+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor lisani avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    595
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    8
    Pohvaljen 442 puta u 280 postova
    Moć reputacije
    70

    Peta Wilson / Peta Vilson

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Peta Wilson / Peta Vilson

    IMDb



    Peta Gia Wilson, rođena 18. decembra 1970. godine (Sydney) australska je glumica.

    Peta Wilson je rođena kao kći Karlene White i Darcyja Wilsona (rastavljeni 1982). Otac Darcy je penzionisani časnik. Majka Karlene White je ugostitelj. Prve godine života provela je kao dete vojnika, seleći se mnogo. Porodica se selila od mesta do mjesta jer je otac bio u specijalnim jedinicama vojske. Naučila se brzo prilagoditi na svako mesto i svugde je bila dobro prihvaćena. Privremeno boravište u Novoj Gvineji gde je otac bio stacioniran, donelo joj je veštinu jedrenja zbog koje je s ocem i bratom Robom osvojila titulu na poznatoj australskoj regati.

    U mladosti je otkrila svoju ljubav prema glumi, delom da si pomogne suočiti sa čestim menjanjem škola i s tim da je bila malo drugačija. Provodi leta kod svojih deda i bake u Australiji. Živeći bez televizije i radija, ona i brat su se naučili zabavljati vlastitim predstavama za roditelje, oponašajući Lizu Minnelli. To je bio samo nagovještaj njenog nadolazećeg talenta.

    Pre što postaje glumica, Wilson je radila kao manekenka. Tokom tinejdžerskih godina, uključuje se u sport kao plivanje i netball. Bavila se i košarkom, te postala najmlađa reprezentativka australske ekipe. Kao mlada žena puna energije, majka je šalje na časove vladanja. Tamo je zapaža agent manekenske agencije.

    Prvo, radeći kao model u Australiji i Europi, preselila se u Los Angeles gdje od 1991. godine sturdira glumu. Do 1996. godine nekoliko nezavisnih filmova. Tada joj se otvara odskočna daska za karijeru, kada je odabrana na audiciji (između 200 drugih glumica) za ulogu u kanadskoj akcijskoj seriji La femme Nikita, glumeći glavnu junakinju Nikitu, tajnu agentkinju orijetalnih veština. Peta meditira, praktikuje jogu, akupunkturu i koristi razna sredstva alternativne medicine da održi telo u ravnoteži. Uživa u ronjenju, jahanju, vožnji bicikla, plivanju, kriketu, slikanju i uređivanju vrta. Pojavila se u Playboy 2004. Ime je dobila po miss Australije iz 1970. godine. Da se rodila kao muško nosila bi ime Pedro, pa tvrdi kako je sretna zbog toga što je žensko.

    Majka nije bila baš zadovoljna kćerkom koja nije bila dovoljno feminizirana po njenom mišljenju. Stoga je Petu upisala na kurs na kojem je učila tzv. catwalk. Uvek posebna Peta ni tu nije ostala nezapažena. Jedan modni agent pomislio je kako je Peta predodređena za menekenku. Tako je nekoliko narednih godina provela u Europi kao manekenka. Ipak 1991. godine Peta odustaje od manekenstva i seli se u Los Angeles kako bi se usredotočila na filmsku karijeru. Tu u Los Angelesu upoznala je filmskog reditelja Damiana Harrisa koji joj je pomogao u prvim koracima filmske glumice. Ona je učinila korak više pa se upisala na kurs glume u The Actor's Circle Theater. Tu je odigrala i svoju prvu ulogu - Fool For Love. To joj je omogućilo da prvo dobije manje uloge u nezavisnim filmovima (Losers). Ali i filmovima bogatije produkcije (One of Our Own) i seriji Strangerss u produckiji HBO televizijske kuće. Ova posljednja uloga pokrenula je, premda ona toga još nije bila svesna, njenu karijeru u željenom smjeru. Slavu je stekla serijalom La Femme Nikita. No, umalo je "priča" završila drukčije. Godine 1996. Peta je već odlučila preseliti se u New York i upisati pozorišne studije. Ali u zadnji tren pre odlaska iz Los Angelesa agent je nagovorio da se prijavi na audiciju za novi tv serijal tvrtke USA Network koji je baziran na filmu Luca Bessona Nikita. Naravno bila je reč o već spomenutom serijalu La Femme Nikita. Bez ikakvih očekivanja, nesigurna da li uopće želi biti glavni lik u nekakvoj televizijskoj seriji Peta se pojavila na audiciji i između 200 kandidatkinja pokazala se kao najbolja. Ron Perth, tada predsednik USA Networka i član komisije posle je izjavio: Bila je sjajna. Znali smo da imamo zvezdu. Kada se serijal počeo prikazivati Peta je osvojila dve nominacije za Best Perfomance by an Actress in a Continuing Leading Dramatic Role. Godine 1998. s dobitnicom Emmy nagrade Ellen Barklin glumila je u filmu Mercy.

