+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.544
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.894
    Pohvaljen 44.492 puta u 9.337 postova
    Moć reputacije
    1276

    Tom Selleck / Tom Selek

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Tom Selleck / Tom Selek

    IMDb



    Thomas William Selleck (Detroit, Michigan, 29.1. 1945.) je američki glumac, scenarist i filmski producent, najpoznatiji po naslovnoj ulozi u popularnoj TV-seriji Magnum P.I.. Od 2010. nastupa u ulozi Franka Regana, šefa njujorške policije, u TV-seriji Blue Bloods. Tom Selleck je rođen u Detroitu u porodici Roberta Sellecka, koji je porijeklom Srbin te majke Marte koja je porijekom Škotkinja. U toj porodicio su mu odrasli braća Robert i Daniel, kao i sestra Martha. U Selleckovoj mladosti se porodica premjestila u Sherman Oaks u Kaliforniji, a odatle je Selleck pohađao i diplomirao srednju školu Grant godine 1962.

    Selleck je još kao tinejdžer zarađivao za život kao maneken, a potom je - koristeći stipendiju kao daroviti košarkaš - upisao Univerzitet Južne Kalifornije. Tamo je postao član studentskog bratstva Sigma Chi fraternity i sportskog tima Trojan Knights. Iako je studirao poslovnu administraciju, učitelj glume mu je sugerirao da počne glumačku karijeru. Nakon toga je Selleck upisao glumačku školu Beverly Hills Playhouse pod Miltonom Katselasom.

    Selleck je tih godina vojni rok služio u Nacionalnoj gardi te je bio aktiviran za vrijeme nereda u Wattsu.

    Nakon par nastupa u popularnim TV-kvizovima, Selleck je godine 1970. imao svoj filmski debi u filmu Myra Breckinridge (film) i The Seven Minutes. Slijedili su brojni nastupi u filmovima i TV-serijama od kojih je možda najpoznatija povremena uloga Lancea Whitea, prostodušnog ali efikasnog suradnika glavnog junaka u The Rockford Files.

    Prekretnica u Selleckovom životu je bila godina 1980. Tada je prestao njegov osmogodišnji brak s manekenkom Jacqueline Ray. Iste je godine angažiran za ulogu Thomasa Magnuma u TV-seriji Magnum P.I. Nedugo prije početka snimanja serije su ga kontaktirali Steven Spielberg i George Lucas kako bi mu ponudili ulogu Indiane Jonesa u filmu Otimači izgubljenog kovčega. Selleck je bio voljan prihvatiti, ali je bio vezan ugovorom za seriju. Nakon dugotrajnog razmišljanja i konzultacija s najboljim prijateljem, Selleck je zaključio da je najispravniji korak bio držati se zadane riječi i nastaviti snimati seriju. Zbog tog je poteza Selleck stekao duboko poštovanje Hollywooda kao jedan od najetičnijih glumaca.

    Selleck je seriju nastavio snimati sljedećih osam godina, povremeno snimajući filmove gdje je bio glavna zvijezda, ali u kojima - po mišljenju mnogih - nije mogao nadoknaditi propuštenu priliku. Jedan od tih filmova, djelomično inspiriran Otimačima, bio je High Road to China iz 1984. godine, koji je sniman u bivšoj Jugoslaviji.

    Godine 1987. se Selleck oženio za Jillie Mack, s kojom ima kći Hannah Margaret Mack Selleck.

    Selleck je nakon završetka Magnuma godine 1988. nastavio karijeru nizom uloga u filmovima i na televiziji, ali se posebno ističu njegovi napori da oživi žanr vesterna. Na televiziji su bile poznate povremene uloge u popularnim serijama kao što su Friends i Boston Legal. Godine 2007. je ponovno dobio glavnu televizijsku ulogu, i to kao novi vlasnik kazina u popularnoj seriji Las Vegas.

