+ Odgovori
Rezultati 1 do 2 od 2






  1. #1
    Fast Serbia v2 Caffe на брзину avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    720
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.986
    Pohvaljen 2.858 puta u 1.218 postova
    Moć reputacije
    87

    Ljubisa Samardzic / Ljubiša Samardžić

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Ljubisa Samardzic / Ljubiša Samardžić

    IMDb



    Ljubiša Samardžić, rođen 19.11.1936. godine u porodici rudara u Skoplju, umro 08.08.2017. godine u Beogradu, bio je poznati srpski glumac, koji se u poslednje vreme bavi0 produkcijom i režijom. Završio je Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Spletka i ljubav (1960)
    2. Igre na skelama (1961)
    3. Kozara (1962)
    4. Pesceni grad (1962)
    5. Prekobrojna (1962)
    6. Dani (1963)
    7. Desant na Drvar (1963)
    8. Lito vilovito (1964)
    9. Devojka (1965)
    10. Po isti poti se ne vracaj (1965)
    11. Inspektor (1965)
    12. Bolnicka soba (1965)
    13. Orlovi rano lete (1966)
    14. Sticenik (1966)
    15. San (1966)
    16. Smoki (1967– )
    17. Jutro (1967)
    18. Bokseri idu u raj (1967)
    19. Diverzanti (1967)
    20. Noz (1967)
    21. Sirota Marija (1968)
    22. U raskoraku (1968)
    23. Podne (1968)
    24. Goli covjek (1968)
    25. Operacija Beograd (1968)
    26. Bitka na Neretvi (1969)
    27. Tanja (1969)
    28. X + YY: Formel des Bösen (1970)
    29. Siroma' sam al' sam besan (1970)
    30. Biciklisti (1970)
    31. Zarki (1970)
    32. Ceo zivot za godinu dana (1971– )
    33. Kuda idu divlje svinje (1971– )
    34. La betìa ovvero in amore per ogni gaudenza ci vuole sofferenza (1971)
    35. Od svakog koga sam volela (1971)
    36. Gradjani sela Luga (1972– )
    37. Deveto cudo na istoku (1972)
    38. Valter brani Sarajevo (1972)
    39. Obraz uz obraz (1972– )
    40. Sutjeska (1973)
    41. Bombasi (1973)
    42. Valter brani Sarajevo (1974– )
    43. Predstava 'Hamleta' u Mrdusi Donjoj (1974)
    44. Dimitrije Tucovic (1973– )
    45. Crvena zemlja / Red Earth / Massacre at Noon (1975)
    46. Doktor Mladen (1975)
    47. Hajdúk (1975)
    48. Cudoviti prah (1975)
    49. Naivko (1975)
    50. Cast mi je pozvati vas (1976– )
    51. Morava 76 (1976)
    52. Lepse od snova (1976)
    53. Bele trave (1976)
    54. Specijalno vaspitanje (1977)
    55. Lude godine (1977)
    56. Ljubavni zivot Budimira Trajkovica (1977)
    57. Stici pre svitanja (1978)
    58. Povratak otpisanih (1976– )
    59. Tigar (1978)
    60. Tamo i natrag (1978)
    61. Bosko Buha (1978)
    62. Bosko Buha (1978)
    63. Partizanska eskadrila (1979)
    64. Vruc vetar (1980– )
    65. Avanture Borivoja Surdilovica (1980)
    66. Rad na odredjeno vreme (1980)
    67. Neka druga zena (1981)
    68. Visoki napon (1981)
    69. Siroko je lisce (1981)
    70. Gosti iz galaksije (1981)
    71. Kraljevski voz (1981)
    72. Dvije polovine srca (1982)
    73. Smrt gospodina Goluze (1982)
    74. Savamala (1982)
    75. Savamala (1982– )
    76. Moj tata na odredjeno vreme (1982)
    77. Medeni mjesec (1983)
    78. Timocka buna (1983)
    79. Secerna vodica (1983)
    80. Pazi sta radis (1984)
    81. Jaguarov skok (1984)
    82. Orkestar jedne mladosti (1985)
    83. Nije lako sa muskarcima (1985)
    84. Quo Vadis? (1985)
    85. Zivot je lep (1985)
    86. Anticasanova (1985)
    87. Hey Babu Riba (1985)
    88. Protestni album (1986)
    89. Razvod na odredjeno vreme (1986)
    90. Dobrovoljci (1986)
    91. Andjeo cuvar (1987)
    92. I to se zove sreca (1987– )
    93. Zivela svoboda (1987)
    94. Na putu za Katangu (1987)
    95. Lo scialo (1987)
    96. Lager Nis (1987)
    97. Bolji zivot: Novogodisnji special (1987)
    98. Vanbracna putovanja (1988)
    99. Kuca pored pruge (1988)
    100. Iskusavanje djavola (1989)
    101. Poltron (1989)
    102. Seobe II (1989)
    103. Uros blesavi (1989)
    104. Rodjaci iz Lazina (1989– )
    105. Bolji zivot (1987–1991)
    106. Mala (1991)
    107. Noc u kuci moje majke (1991)
    108. Policajac sa Petlovog brda (1992)
    109. Metla bez drske (1989– )
    110. Tri karte za Hollywood (1993)
    111. Kazi zasto me ostavi (1993)
    112. Policajac sa Petlovog Brda (1993– )
    113. Magarece godine (1994)
    114. Ubistvo s predumisljajem (1995)
    115. Jugofilm (1997)
    116. Strsljen (1998)
    117. Tockovi (1998)
    118. Blues za Saro (1998)
    119. Natasa (2001)
    120. Obecana zemlja (2002– )
    121. Viza za buducnost: Novogodisnji special (2002)
    122. Yu (2003)
    123. Jesen stize, dunjo moja (2004)
    124. Crna hronika (2004– )
    125. Od danas do sutra (2006)
    126. Mikrofon je vas (2006– )
    127. Konji vrani (2007)
    128. Viza za buducnost (2002– )
    129. Bledi mesec (2008)
    130. Jesen stize, dunjo moja (2009– )
    131. Miris kise na Balkanu (2010– )
    Izmenjeno od: lisani; 18.04.2018 u 10:23.

