+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.108
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    12.924
    Pohvaljen 12.400 puta u 3.005 postova
    Moć reputacije
    335

    Ugljesa Kojadinovic / Uglješa Kojadinović

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Ugljesa Kojadinovic / Uglješa Kojadinović

    IMDb



    Uglješa Kojadinović, rođen u Glamočanima, 14. februara 1936. godine, bio je srpski pozorišni i filmski glumac.

    Posle osnovne škole Uglješa je sa roditeljima prešao u Banja Luku. U banjalučkoj gimnaziji – kako svedoči njegova sestra, gđa Slobodanka Vulin – igrajući u drami Mrtvi ne plaćaju porez, načinio prve glumačke korake. Dakle, taj veliki umjetnik je u istoj Gimnaziji, pod krovom starog zdanja, onog iznad Tržnice, osetio neponovljivu magiju i čaroliju glume, što ga je, potom, opredelilo da upiše zagrebačku Akademiju za pozorišnu umetnost, koju je uspešno završio i to u klasi slavnog režisera i uglednog profesora Branka Gavele. Prvi stalni angažman imao je u pozorištu Komedija, a nakon pet sezona, 1960. godine, prešao je u Hrvatsko narodno pozorište u kome je dostigao potpuno glumačko ostvarenje ulogama u velikim predstavama, kao što su: Molijerov Građanin plemić, Demoni Fjodora Dostojevskog, Ranjena ptica Marijana Matkovića, a posebno se istakao kao Horacije u Šekspirovom Hamletu. Iako je celim bićem živeo za daske što život znače, široj javnosti je, ipak, poznatiji kao televizijski i filmski glumac. Pamtimo ga po ulogama u mnogim filmovima, dramama i TV serijama (Licem u lice, Kaja, ubit ću te!, Nepokoreni grad, Doktor Mladen, Mačak pod šljemom, Prosjaci i sinovi, Paviljon 6, Žutokosi, Zlostavljanje, Najljepše zvanje na svijetu, Oko, Debeli lad, Fiškal, U registraturi...), a naročito po ulozi profesora u kultnoj seriji Velo misto. Pred kraj života osnovao je sopstvenu pozorišnu trupu i širom ondašnje zemlje igrao Davida Štrpca, u predstavi po čuvenom Kočićevom Jazavcu pred sudom. Umro je u 46-oj godini, umro u Gradiški, 20. juna 1982. godine, u trenutku pravog zrenja njegove glumačke osobenosti. Bilo je to u Gradišci, a po sopstvenoj želji sahranjen je u rodnom selu, pored vječnog Vrbasa.

    Sahranjen je u lijevčanskom selu Glamočani, u blizini jezera Bardača i gradića Srpca.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Licem u lice / Face to Face (1963)
    2. Apel (1965)
    3. Dileme (1965– )
    4. Pedeseti rodjendan (1966)
    5. Kaja, ubit cu te! / Kaya (1967)
    6. Crne ptice (1967)
    7. Kroz sibe (1967)
    8. Kineski zid (1967)
    9. Paviljon broj VI (1968)
    10. Agent iz Vaduza (1968)
    11. Dnevnik Ocenaseka (1968– )
    12. Zedj (1969)
    13. Zlostavljanje (1970)
    14. Fiskal (1970– )
    15. Pansion s toplom i hladnom vodom (1970)
    16. U gori raste zelen bor / The Pine Tree in the Mountain (1971)
    17. Prosjaci i sinovi (1971– )
    18. Kipic (1972)
    19. Okreni ledja vjetru (1972)
    20. Covek koji je bacio atomsku bombu na Hirosimu (1972)
    21. Lenjin u Africi (1973)
    22. Bijeg (1973)
    23. U registraturi (1974– )
    24. Doktor Mladen (1975)
    25. Vrijeme ratno i poratno (1975– )
    26. Tri jablana (1976)
    27. Klara Dombrovska (1976)
    28. Izdaja (1976)
    29. Marija (1977- )
    30. Pucanj (1977)
    31. Debeli 'lad (1978)
    32. Oko (1978)
    33. Slucaj Filipa Franjica (1978)
    34. Punom parom (1978– )
    35. Macak pod sljemom (1978– )
    36. Svjetionik (1979– )
    37. Obustava u strojnoj (1980)
    38. Velo misto (1980– )
    39. Snadji se, druze (1981)
    40. Trojanski konj (1982)
    41. Izjava (1982)
    42. Nepokoreni grad (1981– )
    43. Nevolje jednog Branimira (1982– )
    44. Hocu zivjeti (1982)



    Izmenjeno od: Shane; 20.04.2018 u 21:02.

  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 06:52.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1