupima u nizu klasičnih holivudskih ostvarenja kao što su The Philadelphia Story, North by Northwest, Notorious, His Girl Friday, To Catch A Thief, Bringing Up Baby i The Bishop's Wife.

    Cary Grant se rodio kao Archibald Leach u Bristolu. Kao nemirno dijete je izbačen iz škole, a zatim je godine 1920. pobjegao iz kuće i lagao o svojim godinama kako bi se priključio trupi putujućih glumaca. Ispekavši glumački zanat, 1920-ih je došao na Broadway, a 1931. došao i u Hollywood.

    Iako je u jednom od svojih prvih filmova nastupio s Marlene Dietrich, tek su ga nastupi s Mae West u She Done Him Wrong i I'm No Angel učinili zvijezdom. 1930-ih je otkrio komičarski talent, koji je vješto iskoristio u nizu popularnih screwball komedija. 1940-ih je počeo suradnju s Alfredom Hitchcockom kojemu je postao jedan od najomiljenijih glumaca, a koja će rezutirati s nizom klasičnih ostvarenja iz žanra trilera.

    Grant je iza kamere vodio burni privatni život. Ženio se šest puta, te često bio optuživan za nasilje prema suprugama. Njegov markantni fizički izgled, ali i često druženje s Randolphom Scottom je bilo izvorom glasina o homoseksualnosti koje je kasnije najoštrije opovrgavao.

    Godine 1966. Grant je iznenadio mnoge, najavivši povlačenje iz svijeta filma, usprkos toga što je uživao status velike zvijezde. Razlog je bilo nastojanje da uživa u porodičnom životu, odnosno odgaja jedino dijete - kći Jennifer Grant, koju je dobio u kratkom, ali problematičnom braku s Dyan Cannon. To je činio sve do svoje smrti od moždanog udara 1986. godine.

    Grant je u Hollywoodu pripadao manjini koja je podržavala republikance, ali je 1950-ih javno branio svoje ljevičarske kolege od makartističkih progona, a 1958. izazvao kontroverze ljetovanjem u tadašnjem SSSR-u. Kasnije je podržavao svog dobrog prijatelja Ronalda Reagana u utrci za predsjednika SAD.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:
    01. This Is The Night (1932)
    02. Sinners In The Sun (1932)
    03. Merrily We Go To Hell (1932)
    04. Devil And The Deep (1932)
    05. Blonde Venus (1932)
    06. Hot Saturday (1932)
    07. Madame Butterfly (1932)
    08. She Done Him Wrong (1933)
    09. The Woman Accused (1933)
    10. The Eagle And The Hawk (1933)
    11. Gambling Ship (1933)
    12. I'm No Angel (1933)
    13. Alice In Wonderland (1933)
    14. Thirty Day Princess (1934)
    15. Born To Be Bad (1934)
    16. Kiss And Make-Up (1934)
    17. Ladies Should Listen (1934)
    18. Enter Madame (1935)
    19. Wings In The Dark (1935)
    20. The Last Outpost (1935)
    21. Sylvia Scarlett (1935)
    22. Big Brown Eyes (1936)
    23. Suzy (1936)
    24. The Amazing Quest Of Ernest Bliss (1936)
    25. Wedding Present (1936)
    26. When You're In Love (1937)
    27. Topper (1937)
    28. The Toast Of New York (1937)
    29. The Awful Truth (1937)
    30. Bringing Up Baby (1938)
    31. Holiday (1938)
    32. Gunga Din (1939)
    33. Only Angels Have Wings (1939)
    34. In Name Only (1939)
    35. His Girl Friday (1940)
    36. My Favorite Wife (1940)
    37. The Howards of Virginia (1940)
    38. The Philadelphia Story (1940)
    39. Penny Serenade (1941)
    40. Suspicion (1941)
    41. The Talk Of The Town (1942)
    42. Once Upon A Honeymoon (1942)
    43. Mr. Lucky (1943)
    44. Destination Tokyo (1943)
    45. Once Upon A Time (1944)
    46. Arsenic And Old Lace (1944)
    47. None But The Lonely Heart (1944)
    48. Night And Day (1946)
    49. Notorious (1946)
    50. The Bachelor And The Bobby-Soxer (1947)
    51. The Bishop's Wife (1947)
    52. Mr. Blandings Builds His Dream House (1948)
    53. Every Girl Should Be Married (1948)
    54. I Was A Male War Bride (1949)
    55. Crisis (1950)
    56. People Will Talk (1951)
    57. Room For One More (1952)
    58. Monkey Business (1952)
    59. Dream Wife (1953)
    60. To Catch A Thief (1955)
    61. An Affair To Remember (1957)
    62. The Pride And The Passion (1957)
    63. Kiss Them For Me (1957)
    64. Indiscreet (1958)
    65. Houseboat (1958)
    66. North By Northwest (1959)
    67. Operation Petticoat (1959)
    68. The Grass Is Greener (1960)
    69. That Touch Of Mink (1962)
    70. Charade (1963)
    71. Father Goose (1964)
    72. Walk Don't Run (1966)
    Izmenjeno od: lisani; 19.04.2018 u 18:55.

  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora lisani:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 16:21.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1