  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora на брзину:


  3. #2
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.118
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.012
    Pohvaljen 12.514 puta u 3.017 postova
    Moć reputacije
    336
    Ljubiša Samardžić - Jedan je Smoki



    Ljubiša je rođen u Skoplju krajem 1936. godine, u porodici rudara. Na nesreću, troje malih Samardžića rano je ostalo bez oca, pa je njihova majka bila primorana da ih izdržava od uboge rudarske penzije. Bilo je to odrastanje u siromaštvu na jugu Srbije, u blizini Niša, prvo za vreme nemačke okupacije, a zatim i u godinama posle oslobođenja, u opštoj nemaštini.

    Još kao gimnazijalac, Ljubiša je povremeno radio najrazličitije poslove kako bi pomogao majci u izdržavanju porodice. Posle mature, rešio je da se upiše na studije prava, slično kao i Pavle Vuisić koji je takođe učio za pravnika, ne sluteći da će se baviti - glumom.

    Za razliku od svog starijeg kolege koji kao student nije ni razmišljao o glumi, Samardžić je odlučio da okrene list, batali prava i upiše se na Pozorišnu akademiju u Beogradu. Visok, crnomanjast i širokog osmeha, Ljubiša je plenio i stasom, i glasom, a možda baš najviše tim razoružavajućim osmehom. Na Akademiji su odmah prepoznali njegov izvorni talenat, primljen je, a ubrzo je dobio i stipendiju, na insistiranje Bojana Stupice koji ga je odmah zapazio.

    Već kao student dobio je nekoliko manjih pozorišnih uloga ali ko je mogao da pretpostavi da će to biti sve što se tiče Ljubišine karijere u teatru. Za to su krivi bili filmovi. Svi su tih kasnih pedesetih bili opčinjeni bioskopima i filmovima, od publike do samih glumaca i reditelja. Odlazak u bioskop bio je u to vreme ultimativna razonoda za Jugoslovene svih uzrasta, televizija još nije ušla u njihove domove i to je potrajalo sve do sredine sedamdesetih godina, kada su najzad „mali ekrani“ zagospodarili dnevnim sobama širom zemlje.

    Ljubiša je prvu filmsku ulogu dobio u svojoj 25. godini, i to u zagrebačkoj produkciji, urbanoj melodrami "Igre na skelama" (1961). Glavnu ulogu odigrao je Ljubišin zemljak, Nišlija Slobodan Dimitrijević, glumac čije ime mnogima nije poznato, a reč je o legendarnom Suriju iz filma "Valter brani Sarajevo", u kojem je i Samardžić ostao upamćen kao neustrašivi Zis. Zanimljivo, obojica su potekli iz istog kraja, a eto, zajedno su debitovali pred filmskim kamerama, i to u Zagrebu, glumeći na ijekavici.

    Usledio je i poziv Branka Bauera da glumi simpatičnog momka sa sela u njegovom filmu "Prekobrojna", u kojoj će mu partnerka biti mlada i neiskusna Milena Dravić. Priča o ljubavnim peripetijama ali i životnom optimizmu i pregalaštvu mladih akcijaša doživela je ogroman uspeh u bioskopima širom zemlje, mladi su ovaj film gledali po više puta, radne akcije postale su takoreći hit, a Milena je svojom prirodnošću i šarmom oduševila pulski žiri i osvojila Zlatnu arenu kao najbolja glumica.



