+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.441
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.373
    Pohvaljen 43.420 puta u 9.263 postova
    Moć reputacije
    1266

    Robert Ryan / Robert Rajan

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Robert Ryan / Robert Rajan

    IMDb



    Robert Ryan (11. novembar 1909. – 11. jul 1973.) bio je američki glumac poznat po karakternim ulogama "tvrdih momaka" kao što su neumoljivi policajci i okrutni gangsteri u klasičnim holivudskim filmovima.

    Robert Bushnell Ryan je rođen u Chicagu kao sin jedinac Timothyja i Mabel Bushnell Ryan. Diplomirao je na Dartmouth Collegeu godine 1932, gdje se istakao kao bokser. Nakon diplome je obavljao niz slabo plaćenih manualnih poslova da bi se na kraju pokušao probiti u show business kao dramski pisac. U nastojanju da osigura prihode, prihvatio se glume koju je studirao u Hollywoodu, gdje je početkom 1940-ih dobio nekoliko manjih uloga u filmovima.

    Nakon što je sklopio ugovor sa studijem RKO Radio Pictures, Ryan se u januaru 1944. godine za vrijeme drugog svjetskog rata, prijavio u Marinski zbor SAD te dobio zadatak da obučava regrute u Camp Pendletonu u San Diegu. Tamo se sprijateljio s piscem i budućim režiserom Richardom Brooksom.

    Upravo je Brooksov roman poslužio kao podloga za Crossfire, film noir iz 1947. godine gdje se Ryan istakao ulogom antisemitskog ubice. Nakon toga su slijedile suradnje s velikim režiserima kao što su Nicholas Ray, Robert Wise i Sam Fuller. Pred kraj života Ryan je imao zapažene uloge u hitovima kao što su The Dirty Dozen, The Professionals i Peckinpahovom kultnom vesternu Divlja horda.

    Iako je Ryan na filmu često glumio nasilnike i rasiste, u privatnom životu je bio pacifist pod uticajem svoje kvekerske supruge Jessice. Podržavao je lijevo krilo američke Demokratske stranke te bio aktivan u borbi za nuklearno razoružanje i građanska prava američkih crnaca.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. The Ghost Breakers (1940)
    2. Queen of the Mob (1940)
    3. Golden Gloves (1940)
    4. North West Mounted Police (1940)
    5. The Texas Rangers Ride Again (1940)
    6. Bombardier (1943)
    7. The Sky's the Limit (1943)
    8. Behind the Rising Sun (1943)
    9. The Iron Major (1943)
    10. Gangway for Tomorrow (1943)
    11. Tender Comrade (1943)
    12. Marine Raiders (1944)
    13. Trail Street (1947)
    14. The Woman on the Beach (1947)
    15. Crossfire (1947)
    16. Berlin Express (1948)
    17. Return of the Bad Men (1948)
    18. The Boy with Green Hair (1948)
    19. Act of Violence (1948)
    20. Caught (1949)
    21. The Set-Up (1949)
    22. The Woman on Pier 13 (1949)
    23. The Secret Fury (1950)
    24. Born to Be Bad (1950)
    25. Hard, Fast and Beautiful (1951)
    26. Best of the Badmen (1951)
    27. Flying Leathernecks (1951)
    28. The Racket (1951)
    29. On Dangerous Ground (1951)
    30. Clash by Night (1952)
    31. Beware, My Lovely (1952)
    32. Horizons West (1952)
    33. The Naked Spur (1953)
    34. City Beneath the Sea (1953)
    35. Inferno (1953)
    36. Alaska Seas (1954)
    37. About Mrs. Leslie (1954)
    38. Her Twelve Men (1954)
    39. Bad Day at Black Rock (1955)
    40. Escape to Burma (1955)
    41. House of Bamboo (1955)
    42. The Tall Men (1955)
    43. Screen Directors Playhouse (1955–1956)
    44. The Proud Ones (1956)
    45. Back from Eternity (1956)
    46. Men in War (1957)
    47. Mr. Adams and Eve (1957–1958)
    48. Lonelyhearts (1958)
    49. Goodyear Theatre (1957–1960)
    50. Alcoa Theatre (1957–1960)
    51. Playhouse 90 (1956–1961)
    52. God's Little Acre (1958)
    53. Day of the Outlaw (1959)
    54. Zane Grey Theater (1956–1961)
    55. Odds Against Tomorrow (1959)
    56. Ice Palace (1960)
    57. The Snows of Kilimanjaro (1960)
    58. Buick-Electra Playhouse (1959–1960)
    59. The Canadians (1961)
    60. King of Kings (1961)
    61. The Longest Day (1962)
    62. Billy Budd (1962)
    63. Kraft Suspense Theatre (1963–1965)
    64. Breaking Point (1963–1964)
    65. The Eleventh Hour (1962–1964)
    66. Wagon Train (1957–1965)
    67. The Reporter (1964– )
    68. The Crooked Road (1965)
    69. The Dirty Game (1965)
    70. Battle of the Bulge (1965)
    71. Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (1963–1967)
    72. The Professionals (1966)
    73. The Busy Body (1967)
    74. The Dirty Dozen (1967)
    75. Hour of the Gun (1967)
    76. Custer of the West (1967)
    77. Un minuto per pregare, un istante per morire (1968)
    78. Lo sbarco di Anzio / Anzio (1968)
    79. The Wild Bunch (1969)
    80. Captain Nemo and the Underwater City (1969)
    81. The Front Page (1970)
    82. The Reason Why (1970)
    83. Lawman (1971)
    84. The Love Machine (1971)
    85. La course du lièvre à travers les champs / And Hope to Die (1972)
    86. Lolly-Madonna XXX (1973)
    87. The Man Without a Country (1973)
    88. The Outfit (1973)
    89. Executive Action (1973)
    90. The Iceman Cometh (1973)
    Izmenjeno od: Shane; 01.07.2018 u 12:54.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 21:51.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1