+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.547
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.894
    Pohvaljen 44.507 puta u 9.337 postova
    Moć reputacije
    1276

    Steven Soderbergh / Stiven Soderberg

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Steven Soderbergh / Stiven Soderberg

    IMDb



    Steven Andrew Soderbergh, rođen 14. januara 1963. godine, američki je filmski reditelj, producent, scenarista, snimatelj i montažer. Soderbergh je rođen u porodici švedskih imigranata. Dok je bio dete, porodica mu se preselila u Baton Rouge, Louisiana, gde je njegov otac postao dekan na državnom fakultetu u Louisisani. Onde je kao tinejdžer otkrio snimanje pa je počeo snimati 8-milimetarske filmove opremom pozajmljenom od studenata. Dok je još bio u srednjoj školi, negdje s 15 godina, Soderbergh se učlanio u fakultetski odsek za animaciju i rabljenom opremom počeo snimati kratke 16-milimetarske filmove. Umesto studija na fakultetu, Soderbergh se odmah nakon mature okušao u Hollywoodu; radio je kao kompozitor muzike za game show i držač natpisa s uputstvima za publiku kako bi spojio kraj s krajem, a na kraju je počeo raditi kao slobodni filmski montažer. Prvi veći uspeh zabeležio je režijom koncertnog spota grupe Yes, 9012 Live iz 1985., koji je bio nominiran za Grammyja. Kad se vratio u Baton Rouge, dobio je ideju za "Seks, laži i videto trake" (1989), koji je napisao u osam dana. Nezavisni film osvojio je Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu, komercijalni uspjeh i potaknuo revoluciju nezavisnog filma u devedesetima.

    Najmlađi je dobitnik Zlatne palme, s 26 godina. Oba njegova filma iz 2000. godine, "Erin Brockovich" i "Traffic", nominirana su za Oscara za najbolju režiju. Soderbergh je bio prvi reditelj koji je nominiran iste godine posle Michaela Curtiza 1938. godine. 2002. godine, Soderbergh je izabran za potpredsednika Američkog udruženja redi telja. Sa 130 reči, Soderbergh je održao najkraći govor na dodeli Oscara 2000. godine. Poznat po svojoj radnoj etici, Soderbergh je tri puta objavio dva filma iste godine. Soderbergh je obožavatelj rock benda "Guided by Voices" i njegovog frontmena Roberta Pollarda. Napisao je predgovor za knjigu Guided By Voices: A Brief History, Twenty-one Years of Hunting in the Forests of Rock and Roll, autora Jamesa Greera. Oženjen je s piscem-novinarom Jules Asner. Često kreditira Asner kao inspiraciju za ženske likove.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Yes: 9012 Live (1985)
    2. Access All Areas (1985)
    3. Winston (1987)
    4. Sex, Lies, and Videotape (1989)
    5. Kafka (1991)
    6. King of the Hill (1993)
    7. Underneath (1995)
    8. Fallen Angels (1993–1995)
    9. Gray's Anatomy (1996)
    10. Schizopolis (1996)
    11. Out of Sight (1998)
    12. The Limey (1999)
    13. Erin Brockovich (2000)
    14. Traffic (2000)
    15. Ocean's Eleven (2001)
    16. Full Frontal (2002)
    17. Solaris (2002)
    18. K Street (2003– )
    19. Eros (2004)
    20. Ocean's Twelve (2004)
    21. Bubble (2005)
    22. Building No. 7 (2006)
    23. The Good German (2006)
    24. Ocean's Thirteen (2007)
    25. Che: Part Two (2008)
    26. Che: Part One (2008)
    27. The Girlfriend Experience (2009)
    28. The Informant! (2009)
    29. And Everything Is Going Fine (2010)
    30. The Last Time I Saw Michael Gregg (2011)
    31. Contagion (2011)
    32. Haywire (2011)
    33. Magic Mike (2012)
    34. An Amazing Time: A Conversation About End of the Road (2012)
    35. Side Effects (2013)
    36. Behind the Candelabra (2013)
    37. The Knick (2014– )
    38. Logan Lucky (2017)
    39. Mosaic (2018– )
    40. Untitled Panama Papers Project
    41. Unsane (2018)
    Izmenjeno od: Shane; 20.10.2018 u 22:35.



  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Shane:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 22:56.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1