+ Odgovori
Rezultati 1 do 2 od 2






  1. #1
    Filmski sektor lisani avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    595
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    8
    Pohvaljen 442 puta u 280 postova
    Moć reputacije
    70

    Gene Wilder / Džin Vajlder

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Gene Wilder / Džin Vajlder

    IMDb



    Gene Wilder (Milwaukee, 11. 06. 1933. - Stamford, Connecticut, 29. august 2016.), američki glumac i komičar, nominiran za nagradu Oscar.

    Rodio se u Milwaukeeu kao sin židovskih useljenika iz Rusije. Pravo mu je ime Jerome Silberman. Diplomirao je 1955. godine sa Sveučilišta u Iowi, gdje je bio u bratstvu Alfa Epsilon Pi.

    Nakon toga je radio u kazalištu Old Vic u Velikoj Britaniji. Vrativši se u SAD, bio je u vojsci od 1956. do 1958. godine.

    Glumi još od 1961. godine. Počeo je u predstavama izvan Broadwaya ,a kasnije je i došao u Broadway. Velika mu se prilika ukazala nakon predstave "Majka Courage i njena djeca" gdje je glumio nasuprot Anne Bancroft. Anne je bila u vezi sa redateljom Melom Brooksom, kojemu se Gene svidio te mu je ovaj dao ulogu u nekoliko filmova.

    Na filmu kao takvom glumi od 1967. godine kada je debitirao u filmu "Bonnie i Clyde". Najpoznatiji je kao Willy Wonka u filmu "Willy Wonka i tvornica čokolade". Suradnja s Melom dovela ga je da glumi u filmovima "Divlja sedla", "Producenti" i "Mladi Frankenstein".

    Tijekom 1970-ih i 1980-ih godina glumio je u nekoliko filmova gdje mu je partner bio Richard Pryor. Njih dvojica postali su najuspješniji međurasni komičarski par. Ipak, Gene je u svojoj autobiografiji, knjizi pod naslovom "Poljubi me kao stranac" rekao da je sa Pryorom bilo teško raditi jer je bio ovisan o heroinu. No, među njima je vladalo veliko poštovanje i sam Gene je priznao da je između njega i Richarda postojala najbolja kemija nego s bilo kojim drugim glumačkim partnerom.

    Od 1984. do 1989. bio je u braku sa glumicom Gildom Radner, zvijezdom serije Saturday Night Live dok Gilda nije umrla od raka jajnika. Nakon toga Gene je osnovao Gildin klub, grupu potpore koja ima jedno uporište u Milwaukeeu. Iako se ponovno oženio, nikad više nije bio isti otkako je izgubio Gildu. Promiče svjesnost o toj bolesti, te se povukao iz aktivne glume. Glumi pasivno, većinom u cameo-ulogama. U seriji Will i Grace, glumio je Willova šefa, gospodina Steina.
    Osim velikog talenta, Geneov zaštitni znak je smeđa kovrčava kosa. Preminuo je od posljedica Alzheimerove bolesti u gradu Stamford ,država Connecticut.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Armstrong Circle Theatre (1950–1963)
    2. The Defenders (1961–1965)
    3. The DuPont Show of the Week (1961– )
    4. Death of a Salesman (1966)
    5. Bonnie and Clyde (1967)
    6. The Producers (1967)
    7. Start the Revolution Without Me (1970)
    8. Quackser Fortune Has a Cousin in the Bronx (1970)
    9. Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971)
    10. The Scarecrow (1972)
    11. Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask (1972)
    12. Acts of Love and Other Comedies (1973)
    13. Rhinoceros (1974)
    14. Blazing Saddles (1974)
    15. Thursday's Game (1974)
    16. The Little Prince (1974)
    17. Young Frankenstein (1974)
    18. The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother (1975)
    19. Silver Streak (1976)
    20. The World's Greatest Lover (1977)
    21. The Frisco Kid (1979)
    22. Les séducteurs (1980)
    23. Stir Crazy (1980)
    24. Hanky Panky (1982)
    25. The Woman in Red (1984)
    26. Haunted Honeymoon (1986)
    27. See No Evil, Hear No Evil (1989)
    28. Funny About Love (1990)
    29. Another You (1991)
    30. Eligible Dentist (1993)
    31. Something Wilder (1994–1995)
    32. Sesame Street (1969- )
    33. Murder in a Small Town (1999)
    34. Alice in Wonderland (1999)
    35. The Lady in Question (1999)
    36. Will & Grace (1998–2006)
    Izmenjeno od: lisani; 18.04.2018 u 17:37.

  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora lisani:


  3. #2
    Top poster Derek Trotter avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    Nelson Mandela House, Peckam
    Postovi
    2.076
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    2.121
    Pohvaljen 3.996 puta u 1.328 postova
    Moć reputacije
    219
    Preminuo američki glumac Džin Vajlder


    Poznati američki glumac Džin Vajlder, zvezda filmskih komedija poput "Vruća sedla", "Mladi Frankenštajn" i "Žena u crvenom", preminuo je u 84. godini - 28. avgusta 2016. godine, saopštila je danas njegova porodica.






    Vajlderov bratanac je rekao da je glumac preminuo sinoć u svojoj kući u Stemfordu, u saveznoj državi Konektikat, od komplikacija povezanih sa Alchajmerovom bolesti, prenela je agencija AP.

    Vajlder, prepoznatljiv po kovrdžavoj kosi, proslavio se u filmovima poznatog američkog režisera Mela Bruksa, u kojima je uglavnom igrao zbunjene likove koji su se našli u neverovatnim situacijama.

    Poznatu ulogu ostvario je i glumeći šarmantnog vlasnika fabrike čokolade u omiljenom dečjem filmu "Vili Vonka i fabrika čokolade".

    Često je sarađivao s Melom Brooksom kao i sa Richardom Pryrom. Glumio je u filmovima 'Divlja sedla', 'Producenti' i 'Mladi Frankenstein' koji su obilježili njegovu karijeru.

    Gene je dva puta bio nominiran za Oscara, a 1989. godine dijagnostifikovan mu je non-Hodgkinsov limfom.
    This time next year we'll be millionaires


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 14:52.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1