    Te 1962. Ljubiša je igrao u četiri filma i bilo je jasno da je domaća kinematografija takoreći preko noći dobila novu zvezdu. Među pomenutim ostvarenjima našla se i "Kozara", potresna epopeja Veljka Bulajića, jedan od naših najznačajnijih ratnih filmova u kojem je Samardžić ponovo imao Milenu za partnerku. Takođe, tu je i Hladnikov "Peščani grad" iz kojeg je Ljubiša izašao sa nadimkom po kojem ga svi dobro poznaju - lik kojeg je glumio zvao se Smoki. I ovoga puta je Milena Dravić bila u glumačkom sastavu!

    Druga polovina šezdesetih ostaje upamćena, pored famoznih studentskih demonstracija, po zvezdanim uspesima jugoslovenske kinematografije, a najviše po filmovima iz tzv. crnog talasa koji su svetu prikazali sasvim drugačiju, turobnu i nimalo došminkanu socijalističku stvarnost.

    Ipak, jedan beogradski sineasta u isto vreme gradio je sasvim osoben filmski izraz kojeg je nemoguće svrstati u bilo koji od tadašnjih trendova. Reč je o Puriši Đorđeviću koji 1966. godine snima poetičnu ratnu dramu "San" sa Oliverom Vučo i Ljubišom Samardžićem u glavnim ulogama, a sledeće godine ide korak dalje kreirajući svoje remek-delo, filmsku poemu "Jutro", atipičnu priču o ljubavi, mladosti, ratu i smrti.

    "Jutro" je prikazano na festivalu u Veneciji tog leta, film i ekipa su doživeli nezaboravne ovacije na Lidu, a žiri kojim je predsedavao Alberto Moravija proglasio je za najboljeg glumca te godine upravo našeg Ljubišu. Bio je to prvi put da neko od naših glumaca dobije glavnu nagradu na bilo kojem od najznačajnijih svetskih festivala.

    Nepunih dvadeset godina kasnije, u Veneciji je trijumfovala Sonja Savić, za ulogu u drami "Život je lep" Bore Draškovića, filmu u kojem je Samardžić sjajno odigrao za njega atipičnu ulogu pokvarenog konobara Trovača...

    Samardžićevo lice koje zrači vedrinom i optimizmom očigledno nije bilo primamljivo režiserima crnotalasovskih filmova, Pavloviću, Makavejevu, Žilniku. Verujem da je to njegovo lice bilo glavni "krivac" za Smokijev izostanak u tom žanru, baš kao i način na koji ga je domaća publika percipirala, s obzirom na to da su ga svi znali kao Nikoletinu Bursaća iz "Orlovi rano lete" i Mikajla iz "Prekobrojne". Drugim rečima, Smoki je spadao u red glumaca koji su se svojim senzibilitetom savršeno uklapali u tadašnji propagandni koncept zdravog socijalističkog društva, punog vedrih i šarmantnih omladinaca i omladinki.

    Smoki se pojavio i u potonjim Purišinim ostvarenjima, filmovima "Podne" i "Biciklisti", a stariji filmofili pamte i njegovog Novaka u spektaklu "Bitka na Neretvi", anđela Neuma u melodrami "Bokseri idu u raj", ambicioznog Ivana u "Štićeniku" i policijskog inspektora u krimiću "Nož".

    Iako je u svojim "ranim radovima" u nekoliko navrata pokazao da sa lakoćom može da bude i komičan na filmskom platnu, Smoki je uglavnom dobijao dramske role. Izuzimajući donekle ulogu u "Štićeniku", tumačio je obavezno protagoniste, pozitivne likove koji su, po pravilu, provincijalci vedre naravi. Tek kasnije, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, Samardžića će publika češće gledati u komedijama, naročito u televizijskim projektima.

    "Kada sam pročitao scenario bio sam opčinjen tekstom i likovima, Crnog Roka sam bukvalno preko noći kreirao u svojoj glavi...".

    Zagrebačka televizija započela je produkciju TV serija na trijumfalan način 1971. godine, kultnim projektom "Kuda idu divlje svinje", pod rediteljskom palicom Ivana Hetriha. Po mnogo čemu revolucionarna, pionirska serija za tadašnje prilike, i danas se smatra možda i najboljom u istoriji YU televizije. Dramaturška obrada, režija, fantastični glumci (pored Smokija u nezaboravnoj ulozi neustrašivog i pravdoljubivog švercera Crnog Roka, briljiraju Fabijan Šovagović, Jovan Ličina, Ivo Serdar), zaplet u koji kao da je Tarantino umešao prste (zajedno sa Serđom Leoneom), sve to je urađeno na najvišem nivou, a sa minimumom sredstava.

