+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Fast Serbia v2 Caffe на брзину avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    720
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.986
    Pohvaljen 2.858 puta u 1.218 postova
    Moć reputacije
    87

    Milos Forman / Miloš Forman

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Milos Forman / Miloš Forman

    IMDb



    Miloš Forman (rođen 18. februara 1932. godine), glumac, scenarista, profesor i filmski reditelj, dvostruki je dobitnik Oscara.

    Forman je rođen u Čáslavu, u Čehoslovačkoj (danas Češka) u porodici oca Židova i majke protestantkinje. Kao malo dete ostao je siroče kad su njegovi roditelji umrli u nemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu. Njegov otac je zatvoren jer je bio član čehoslovačkog Pokreta otpora, majka jer je nezakonito trgovala namirnicama.

    Nakon rata, Forman je pohađao javnu školu King George College u Poděbradyju gde su mu kolege bili Václav Havel i braća Mašin. Poslije je studirao scenario na akademiji primenjenih umetnosti u Pragu. Režirao je nekoliko čeških komedija u Čehoslovačkoj. Međutim, 1968. godine, kada su SSSR i njegovi saveznici iz Varšavskog ugovora izvršili invaziju kako bi prekinuli Praško proleće, on je bio u Parizu gde je pregovarao o produkciji njegovog prvog američkog filma.

    Češki studio za koji je radio ga je otpustio, tvrdeći da je ilegalno napustio zemlju. Preselio se u New York, gde je posle postao profesor filma na sveučilištu Columbia i dopredsednik katedre za film, uz Františeka Daniela. Jedan od njegovih štićenika bio je budući redatelj James Mangold, kojeg je Forman savetovao o pisanju scenarija.

    Usprkos početnim poteškoćama, počeo je režirati u svojoj novoj zemlji te postigao uspjeh 1975. godine s adaptacijom romana Kena Keseyja, "Let iznad kukavičjeg gnijezda", koja je osvojila pet Oscara uključujući onaj za režiju. 1977. godine je postao naturalizirani državljanin Sjedinjenih Država. Drugi veliki uspesi bili su "Amadeus", koji je osvojio osam Oscara, i "Narod protiv Larryja Flynta" za kojeg je primio nominaciju za najbolju režiju.

    1997. godine je primio Kristalni globus za izvanredni umetnički doprinos svetskoj kinematografiji na međunarodnom filmskom festivalu u Karlovy Varyma. Forman je nastupio s Edwardom Nortonom u njegovom rediteljskom debiju "Vjeruj u ljubav" (2000. godine).

    Formanova dva sina Petr Forman i Matěj Forman su također filmski i pozorišni glumci.
    Asteroid 11333 Forman nazvan je po Milošu Formanu.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Laterna magika II (1960)
    2. Kdyby ty muziky nebyly (1964)
    3. Konkurs (1964)
    4. Cerný Petr (1964)
    5. Lásky jedné plavovlásky (1965)
    6. Dobre placená procházka (1966)
    7. Horí, má panenko (1967)
    8. Taking Off (1971)
    9. I Miss Sonia Henie (1971)
    10. Visions of Eight (1973)
    11. One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
    12. Hair (1979)
    13. Ragtime (1981)
    14. Amadeus (1984)
    15. Valmont (1989)
    16. The People vs. Larry Flynt (1996)
    17. Man on the Moon (1999)
    18. Goya's Ghosts (2006)
    19. Semafor: Nejvetsí hity 2 (2007)
    20. Dobre placená procházka (2009)

    Izmenjeno od: mir-lav; 04.11.2018 u 08:49.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 07:45.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1