+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor lisani avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    595
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    8
    Pohvaljen 435 puta u 278 postova
    Moć reputacije
    70

    Ava Gardner / Ava Gardner

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Ava Gardner / Ava Gardner

    IMDb



    Ava Gardner (eng. Ava Gardner) je bila američka glumica, rođena 24. decembra 1922. u Brogdenu (Severna Karolina), a preminula 25. januara 1990. godine u Londonu (Engleska). Prema Američkom filmskom institutu (AFI) ona je jedna od najvećih filmskih diva svoga vremena.
    Ava Gardner je rođena 1922. godine u Brogdenu, malom farmerskom mestu u Severnoj Karolini. Bila je najmlađa od sedmoro dece. Imala je dva brata, Rejmonda i Malvina i četiri sestre, Beatris, Elsi Mi, Ines i Majru. Odrasla je u siromašnoj farmerskoj porodici koja se bavila uzgojem pamuka i duvana. Avina majka, Moli poticala je iz baptističke porodice škotsko-irsko-engleskog porekla, dok je otac, Jona Beli Gardner poticao iz katoličke porodice irsko-američko-indijanske porekla. Još dok su im deca bila mala, Gardnerovi su ostali bez svog poseda, pa je otac morao raditi u pilani dok je majka počela raditi kao kuvarica i domaćica u učiteljskom konaku obližnje brogdenske škole.
    Kada je Ava imala trinaest godina porodica se seli u nešto veći grad Njuportnjuz u Virdžiniji gde je Moli Gardner vodila pansion za obalske radnike. Kako se nije dugo zadržala na tom poslu, Gardnerovi se ponovo sele sada u Rokridž, predgrađe Vilsona u Severnoj Karolini, gde je Moli Gardner ponovo vodila pansion. Avin otac umro je 1935. od bronhitisa. Ava i njena braća i sestre pohađali su školu u Rokridžu i 1939. godine Ava je maturirala, a naredne godine nastavila školovanje na koledžu za sekretarice u Vilsonu.
    Kada je 1941. posetila sestru Beatris koja je živela u Njujorku Ava je već izrasla u zanosnu osamnaestogodišnju brinetu sa zelenim očima. Tada ju je Beatrisin muž Lari, inače profesionalni fotograf slikao, a Avin portret izložio u izlogu svog studija na Petoj aveniji.Bernard "Barni" Duan, pravnik u Luis Teatru 1941. godine spazio je Avinu fotografiju u izlogu Tar foto-studija na 5oj Aveniji u Njujorku. Portret je dve godine ranije napravio Avin zet Lari. U to vreme Duan se često predstavljao kao MGM-ov skaut kako bi se približio devojkama. Kada je pokušao da dobije Avin broj, radnik ga je odbio. Tada je, onako usput dobacio da bi sliku zaista trebalo poslati u MGM što je Lari i učinio odmah. Ubrzo nakon toga Ava je doputovala u Njujork na razgovor. MGM joj je ponudio standardni ugovor, pa je Ava napustila koledž te 1941. i zajedno sa Beatris otišla u Holivud. Odmah su joj unajmili učitelja dikcije, jer je Ava govorila polako i rastegnuto, kako se govori u Karolini.
    Gardnerova je nominovana za Oskara za rolu u filmu Mogombo (1953), ipak te godine nagradu je uzela Odri Hepbern za Praznik u Rimu. Mnogi smatraju da je Avino najbolje ostvarenje uloga Maksin Foulk u Noći iguana (1964) za koju nije ni nominovana.
    Igrala je i u The Hucksters (1947), Showboat (1951), Snegovi Kilimandžara (1952), The Barefoot Contessa (1954) ovaj film se smatra gotovo autobiografskim jer oslikava neke njene navike iz svakodnevnog života), Bhowani Junction (1956), The Sun Also Rises u kom je igrala plesačicu Bret Ešli i u filmskoj verziji Neville Shute-a u kome je igrala sa Gregori Pekom.
    Svoje glumačke domete pokazala je i u 55 Days at Peking (1963).
    Van filmskog platna ostale su zapamćene neke njene neobične i duhovite opaske poput one o Džonu Fordu koji je režirao Mogombo: "najoholiji čovek na Zemlji. Istinsko Zlo. Obožavam ga."