    Publika, u početku zbunjena potpunim izostankom bilo kakve ideološke ravni u priči (koja se dešava za vreme rata u okolini Zagreba), zavolela je seriju, a pre svega glavnog junaka, neodoljivog, stamenog i kaubojski odvažnog Roka, mladića koji pleni, uprkos tome što je provincijski švercer koji ne mari ni za partizane, ni za ustaše ni domobrane.

    Atipična, u to vreme više nego odvažna televizijska serija, stilski na tragu špageti vesterna, koja do danas nije izgubila ni delić svoje privlačnosti i kvaliteta. Bio je to istinski trijumf Ljubiše Samardžića, sa Crnim Rokom je pokazao i dokazao svoj talenat i širinu u glumačkom izrazu.


    Posle "Divljih svinja", gledaoci su Smokija mogli da vide i u komičnom serijalu "Građani sela Luga", a 1974. glumio je i istaknutog srpskog socijalistu Dimitrija Tucovića u istoimenoj seriji.

    Neumorno je koračao iz filma u film - od partizanskih epopeja ("Sutjeska", "Boško Buha"), preko "gibanica vesterna" (kultni "Valter", "Partizanska eskadrila"), pa sve do porodičnih komedija koje su se sve češće snimale; pamtimo ga kao ćaleta Voju u "Ljubavnom životu Budimira Trajkovića", dobroćudnog boksera Šorgu u "Tigru", milicionera Caneta u "Specijalnom vaspitanju" i, možda najviše kao nastavnika Sinišu u jako dobroj komediji "Rad na određeno vreme".

    Nešto mlađi gledaoci Ljubišu su najbolje upoznali gledajući ga, u ono ratno vreme devedesetih, kao policijskog inspektora Boška Simića u komičnoj TV seriji "Policajac s Petlovog brda". Zamišljena kao klasičan sitkom koji je mogao, da je bilo produkcijskih uslova, da se protegne u multisezonski projekat, ova serija je stekla kultni status, verovatno dobrim delom i zbog toga što je svojim senzibilitetom prkosila turobnoj stvarnosti u kojoj smo živeli. Slična stvar dogodila se i sa serijalom "Otvorena vrata".

    Sredinom devedesetih, Samardžić je napravio, za naše prilike, neuobičajen zaokret u karijeri - zajedno sa sinom i suprugom osnovao je producentsku kuću "Sinema dizajn", čvrsto rešen da u najtežim vremenima pravi filmove.

    Usledila je veoma uspešna saradnja sa mladim pozorišnim rediteljem Gorčinom Stojanovićem koji debituje na filmu u maniru iskusnog sineaste, odličnom dramom "Ubistvo s predumišljajem" (1995). Tri godine kasnije, isti tandem realizovao je i krimi dramu "Stršljen", a u oba filma Smoki se pojavio i kao glumačka podrška, u sporednim rolama.

    Pošto se odlično snašao u ulozi producenta, Samardžić ide korak dalje - počinje i da režira. Njegov prvenac, "Nebeska udica" (2000), simbolično je označio za Smokija ulazak u novi milenijum, sa novom, rediteljskom misijom. Pozitivan odjek na koji je naišla "Udica" kao da mu je dao krila i, uprkos tragičnom gubitku sina, Samardžić nastavlja tu svoju umetničku misiju filmovima "Nataša", "Ledina" i "Jesen stiže, dunjo moja".

    Ljubišu smo gledali u raznim ulogama. Ali, ko je zapravo Ljubiša Samardžić? Da li smo pravog Ljubišu ikada upoznali u bezbroj uloga u kojima smo ga gledali?



    Njegova supruga, životna saputnica Mirjana Samardžić:

    "Sve ono što ste videli u likovima, sve ono što je plemenito, toplo i ljudsko to je u njemu i to provejava u mnogim ulogama. Ne znam da li ste zapazili, ali on nikada nije igrao negativce i nije igrao ljubavnike, što ne znači da nije mogao da ih igra".

    Kao nesumnjivo jedan od najpopularnijih jugoslovenskih glumaca, i to u pravom smislu reči jer je Samardžić zaista uživao jednaku popularnost u svim bivšim YU republikama, ostvario je uloge u više od sto igranih filmova i oko dvadeset TV serija i tako postao važan deo onoga što volimo da nazovemo kulturnim nasleđem našeg podneblja.

    Uz sve što je odglumio, snimio, producirao, pre nekoliko godina Smoki je odlučio da sve nagrade i priznanja koja je osvojio u karijeri daruje u vidu legata Jugoslovenskoj kinoteci. Tako će budući filmofili moći da izbliza vide u vitrinama Kinoteke kako izgledaju te silne glumačke nagrade, od pulske Zlatne arene, preko venecijanskog Lava za glumu, pa sve do nagrade za životno delo "Pavle Vuisić" ili "Zlatne mimoze" za filmsku režiju.



    "Smoki", hvala!



    Izvor: mondo/fastserbia

  4. Sledeća 9 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 13:24.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1