+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Top poster Drug Član avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    2.787
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    8.606
    Pohvaljen 10.104 puta u 3.826 postova
    Moć reputacije
    305

    Branko Bauer / Branko Bauer

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Branko Bauer / Branko Bauer

    IMDb



    Branko Bauer (Dubrovnik, 18. februar 1921 — Zagreb, 11. april 2002) je bio hrvatski i jugoslovenski filmski reditelj. Rođen je 18. februara 1921. godine u Dubrovniku.

    Filmsku karijeru počinje u "Jadran filmu“ 1949. godine, kao organizator i reditelj Filmskih novosti. Samostalno je režirao desetak kratkih dokumetražnih i igranih filmova.

    Prvi u Jugoslaviji režira filmove o deci i za decu. U njima spaja svoj izvorni krajolik Jadranskog mora sa savremenim pričama ("Sinji galeb“, 1953, adaptacija istoimenog romana Tone Seliškara i „Milioni na otoku“, 1955). Njegov idući film „Ne okreći se sine“ (1956) smatra se jednim od najznačajnijih filmova s tematikom NOB-a i Drugog svetskog rata, nagrađen je s tri Zlatne arene u Puli. Ta potresna priča o dečaku kojeg rat i fašizam odvajaju od oca, ispričana je odmerenom dinamikom, koja je skladno povezana s individualizacijom i psihološkom produbljenošću lica.

    Autor je jedne od prvih domaćih melodrama „Samo ljudi“ (1957), o ljubavi ratnog invalida i slepe devojke, pa i jedne od prvih komedija o svakidašnjici studentskog para koji traži stan ("Martin u oblacima“, 1961). U međuvremenu 1959. snimio je film „Tri Ane“ takođe savremenu priču o ocu koji traži u ratu izgubljenu ćerku.

    Jedan od njegovih najpopularnijih ostvarenja je film "Prekobrojna" (1962), koji na komičan način opisuje život mladih na radnim akcijama.

    Sedamdesetih stvara zapažene filmove o deci u ratu: "Zimovanje u Jakobsfeldu", "Salaš u malom ritu" (1976) i biografski film "Boško Buha" (1978).

    Predkraj života bio je aktivan u organizaciji novooformljenog Motovun film festivala u Hrvatskoj. Umro je 11. aprila 2002. godine u Zagrebu.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Nasa djeca (1950)
    2. Uzbuna (1951)
    3. Zagorje slavi (1952)
    4. Sinji galeb (1953)
    5. Dani slave (1953)
    6. Naprijed (1953)
    7. San male balerine (1954)
    8. Prva revija domaceg filma (1954)
    9. Milioni na otoku (1955)
    10. Vesna (1955)
    11. Ne okreci se sine (1956)
    12. Dovidjenja Krapino (1956)
    13. Samo ljudi (1957)
    14. Tri Ane (1959)
    15. Martin u oblacima (1961)
    16. Prekobrojna (1962)
    17. Licem u lice (1963)
    18. Nikoletina Bursac (1964)
    19. Doci i ostati (1965)
    20. Cetvrti suputnik (1967)
    21. Zimovanje u Jakobsfeldu (1975)
    22. Salas u Malom Ritu (1976)
    23. Salas u Malom Ritu (1975– )
    24. Samoupravljanje - nada (1978)
    25. Bosko Buha (1978)
    26. Bosko Buha (1978)

    Izmenjeno od: Shane; 22.04.2018 u 21:05.

    -
    .
    .
    __________________________________________________ ___________________________________


    :cenzura:


  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Drug Član:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 20:12.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1