+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor lisani avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    595
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    8
    Pohvaljen 435 puta u 278 postova
    Moć reputacije
    70

    Henry Fonda / Henri Fonda

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Henry Fonda / Henri Fonda

    IMDb



    Henry Fonda (Henry Fonda; Grand Ajland, Nebraska, 16. 05. 1905. - Los Angeles, 12. 08. 1982.)

    Henry Fonda je bio potomak holandskih doseljenika, utemeljitelja gradića Fonda kraj Njujorka. Od 1929. do 1934. je glumio na Broadwayu, a na film je došao nakon zapažene uloge u komadu Farmer Se Ženi po kojem je 1935. snimljen i istoimeni film.

    Njegov uspon u Hollywoodu je bio munjevit. Bio je jedan od omiljenih glumaca Johna Forda, a surađivao je is drugim vrhunskim redateljima. Krajem 1942. godine je otišao kao mornarički časnik na Pacifik i iz rata se vratio sa odlikovanjima.

    Pri kraju četrdesetih godina, razočaran stanjem u Hollywoodu, posvetio se isključivo pozorištu i od 1949. do 1955. je ponovo igrao na Broadwayu. Nakon trijumfa s Gospodinom Robertsom 1955. se vratio na film i ubrzo učvrstio raniju popularnost.

    Godine 1978. dodijeljena mu je nagrada za životno djelo Američkog filmskog instituta, a neposredno pred smrt, 1981. godine, dobio je svog jedinog Oscara za ulogu u filmu "Na Zlatnom Jezeru".

    Fonda je umro u svom domu u Los Angelesu, 12. 08. 1982., sa 77 godina od bolesti srca. Fondina žena Shirlee i kćer Jane bili su uz njega kad je umro. Osim toga, patio je i od raka prostate, ali to nije izravno uzrokovalo njegovu smrt.

    U godinama nakon njegove smrti, njegova karijera se više uvažava nego dok je bio živ. Prepoznat je kao jedan od holivudskih velikana klasične ere. Na stogodišnjicu njegova rođenja, 16. 05. 2005., Turner Classic Movies odao mu je počast maratonom njegovih filmova. Osim toga, u maju 2005., američka pošta izdala je poštansku markicu od 37 centi s njegovim likom, kao dio njihove serije "Hollywood legends".

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. The Farmer Takes a Wife (1935)
    2. Way Down East (1935)
    3. I Dream Too Much (1935)
    4. The Trail of the Lonesome Pine (1936)
    5. The Moon's Our Home (1936)
    6. Spendthrift (1936)
    7. Wings of the Morning (1937)
    8. You Only Live Once (1937)
    9. Slim (1937)
    10. That Certain Woman (1937)
    11. Breakdowns of 1938 (1938)
    12. I Met My Love Again (1938)
    13. Jezebel (1938)
    14. Blockade (1938)
    15. Spawn of the North (1938)
    16. The Mad Miss Manton (1938)
    17. Jesse James (1939)
    18. Let Us Live (1939)
    19. The Story of Alexander Graham Bell (1939)
    20. Young Mr. Lincoln (1939)
    21. Drums Along the Mohawk (1939)
    22. The Grapes of Wrath (1940)
    23. Lillian Russell (1940)
    24. The Return of Frank James (1940)
    25. Chad Hanna (1940)
    26. The Lady Eve (1941)
    27. Wild Geese Calling (1941)
    28. You Belong to Me (1941)
    29. The Male Animal (1942)
    30. Rings on Her Fingers (1942)
    31. The Magnificent Dope (1942)
    32. Tales of Manhattan (1942)
    33. The Big Street (1942)
    34. It's Everybody's War (1942)
    35. Immortal Sergeant (1943)
    36. The Ox-Bow Incident (1943)
    37. My Darling Clementine (1946)
    38. The Long Night (1947)
    39. The Fugitive (1947)
    40. Daisy Kenyon (1947)
    41. On Our Merry Way (1948)
    42. Fort Apache (1948)
    43. Jigsaw (1949)
    44. Benjy (1951)
    45. Medallion Theatre (1953–1954)
    46. Main Street to Broadway (1953)
    47. General Electric Theater (1953–1962)
    48. Producers' Showcase (1954–1957)
    49. Mister Roberts (1955)
    50. War and Peace (1956)
    51. The Wrong Man (1956)
    52. 12 Angry Men (1957)
    53. The Tin Star (1957)
    54. Rangers of Yellowstone (1958)
    55. Stage Struck (1958)
    56. Warlock (1959)
    57. The Man Who Understood Women (1959)
    58. The Deputy (1959–1961)
    59. San Francisco Fire (1962)
    60. Advise & Consent (1962)
    61. The Longest Day (1962)
    62. How the West Was Won (1962)
    63. The Dick Powell Show (1961–1963)
    64. Spencer's Mountain (1963)
    65. The Best Man (1964)
    66. Fail-Safe (1964)
    67. Sex and the Single Girl (1964)
    68. The Rounders (1965)
    69. In Harm's Way (1965)
    70. The Dirty Game (1965)
    71. Battle of the Bulge (1965)
    72. A Big Hand for the Little Lady (1966)
    73. All About People (1967)
    74. Welcome to Hard Times (1967)
    75. Stranger on the Run (1967)
    76. Firecreek (1968)
    77. Madigan (1968)
    78. Yours, Mine and Ours (1968)
    79. The Boston Strangler (1968)
    80. Pat Paulsen for President (1968)
    81. C'era una volta il West (1968)
    82. The Bill Cosby Show (1969–1971)
    83. Too Late the Hero (1970)
    84. The Cheyenne Social Club (1970)
    85. There Was a Crooked Man... (1970)
    86. Howdy (1970)
    87. Sometimes a Great Notion (1970)
    88. The Doris Day Show (1968–1973)
    89. The Smith Family (1971–1972)
    90. The Red Pony (1973)
    91. Le serpent (1973)
    92. The Alpha Caper (1973)
    93. Ash Wednesday (1973)
    94. Il mio nome è Nessuno (1973)
    95. Mussolini ultimo atto (1974)
    96. Clarence Darrow (1974)
    97. The American Parade (1974– )
    98. Collision Course: Truman vs. MacArthur (1976)
    99. Midway (1976)
    100. Captains and the Kings (1976– )
    101. Tentacoli (1977)
    102. The Last of the Cowboys (1977)
    103. Rollercoaster (1977)
    104. Soldier's Home (1977)
    105. Il grande attacco (1978)
    106. Home to Stay (1978)
    107. Fedora (1978)
    108. The Swarm (1978)
    109. Roots: The Next Generations (1979– )
    110. City on Fire (1979)
    111. Wanda Nevada (1979)
    112. Meteor (1979)
    113. Family (1976–1980)
    114. The Oldest Living Graduate (1980)
    115. Gideon's Trumpet (1980)
    116. The Jilting of Granny Weatherall (1980)
    117. On Golden Pond (1981)
    118. Summer Solstice (1981)
    Izmenjeno od: Shane; 27.09.2018 u 21:37.

  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora lisani:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 21:51.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1