    Mnogo je pušila i usled toga obolela od enfizema, kao i od poremećaja imunog sistema (sumnja se da je to bio lupus). Posle dva moždana udara 1986.godine usled kojih je ostala delimično paralisana i vezana za krevet, Frenk Sinatra je platio troškove njenog lečenja (50 000$) Poslednje Avine reči upućene njenoj služavki Karmen bile su: " Jako sam umorna!". Umrla je od upale pluća u 67-oj godini. Nakon njene smrti jedna od Sinatrinih kćerki su ga zatekle u sobi na podu uplakanog i nemog. Ava ne samo da je bila njegova najveća ljubav već i muza i inspiracija za jednu od njegovih najlepših i najemotivnijih pesama, "I Am a Fool to Want You", snimljenu nakon njihovig razvoda. Crna limuzina se parkirala iza kolone od 500 ožalošćenih na Avinom pogrebu. Niko nije izašao iz kola, ali se pretpostavlja da je to zapravo bio Frenk Sinatra. Biket na Avinom grobu je imao jednostavnu poruku: " Sa ljubavlju, Florens."
    Ava Gardner je sahranjena u Sanset memorijal parku u Smitfildu u Severnoj Karolini pored svoje braće i voljenih roditelja. U Smitfildu danas postoji Muzej ave Gardner.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Fancy Answers (1941)
    2. Strange Testament (1941)
    3. Shadow of the Thin Man (1941)
    4. H.M. Pulham, Esq. (1941)
    5. Babes on Broadway (1941)
    6. We Do It Because- (1942)
    7. Joe Smith, American (1942)
    8. This Time for Keeps (1942)
    9. Kid Glove Killer (1942)
    10. Sunday Punch (1942)
    11. Calling Dr. Gillespie (1942)
    12. Mighty Lak a Goat (1942)
    13. Reunion in France (1942)
    14. Du Barry Was a Lady (1943)
    15. Hitler's Madman (1943)
    16. Ghosts on the Loose (1943)
    17. Young Ideas (1943)
    18. Swing Fever (1943)
    19. Lost Angel (1943)
    20. Two Girls and a Sailor (1944)
    21. 3 Men in White (1944)
    22. Maisie Goes to Reno (1944)
    23. Blonde Fever (1944)
    24. I'm a Civilian Here Myself (1945)
    25. She Went to the Races (1945)
    26. Whistle Stop (1946)
    27. The Killers (1946)
    28. The Hucksters (1947)
    29. Singapore (1947)
    30. One Touch of Venus (1948)
    31. The Bribe (1949)
    32. The Great Sinner (1949)
    33. East Side, West Side (1949)
    34. Pandora and the Flying Dutchman (1951)
    35. My Forbidden Past (1951)
    36. Show Boat (1951)
    37. Lone Star (1952)
    38. The Snows of Kilimanjaro (1952)
    39. Ride, Vaquero! (1953)
    40. Mogambo (1953)
    41. Knights of the Round Table (1953)
    42. The Barefoot Contessa (1954)
    43. Bhowani Junction (1956)
    44. The Little Hut (1957)
    45. The Sun Also Rises (1957)
    46. The Naked Maja (1958)
    47. On the Beach (1959)
    48. The Angel Wore Red (1960)
    49. 55 Days at Peking (1963)
    50. Seven Days in May (1964)
    51. The Night of the Iguana (1964)
    52. The Bible: In the Beginning... (1966)
    53. Mayerling (1968)
    54. The Ballad of Tam Lin (1970)
    55. The Life and Times of Judge Roy Bean (1972)
    56. Earthquake (1974)
    57. Permission to Kill (1975)
    58. The Blue Bird (1976)
    59. The Cassandra Crossing (1976)
    60. The Sentinel (1977)
    61. City on Fire (1979)
    62. The Kidnapping of the President (1980)
    63. Priest of Love (1981)
    64. Regina Roma (1982)
    65. A.D. (1985– )
    66. Knots Landing (1979–1993)
    67. The Long Hot Summer (1985)
    68. Harem (1986)
    69. Maggie (1986)
    Izmenjeno od: lisani; 29.04.2018 u 14:20.

  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora lisani:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 20:13.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1