+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.192
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.329
    Pohvaljen 13.004 puta u 3.097 postova
    Moć reputacije
    344

    Rados Novakovic / Radoš Novaković

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Rados Novakovic / Radoš Novaković

    IMDb



    Radoš Novaković (13. jul 1915, Prokuplje, Srbija – 11. januar 1979, Beograd, Jugoslavija) bio je srpski reditelj. Diplomirao je 1938. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, a 1941. god. apsolvirao na Odseku za pozorište pri Muzičkoj akademiji u Beogradu.

    Kao vrstan intelektualac i poliglota preveo je mnoge drame, pisac je mnogih eseja iz oblasti teorije filma kao i jedinstvene knjige „Istorija filma“ jer je to bila prva knjiga te vrste pisane na srpskom jeziku.

    Od 1961. god. se bavio pedagoškim radom kao profesor filmske režije na Akademiji za pozorište, fim, radio i televiziju u Beogradu (sadašnjem Fakultetu dramskih umetnosti) na kojoj je bo je dekan i rektor.

    I ako levičar po opredeljenju, i učesnik i prvoborac u Drugom svetskom ratu, kao umetnik kosmopolita bio je neshvaćen u komunističkom društvu i često u sukobu sa vladajućom vrhuškom. Što je rezultiralo pokušajem brisanja njegovog rada (kao što su filmovi „Sofka“ i „Pesma s Kumbare“) i ličnosti. I između ostalog pokušaj brisanja činjenice da je on osnivač „Ateljea 212“ u zgradi „Borbe“ 12.novembra 1956.godine.

    Radoš Novaković je unuk Stojana Novakovića.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Koraci slobode (1945)
    2. Proslava Prvog maja 1946 (1946)
    3. Prolecni kros (1946)
    4. Nova zemlja (1946)
    5. Juliska krajina (1946)
    6. U ime naroda (1946)
    7. Ansambl SSSR-a u Jugoslaviji (1946)
    8. Sofka (1948)
    9. Decak Mita (1951)
    10. Voz 05-011 (1953)
    11. Daleko je sunce (1953)
    12. Krvavi put (1955)
    13. Pesma sa Kumbare (1955)
    14. Vetar je stao pred zoru (1959)
    15. Pesma (1961)
    16. Operacija Ticijan (1963)
    17. Portrait in Terror (1965)
    18. Bekstva (1968)

    Izmenjeno od: Shane; 30.04.2018 u 20:22.

  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 08:53.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1