+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Biblioteka tasana avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    513
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    3.283
    Pohvaljen 2.944 puta u 1.084 postova
    Moć reputacije
    64

    Eddie Murphy / Edi Marfi

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Eddie Murphy / Edi Marfi

    IMDb



    Edvard "Edi" Regan Merfi' (rođen 3. aprila 1961. godine) je američki glumac i komičar, dobitnik Zlatnog Globusa (Golden Globe), Gremi nagrade (Grammy Award), nagrade Skrin Aktors Gild (Screen Actors Guild) (na srpskom, Nagrada esnafa filmskih glumaca), a bio je nominovan i za nagradu Oskar, Američke filmske akademije. Edi Merfi, okušao se takođe i kao pevač, ali bez nekog većeg uspeha. Edi je započeo svoju karijeru u Ruzveltovom centru mladih (Roosevelt Youth Center), u Njujorku na Long Ajlendu, gde je i odrastao. U 19. godini on postaje izvođač u NBC-ovom šou programu “Subotom uveče uživo” (Saturday Night Live), nedugo pošto je maturirao u Ruzveltovoj junior-senior srednjoj školi (Roosevelt Junior-Senior High School). U njegove uloge bile su uključene: parodija Bakveta (Buckwheat) iz Malog Raskala (Little Rascals) i crnački-geto verzija (inner-city black version) Fred Rodžersa (Fred Rogers) poznata kao “Mister Robinson” ("Mr. Robinson"). Bivši “SNL” (SNL) pisac Margaret Humpert (Margaret Humphert) izjavila je da su Edi Merfi i Bil Mari (Bill Murray) dva najtalentovanije čoveka u istoriji šou biznisa. Marfi napušta šou sredinom sezone 1983–1984, pojavljujući se u ostatku te sezone samo u filmovanim skečevima.

    Merfi je kasnije glumio u mnogim komedijama uključujući u to i seriju filmova “Policajac sa Beverli hilsa” (“Beverly Hills Cop”), postajući tako jedan od najviše plaćenih glumaca u Holivudu. Bio je počastvovan nominacijama za Godlen Globus (Zlatni globus) nagradu za najboljeg glumca u komedijama i mjuziklima, za njegove uloge u filmovima “Policajac sa Beverli Hilsa” (Beverly Hills Cop), “Berza” (“Trading Places”) (kod nas prikazivan takođe pod nazivom "Kolo sreće") i “Otkačeni profesor” ("The Nutty Professor"). U 2007. godini dobio je nagradu Zlatni globus za ulogu u filmu “Devojke iz snova” (“Devojke iz snova”).

    On je dobro poznat i kao “pozajmljivač glasa” (voice actor) za uloge Pi-Džeja i Magarca u seriji “Šrek” (“Shrek”) i ulogu kineskog zmaja Mušu u Diznijevom “Mulanu” (“Mulan”), u produkciji Kompanije Volta Diznija. Marfi je učinio značajan otklon od ostalih i po tome što je glumio u više filmskih serijala nego bilo koji drugi glumac u Holivudu. U ove njegove filmove ubrajaju se “Policajac sa Beverli Hilsa II” (1987) “Novih 48 sati” (Another 48 Hrs) (1990), “Policajac sa beverli hilsa III” (1994), “Doktor Dulitl 2” (2001), “Otkačeni profesor II” (2000), “Šrek 2” (2004) i dolazeći “Šrek 3” (2007).

    U nekim od svojih filmova on je igrao višestruke uloge kao dodatak njegovom glavnom liku, kao u filmovima, “Dolazak u Ameriku” ("Coming to America"), gde igra četiri radikalno različita karaktera, zatim “Otkačeni profesor”, gde je odglumio većinu članova Klamps klana, i u filmu koji treba da se prikaže 2007. pod nazivom Norbit (“Norbit”). Još jedan zaštitini znak Edija Marfija je njegov duboki, zarazni i u značajnoj meri šašavi smeh (“eHeHeH” - smejanje u "rikverc"). U anketi iz 2005. godine vezanoj za izbor “Komedijskog Komičara” (“The Comedian's Comedian”) on je izabran u vrh top liste među 50 najboljih uloga u komedijama ikada odigranih, i to od strane svojih kolega komičara i drugih učesnika komedija. Edi Marfijev stariji brat, Čarli Marfi, je takođe glumac, od skora najviše poznat zahvaljujući njegovom pojavljianju u “Čapelovom šou” (“Chappelle's Show”)

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. 48 Hrs. (1982)
    2. Trading Places (1983)
    3. The Joe Piscopo Special (1984)
    4. Saturday Night Live (1975– )
    5. Best Defense (1984)
    6. Beverly Hills Cop (1984)
    7. The Golden Child (1986)
    8. Beverly Hills Cop II (1987)
    9. Coming to America (1988)
    10. What's Alan Watching? (1989)
    11. Harlem Nights (1989)
    12. Another 48 Hrs. (1990)
    13. Michael Jackson: Remember the Time (1992)
    14. Boomerang (1992)
    15. The Distinguished Gentleman (1992)
    16. Dangerous: The Short Films (1993)
    17. Beverly Hills Cop III (1994)
    18. Vampire in Brooklyn (1995)
    19. The Nutty Professor (1996)
    20. Metro (1997)
    21. Mulan (1998)
    22. Doctor Dolittle (1998)
    23. Holy Man (1998)
    24. Life (1999)
    25. Bowfinger (1999)
    26. Nutty Professor II: The Klumps (2000)
    27. The PJs (1999–2001)
    28. Shrek (2001)
    29. Dr. Dolittle 2 (2001)
    30. Shrek in the Swamp Karaoke Dance Party (2001)
    31. Showtime (2002)
    32. The Adventures of Pluto Nash (2002)
    33. I Spy (2002)
    34. Daddy Day Care (2003)
    35. Shrek 4-D (2003)
    36. The Haunted Mansion (2003)
    37. Shrek 2 (2004)
    38. Father of the Pride (2004–2005)
    39. Far Far Away Idol (2004)
    40. Dreamgirls (2006)
    41. Norbit (2007)
    42. Shrek the Third (2007)
    43. Shrek the Halls (2007)
    44. Meet Dave (2008)
    45. Imagine That (2009)
    46. Shrek Forever After (2010)
    47. Donkey's Christmas Shrektacular (2010)
    48. Tower Heist (2011)
    49. A Thousand Words (2012)
    50. Shrek's Thrilling Tales (2012)
    51. Beverly Hills Cop (2013)
    52. Mr. Church (2016)
    53. Triplets
    54. Beverly Hills Cop 4
    Izmenjeno od: katamaniak; 29.08.2019 u 17:24.

  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora tasana:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 16:28.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1