    Selleck je također poznat i po političkom angažmanu, i to kao jedan od rijetkih otvoreno desno orijentiranih holivudskih glumaca. Kao zagovornik prava na oružje je član organizacije NRA, a njegovi stavovi su ga godine 1999. doveli u verbalni sukob s lijevo orijentiranom glumicom i voditeljicom Rosie O'Donnell prilikom gostovanja u njenoj emisiji. Iako Selleck obično podržava republikanske kandidate na izborima, uključujući Johna McCaina na izborima 2008, nije član stranke i sebe opisuje kao nezavisnog libertarijanca.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Lancer (1968–1970)
    2. Judd for the Defense (1967–1969)
    3. The Movie Murderer (1970)
    4. Myra Breckinridge (1970)
    5. Bracken's World (1969–1970)
    6. The Seven Minutes (1971)
    7. Sarge (1971–1972)
    8. Daughters of Satan (1972)
    9. The Young and the Restless (1973– )
    10. Terminal Island (1973)
    11. The F.B.I. (1965–1974)
    12. Owen Marshall, Counselor at Law (1971–1974)
    13. The Wide World of Mystery (1973– )
    14. A Case of Rape (1974)
    15. Lucas Tanner (1974–1975)
    16. Marcus Welby, M.D. (1969–1976)
    17. Mannix (1967–1975)
    18. Returning Home (1975)
    19. The Streets of San Francisco (1972–1977)
    20. Doctors' Hospital (1975–1976)
    21. Most Wanted (1976–1977)
    22. Midway (1976)
    23. Charlie's Angels (1976–1981)
    24. The Washington Affair (1977)
    25. Bunco (1977)
    26. Coma (1978)
    27. Superdome (1978)
    28. The Gypsy Warriors (1978)
    29. Taxi (1978–1983)
    30. The Sacketts (1979– )
    31. Stockard Channing in Just Friends (1979– )
    32. Concrete Cowboys (1979– )
    33. The Rockford Files (1974–1980)
    34. The Chinese Typewriter (1979)
    35. Divorce Wars: A Love Story (1982)
    36. The Shadow Riders (1982)
    37. Simon & Simon (1981–1995)
    38. High Road to China (1983)
    39. Lassiter (1984)
    40. Runaway (1984)
    41. Murder, She Wrote (1984–1996)
    42. 3 Men and a Baby (1987)
    43. Magnum, P.I. (1980–1988)
    44. Her Alibi (1989)
    45. An Innocent Man (1989)
    46. Quigley Down Under (1990)
    47. 3 Men and a Little Lady (1990)
    48. Folks! (1992)
    49. Christopher Columbus: The Discovery (1992)
    50. Mr. Baseball (1992)
    51. Open Season (1995)
    52. Broken Trust (1995)
    53. Kids for Character (1996)
    54. Ruby Jean and Joe (1996)
    55. Last Stand at Saber River (1997)
    56. In & Out (1997)
    57. The Closer (1998– )
    58. The Love Letter (1999)
    59. Friends (1994–2004)
    60. Running Mates (2000)
    61. Crossfire Trail (2001)
    62. Touch 'Em All McCall (2003)
    63. Monte Walsh (2003)
    64. Twelve Mile Road (2003)
    65. Reversible Errors (2004)
    66. Ike: Countdown to D-Day (2004)
    67. Biography (1987– )
    68. Jesse Stone: Stone Cold / Stone Cold (2005)
    69. Jesse Stone: Night Passage (2006)
    70. Jesse Stone: Death in Paradise (2006)
    71. Boston Legal (2004–2008)
    72. Meet the Robinsons (2007)
    73. Jesse Stone: Sea Change (2007)
    74. Las Vegas (2003–2008)
    75. Jesse Stone: Thin Ice (2009)
    76. Jesse Stone: No Remorse (2010)
    77. Killers (2010)
    78. Jesse Stone: Innocents Lost (2011)
    79. Jesse Stone: Benefit of the Doubt (2012)
    80. Jesse Stone: Lost in Paradise (2015)
    81. Blue Bloods (2010– )
    82. Untitled Jesse Stone Project (2018)
    Izmenjeno od: lisani; 14.04.2018 u 16:18.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 14:43.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1