    U 2001. godini snima serijal A Girl Thing i glumi Sheilu Balkan, ženskog privatnog detektiva iz Santa Monice. Čak joj je, ukoliko dođe do snimanja Terminatora 3, ponuđeno da igra glavnu žensku ulogu. No, Peta se ne oslanja samo na filmsku karijeru. Tako sa svojim prijateljem Jasperom Sceatsom planira osnovati tvrtku Psychit koja bi trebala proizvoditi sunčane naočare, satove i patike. To neće biti prva tvrtka čiji je vlasnik biti Peta. Ona već poseduje jednu tvrtku - SweetLips Prodctions. Nada se kako će joj profit ostvaren u toj tvrtki pomoći da ostvari svoj san - otvaranje jedinstvene škole za decu koja odrastaju na ulici. Škola bi se trebala zvati baš kao i ranije spomenuta tvrtka - Psychit. Iako uspešna Peta Wilson živi sa svojom bakom u iznajmljenom potkrovlju. Opsednuta je oldtimer vozilima i za sada poseduje tri oldtimera: Thunderbird iz 1957.; Chervolet Impalu iz 1958. godine i Dodge iz 1938. godine. Inače, u slobodno vrijeme - ovo će vas zasigurno iznenaditi - Peta Wilson popravlja stare automobile. Smatra seks zabavnim, a svoj izraženi seksipil na fotografijama kmentariše: “Kada vas fotografišu trebate misliti na seks, a ne na to da budete seksi. Onda ćete sigurno izgledati seksi i na fotografiji.” Za svoje zemljake Australce tvrdi: “Za australske muškarce predigra je nešto kao: "Jesi li budna?" Australci su Vikinzi modernog doba. To mi se sviđa”. U budućnosti planira živeti na svojih deset jutara zemlje, na australskoj obali, u svojoj maloj kućici popravljajući automobile, slikajući i čitajući scenarije za svoju producentsku kompaniju. Živi sa dugogodišnjim dečkom Damianom Harrisomte s njim ima 6-ogodišnjeg sina Marlowea Wilsona, rođenog 2001. godine.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Naked Jane (1995)
    2. Strangers (1996– )
    3. Loser (1996)
    4. Woman Undone (1996)
    5. Highlander (1992–1998)"]Highlander (1992–1998)[/URL]
    6. Vanishing Point (1997)
    7. Oddville, MTV (1997– )
    8. One of Our Own (1997)
    9. The Sadness of Sex (1998)
    10. Mercy (2000)
    11. A Girl Thing (2001)
    12. La Femme Nikita (1997–2001)
    13. Other People (2001)
    14. Joe and Max (2002)
    15. The League of Extraordinary Gentlemen (2003)
    16. False Pretenses (2004)
    17. Jonny Zero (2005– )
    18. Superman Returns (2006)
    19. Two Twisted (2005– )
    20. Gardens of the Night (2008)
    21. Beautiful (2009)
    22. Malibu Shark Attack (2009)
    23. CSI: Miami (2002–2012)
    24. Errand_boy (2010)
    25. The Finder (2012– )
    26. Liberator (2012)
    27. Dutch Kills (2015)
    Izmenjeno od: lisani; 18.04.2018 u 10:37.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 11:47.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1