+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Fast Serbia v2 Caffe на брзину avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    720
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.988
    Pohvaljen 2.858 puta u 1.218 postova
    Moć reputacije
    87

    Anthony Minghella / Entoni Mingela

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Anthony Minghella / Entoni Mingela

    IMDb



    Anthony Minghella (Otok Wight, 6. 1. 1954. - London, 18. 3. 2008.), britanski filmski redatelj, dramatičar i scenarist.

    Minghella je rođen na Otoku Wight u obitelji oca Talijana/ Škota i majke koja je došla iz Leedsa; podrijetlo joj seže iz Valvorija, malog sela u srednjoj Italiji.
    Pohađao je St. John College u Portsmouthu, a diplomirao je na Sveučilištu Hull.

    Prvi rad mu je bila produkcija Mobius the Stripper Gabriela Josipovicija iz 1975., ali mu je karijera stagnirala sve do 1985. kad je postavio svoj komad, Whale Music. Redateljski debi ostvario je Beckettovim djelima Play i Happy Days. Tijekom osamdesetih, radio je na televiziji, kao scenarist dječje dramske serije Grange Hill za BBC. Radio je i na epizodama ITV-ove detektivske drame Inspektor Morse. Njegov komad iz 1986., Made in Bankok, ostvario je veliki uspjeh na londonskom West Endu.

    Njegov film iz 1990. Iskreno, ludo, snažno, prikazan je na BBC-u, a onda je doživio i svoje kino izdanje. Kako bi napravio film, odbio je ponudu za režiju još jedne epizode Inspektora Morsea.

    1996. je osvojio Oscara za režiju Engleskog pacijenta. 1999. je nominiran za najbolji adaptirani scenarij za film Talentirani gospodin Ripley, a 2003. za Studengoru.

    2005. je režirao prijenos stranačkih izbora Laburističke stranke. Kratki film je prikazao Tonyja Blaira i Gordona Browna kako rade zajedno, a kritiziran je zbog licemjerja: "Prošlogodišnji prijenos stranačkih izbora Anthonyja Minghelle bio je pun izmišljotina", rekao je Peter Collett, psiholog sa Sveučilišta u Oxfordu. "Kad mi se obraćaš, posvetit ću ti punu pozornost samo ako mislim da imaš puno veći status ili ako te volim. Na tom političkom prijenosu, gledaju jedan u drugog kao ljubavnici. To je u potpunosti lažno."

    Minghella je ostvario svoj operni debi režijom Puccinijeve Madame Butterfly.

    Minghella je bio u braku s honkonškom koreografkinjom Carolyn Choa. Njegov brat, Dominic, je također uspješan scenarist, a njegov sin, Max, je glumac.
    Minghella je umro 18. 3. 2008. u bolnici Charing Cross u Londonu, tjedan nakon operacije raka krajnika i grla. Počast su mu odali nekoliko prijatelja i kolega, glumaca i glumica kao što su Jude Law, Kevin Spacey, Ralph Fiennes i Gwyneth Paltrow. Osim toga, sućut su izrazili i premijer Gordon Brown, John Berry, umjetnički direktor BBC-a Alan Yentob kao i redatelji Sydney Pollack i Lord Puttnam.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. A Little Like Drowning (1978)
    2. Screen Two (1985–2002)
    3. Mr. Wonderful (1993)
    4. The English Patient (1996)
    5. The Talented Mr. Ripley (1999)
    6. Play (2001)
    7. Cold Mountain (2003)
    8. Breaking and Entering (2006)
    9. The No. 1 Ladies' Detective Agency (2008–2009)
    Izmenjeno od: Tikilimikili; 05.05.2016 u 14:56.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 20:14.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1