+ Odgovori
Rezultati 1 do 2 od 2






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    8.662
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    3.370
    Pohvaljen 26.227 puta u 6.603 postova
    Moć reputacije
    873

    Nada Djurevska / Nada Đurevska

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Nada Djurevska / Nada Đurevska

    IMDb



    Nada Đurevska (8. januara 1952. godine, Skoplje, Makedonija) je jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica.

    Kao šestogodišnja djevojčica 1958. godine, Nada je stigla u Sarajevo. Završila je Osnovnu školu "Hasan Kilkić", gdje je bila izuzetan đak, a potom je maturirala u srednjoj medicinskoj školi, nakon koje je upisala i završila glumu. Prvi put je zaigrala u Čehovljevu “Višnjiku”, gdje je tumačila Varju. Niti jedan bosanskohercegovački kultni film, počevši još od "Igmanskog marša" nije mogao proći bez Nadinog pojavljivanja. Dobitnica je mnogih nagrada, između ostalog i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.

    Nada Đurevska je dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, 2014. godine. Nakon uručenja nagrade je izjavila da se povlači sa scene, nakon 40 godina rada: "Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mom često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Okuka (1978)
    2. Izvor (1978)
    3. Tale (1979)
    4. Djetinjstvo mladosti (1979)
    5. Bife Titanik / Buffet Titanic (1979)
    6. Cilim (1980)
    7. Krojac za zene (1980)
    8. Zajedno (1981)
    9. Miris dunja (1982)
    10. Nastojanje (1982)
    11. Igmanski mars (1983)
    12. Vatrogasac (1983)
    13. Hasanaginica (1983)
    14. Provincija u pozadini (1984)
    15. Nije covjek ko ne umre (1984)
    16. Price iz fabrike (1985)
    17. Srebrena lisica (1985)
    18. Strajk u tkaonici cilima (1986)
    19. Od zlata jabuka (1986)
    20. Strategija svrake (1987)
    21. Ranjenik (1989)
    22. Covjek koji je znao gdje je sjever a gdje jug (1989)
    23. Strategija svrake (1990– )
    24. Moj brat Aleksa (1991)
    25. Aleksa Santic (1990- )
    26. Mlijecni put / Milky Way (2000)
    27. Viza za buducnost: Novogodisnji special (2002)
    28. Viza za buducnost: Novogodisnji special (2003)
    29. Kod amidze Idriza / Days and Hours (2004)
    30. Crna hronika (2004– )
    31. Viza za buducnost: Novogodisnji special (2004)
    32. Dobro ustimani mrtvaci / Well Tempered Corpses (2005)
    33. Grbavica (2006)
    34. Nebo iznad krajolika / Skies Above the Landscape (2006)
    35. Slunjska brda - zivot ili smrt (2006)
    36. Mikrofon je vas (2006- )
    37. Viza za buducnost (2002- )
    38. Zene s broja 13 (2009– )
    39. I ja tebi... (2009)
    40. Kucni ljubimci (2008– )
    41. Jasmina (2010)
    42. Foliranti (2011– )
    43. Imena visnje (2015)
    44. Obrana i zastita / The Stranger (2013)
    45. Imena visnje / Ungiven (2015)
    46. Belladonna (2015)
    Izmenjeno od: mir-lav; 13.08.2017 u 18:14.

  2. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Shane:


  3. #2
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    8.662
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    3.370
    Pohvaljen 26.227 puta u 6.603 postova
    Moć reputacije
    873
    Preminula legendarna glumica Nada Đurevska



    U Sarajevu je u 65. godini preminula legendarna Nada Đurevska, jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica.
    Nada Đurevska je rođena 8. januara 1952. godine u Skoplju. Kao šestogodišnja djevojčica 1958. godine, Nada je stigla u Sarajevo.

    Završila je Osnovnu školu "Hasan Kikić", gdje je bila izuzetan učenik, a potom je maturirala u srednjoj medicinskoj školi, nakon koje je upisala i završila glumu. Prvi put je zaigrala u Čehovljevu “Višnjiku”, gdje je tumačila Varju. Niti jedan bosanskohercegovački kultni film, počevši još od "Igmanskog marša" nije mogao proći bez Nadinog pojavljivanja.

    Dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Čehov, Tri sestre), Hasanaginica (Isaković, Hasanaginica), Filomena (Moliere, Učene žene) Nađa (Crnjanski, Roman o Londonu).

    Ostat će upamćene njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Duplo dno, Medeja, Hotel slobodan promet, Paskvelija, Majka, Hasanaginica, Čekajući Godoa, U agoniji, Pješice. U ratnim godinama je igrala na sve tri scene sarajevskih pozorišta.

    Nakon rata ostvaruje vrhunske kreacije u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend.

    Dobitnica je mnogih nagrada, između ostalog i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.

    Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.

    Nada Đurevska je dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, 2014. godine.

    Nakon uručenja nagrade je izjavila da se povlači sa scene, nakon 40 godina rada.

    "Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mom često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice”.

    Igrala je i u mnogobrojnim televizijskim serijama i dramama, kao i u nizu filmova bh. hrvatske, srpske i makedonske kinematografije. Dobitnica je velikog broja nagrada.

    Ostavila je svoje uloge kao veliku i neuništivu vrijednost po kojoj će je se sjećati mnoge generacije.



  4. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 06:13.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2017 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1