+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.199
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.348
    Pohvaljen 13.026 puta u 3.103 postova
    Moć reputacije
    344

    Fadil Hadzic / Fadil Hadžić

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Fadil Hadzic / Fadil Hadžić

    IMDb



    Fadil Hadžić, bio je hrvatski filmski reditelj i scenarista, dramski pisac, novinar, književnik, publicista, slikar i komediograf. Fadil Hadžić nezaobilazna je posebnost kulturnog sveta Zagreba i Hrvatske druge polovine 20. veka, autor više od 50 pozorišnih komedija, po čemu je najizvođeniji savremeni hrvatski komediograf.

    Fadil Hadžić rodio se u Bileći 1922. godine. Roditelji su mu radili kao poštanski službenici i porodica se zbog toga često selila pa je odrastao u Lašvi, Bosanskom Brodu, Sarajevu. U vrijeme dok je živio u Bosanskom Brodu pohađao je Kraljevsku državnu realnu gimnaziju u Slavonskom Brodu (danas Gimnazija Matija Mesić) i u njoj je završio I. d razred, 1934. godine i II. a razred 1935. godine. 1943. godine došao je u Zagreb. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Osnovao je zagrebačka kazališta Kerempuh (od 1951. Komedija) i Jazavac (od 1990. Vidra). Bio je intendant zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta (1981.-1982). Osnovao je prvo hrvatsko poduzeće za proizvodnju crtanih filmova Duga-film 1951. Režirao je 14 hrvatskih igranih filmova: ratni Desant na Drvar (1963.), povijesni Sarajevski atentat (1968.), više političkih drama, među kojima Službeni položaj (1964.), Druga strana medalje (1965), Lov na jelene o povratniku iz inozemstva lažno optuženome za ratne zločine (1971.), Novinar o slobodi novinstva (1979), ukupno 60 dramskih tekstova. Autor je samo jednoga dramskog nekomedijskoga djela (Dijalog za žive) i libreta za komičnu operu na glazbu Borisa Papandopula (Požar u operi).

    Režirao je i prvu hrvatsku humorističku televizijsku seriju Sedma sila. Bio je jedan od pokretača humorističkog nedeljnika Kerempuh i njegov glavni urednik 1946.-1951., pa 1952.-1953., te kratko vrijeme potkraj 1955. Bio je glavni urednik Vjesnika u srijedu 1953.-1956. Pokrenuo je, 1960. godine, tjednik za kulturu Telegram i bio njegov prvi glavni urednik 1960.-1962., a 1970. godine pokrenuo je dvotjednik za kulturu OKO, kojemu je također bio prvi glavni urednik. Objavljivao je i novinske kozerije ili dlanoskopiju, potpisujući ih pseudonimom Zoran Zec, a skupljene su u knjizi Hrvatski Olimp. Bio je predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva 1954.-1955. Dobio je više novinarskih nagrada (HND 1956/57., Zlatnu plaketu Vjesnika 1980. itd.). Uređivao je kulturnu rubriku Vjesnika, Filmsku kulturu, bio je glavni urednik Izdavačkog poduzeća Stvarnost. Kao slikar od 1977. godine izlagao je na tridesetak samostalnih i skupnih izložbi.

    2010. godine o Fadilu Hadžiću snimljen je 15 minutni dokumentarni film scenariste i reditelja Tonka Jovića i producenta Davorina Štetnera u kojem je sažeta cela Hadžićeva karijera i život. Fadil Hadžić do zadnjeg je dana bio aktivan u kazalištu Kerempuh.

    Preminuo je u 88. godini života, 2. januara 2011. godine u Zagrebu.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Tamo, kraj opasne rijeke (1957)
    2. Poslednja cerga (1958)
    3. Slavni sude (1959)
    4. Jedan iz legende (1959)
    5. Sarakacani (1960)
    6. Karneval (1960)
    7. Zemlja sa pet kontinenta (1961)
    8. Abeceda straha (1961)
    9. Da li je umro dobar covjek? (1962)
    10. Desant na Drvar (1963)
    11. Sluzbeni polozaj (1964)
    12. Druga strana medalje (1965)
    13. Konjuh planinom (1966)
    14. Protest (1967)
    15. Sarajevski atentat (1968)
    16. Tri sata za ljubav (1968)
    17. Divlji andjeli (1969)
    18. Hokus-pokus (Jugoslavensko radno vrijeme) (1969)
    19. Idu dani (1970)
    20. Prethistorija - metalna razdoblja (1972)
    21. Lov na jelene (1972)
    22. Sudski slicaj Andrije Buhaca (1978)
    23. Novinar / Journalist (1979)
    24. Ambasador (1984)
    25. Smijeh (1984)
    26. Doktor ludosti (2003)
    27. Lopovi prve klase / First Class Thieves (2005)
    28. Zapamtite Vukovar / Remember Vukovar (2008)
    Izmenjeno od: mir-lav; 04.11.2018 u 11:31.

  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 13:42.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1