+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Top poster Drug Član avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    2.793
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    8.673
    Pohvaljen 10.170 puta u 3.854 postova
    Moć reputacije
    306

    Branko Belan / Branko Belan

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Branko Belan / Branko Belan

    IMDb



    Branko Belan (Postira na Braču, 15. septembar 1912. – Zagreb, 4. april 1986.), hrvatski filmski reditelj, teoretičar filma, filmski i televizijski kritičar, romanopisac i novelist.

    Režirao je niz dokumentarnih filmova 1947-60 (Elektrifikacija; Ribari Jadrana; Tunolovci; Vriština i klasje; Ne spavaju svi noću; Istarski puti; Vjekovi Hvara; Jesen na otoku Braču; Mediteranski prozori) te dva dugometražna igrana filma (Koncert, 1954; Pod sumnjom, 1957). Prvi mu je donio doživotne probleme s jugoslavenskim političkim sustavom, a drugi je bio u potpunosti cenzuriran, premontiran, a zatim i bunkeriran. Autor je priče za slovenski film Trenutki odločitve (1955) F. Čapa, koji je također bio bunkeriran zbog ideološki nepoćudne priče.

    Daljnja filmska karijera bila mu je u potpunosti onemogućena pa se profesionalno posvetio pisanju. Objavljivao je prve domaće knjige o filmu (Scenarij što i kako, 1960; Sjaj i bijeda filma, 1966; Sintaksa i poetika filma, 1979), modernističke (Kutija od ebanovine, 1960; Tmora, 1967) i kriminalističke romane (Biografija utopljenice, 1962; Obrasci mržnje, 1964; Tko će pokucati na moja vrata, 1974). Jedan je od prvih autora znanstvene fantastike u Hrvatskoj (niz novela u Siriusu 1976-86; roman Utov dnevnik, 1982). Objavio je na stotine filmskih članaka u Telegramu, Slobodnoj Dalmaciji, Vjesniku, Filmskoj reviji, Filmskoj kulturi, Kinematografiji i drugdje. Bio je utemeljitelj Katedre za montažu na Akademiji za kazalište i film u Zagrebu (danas Akademija dramske umjetnosti) i glavni predavač do umirovljenja 1979. Objavio je dvije knjige novela (Lica otputovala, lica umrla, 1963; Gle, krasne li paprati, 1978). Prevodio je s engleskoga i talijanskoga; u drugoj polovici 1940-ih preveo je prve filmološke knjige u Hrvatskoj (R. May, P. Rotha), a 1950-ih i prvi anglosaksonski SF (I. Asimov). Dobitnik je Nagrade grada Zagreba za roman Kutija od ebanovine, prve dodijeljene nagrade Večernjeg lista za kratku priču, nagrade Dušan Timotijević za filmskog kritičara godine, nagrade Vladimir Nazor za životno djelo na filmu i nagrade SFERA za SF roman godine za Utov dnevnik.

    Danas se tada inkriminirani Koncert smatra jednim od klasika hrvatske kinematografije i prvim djelom hrvatskoga filmskog modernizma. Splitski klub ljubitelja SF-a nosi Belanovo ime.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Elektrifikacija (1948)
    2. Ribari Jadrana (1948)
    3. Tunolovci (1948)
    4. Vristina i klasje (1949)
    5. Ne spavaju svi nocu (1951)
    6. Izlozba srednjovekovne umjetnosti naroda Jugoslavije (1951)
    7. Istarski puti (1953)
    8. Koncert (1954)
    9. Pod sumnjom (1956)
    10. Jesen na otoku Bracu (1957)
    11. Evropljani kampuju na Jadranu (1958)
    12. Vjekovi Hvara (1959)
    13. Mediteranski prozori (1960)
    14. Milijardu kalorija dnevno (1961)
    15. Dobricina (1966)

    Izmenjeno od: Shane; 22.04.2018 u 21:05.

    -
    .



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 22:39.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1