+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.108
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    12.903
    Pohvaljen 12.386 puta u 3.004 postova
    Moć reputacije
    335

    Bekim Fehmiu / Bekim Fehmiu

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Bekim Fehmiu / Bekim Fehmiu

    IMDb



    Bekim Fehmiju, rođen u Sarajevu, 1. jun 1936. godine, umro u Beogradu, 15. juna 2010. godine, bio je srpski i jugoslovenski filmski i pozorišni glumac albanske narodnosti.

    Studirao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, od 1956. do 1960. godine, u klasi profesora Mate Miloševića. U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvezda 1960-ih i 1970-ih godina, proslavio se u crno- talasnom filmu „Skupljači perja“, ali je glumio i u drugim delovima Evrope, naročito u Italiji. Imao je dugogodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom, sarađivao je sa Džonom Hjustonom, Olivijom de Hevilend, Avom Gardner, Dirkom Bogartom, Šarlom Aznavurom i drugima. Okušao se i u američkoj kinematografiji, ali ga američka publika nije dobro prihvatila, i po nekim kritikama svoju ulogu u američkom filmu „Avanturisti“ (1971) nije dobro odglumio, što je navodno uništilo njegove šanse da se probije u Holivudu. Takođe, neki američki kritičari „Avanturiste“ opisuju kao film koji „nije uspio da od Fehmijua načini međunarodnu zvezdu“. Samoinicijativno se prestao baviti glumom 1987. godine, 15. juna 2010. godine izvršio je samoubistvo u svom stanu u Beogradu.

    Bio je oženjen koleginicom, glumicom Brankom Petrić, sa kojom je imao dva sina - Hedona i Uliksa. Uliks (1968) se takođe bavi glumom.

    Živeo je sa svojom suprugom, braćom i sestrama na relaciji Beograd-Priština-Prizren.
    U aprilu 2001, u izdanju „Samizdata B92“ objavio je knjigu uspomena „Blistavo i strašno“, koju je napisao još 1985. Drugi deo ove knjige objavljen je posthumno, u jesen 2012. Na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli osvojio je nagradu za ulogu Halil-bega u filmu „Roj“.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Ne ubij / Tu ne tueras point (1951)
    2. Sasa (1962)
    3. Pod isto nebo (1964)
    4. Devojka / The Girl (1965)
    5. Neprijatelj / The Enemy (1965)
    6. Ko puca otvorice mu se (1965)
    7. Klakson (1964)
    8. Morgan: A Suitable Case for Treatment (1966)
    9. Roj (1966)
    10. Vreme ljubavi (1966)
    11. Tople godine / Hot Years (1966)
    12. Skupljaci perja / I Even Met Happy Gypsies (1967)
    13. Protest (1967)
    14. Odissea / Odiseja (1968)
    15. Uzrok smrti ne pominjati / Do Not Mention the Cause of Death (1968)
    16. Prljave ruke (1967)
    17. The Adventurers (1970)
    18. The Deserter (1971)
    19. Klopka za generala (1971)
    20. Paljenje rajhstaga (1972)
    21. L'ultima neve di primavera (1973)
    22. Il gioco della verità (1974)
    23. Deps (1974)
    24. Il testimone deve tacere (1974)
    25. Kosava / The Wind (1974)
    26. Cagliostro (1975)
    27. Libera, amore mio! (1975)
    28. Permission to Kill (1975)
    29. Pavle Pavlovic / Mala prica mog zivota (1975)
    30. Salon Kitty (1976)
    31. Disposta a tutto (1977)
    32. Black Sunday (1977)
    33. Specijalno vaspitanje / Special Education (1977)
    34. Stici pre svitanja / Arrive Before Daybreak (1978)
    35. I vecchi e i giovani (1979)
    36. Partizanska eskadrila (1979)
    37. Siroko je lisce (1981)
    38. Sarâb (1982)
    39. Pavilón seliem (1982)
    40. La voce (1982)
    41. Crveni i crni (1985)
    42. Un bambino di nome Gesù (1987)
    43. Poslednja prica (1987)
    44. Disperatamente Giulia (1989)
    45. Gengis Khan (1992)
    46. Balkan Island: The Last Story of the Century (1997)
    47. Il cuore e la spada (1998)
    48. Genghis Khan: The Story of a Lifetime (2010)
    Izmenjeno od: mir-lav; 04.11.2018 u 11:30.

  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 08:24.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1