+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.122
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.034
    Pohvaljen 12.529 puta u 3.020 postova
    Moć reputacije
    337

    Miodrag 'Ckalja' Petrovic / Miodrag Čkalja Petrović

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Miodrag 'Ckalja' Petrovic / Miodrag Čkalja Petrović

    IMDb



    Miodrag Petrović „Čkalja“ je bio srpski glumac i jedan od najboljih komičara na teritoriji bivše Jugoslavije.

    Miodrag Petrović je rođen 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. Bio je četvrto dete Čedomira i Hristine - Tine Petrović. Sudbina je htela da se najveći komičar bivše Jugoslavije rodi 1. aprila, na dan šale. Porodica Petrović živela je u Balšićevoj ulici u Kruševcu. U rodnom gradu završio je gimnaziju, gde je i počeo da se bavi glumom - u dramskoj sekciji. U vreme Drugog svetskog rata nalazio se Kulturno-prosvetnoj ekipi 47. divizije NOVJ. Nakon rata i demobilizacije upisuje studije veterine u Beogradu. Nastavlja da se bavi glumom u KUD „Ivo Lola Ribar“.

    Godine 1946. postaje član Dramskog studija Radio Beograda, gde i počinje njegova popularnost učestvovanjem u emisiji „Veselo veče“. Od 1951. do 1977. godine bio je član Humorističkog pozorišta u Beogradu. Glumi i u prvoj seriji Televizije Beograd - „Servisna stanica“, od 1959. godine. U toj seriji se proslavio tumačeći lik kuvara Jordana. U pozorištu, između ostalog, igra u predstavi „Bog je umro uzalud“ (snimljen i film) i antologijskoj komediji Dragutina Dobričanina „Zajednički stan“ (kasnije je snimljena i TV verzija).

    Od 1976. godine imao je status slobodnog umetnika. Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama "Servisna stanica" (1959), "Ljubav na seoski način" (1970), "Kamiondžije" (1972), "Vruć vetar" (1980) i "Kamiondžije 2" (1983), kao i u filmovima "Orlovi rano lete" (1966), "Bog je umro uzalud" (1969), "Paja i Jare" (1973), "Avanture Borivoja Šurdilovića" (1980) i "Kamiondžije opet voze" (1984). Imao je uspešnu saradnju sa kolegom Mijom Aleksićem.

    Nagrade:
    → 1974. je dobio Sterijinu nagradu,
    → 1977. Sedmojulsku nagradu,
    → 1991. Nušićevu nagradu za životno delo,
    → 1995. RTS-ovu nagradu za životno delo, „Zlatnog ćurana“ za životno delo na danima komedije u Jagodini.

    Čkaljin sin Čedomir Petrović je glumac i reditelj. Poslednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnog života. Javno se angažovao 2000. godine u predizbornoj kampanji demokratskih snaga.

    Umro je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu.

    U Kruševcu, u Balšićevoj ulici, pred Čkaljinom kućom, 2005. godine podignut mu je spomenik. Nekadašnja ulica Milanka Kušića, na Zvezdari u Beogradu, od novembra 2006. godine zove se po Miodragu Petroviću Čkalji.

    Nadimak Čkalja dobio je kao dete. Nadimak mu je dao školski drug Jeftić, jer je kao dete bio „suvonjav i štrkljast“.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Crveni cvet (1950)
    2. Cetiri kilometra na sat (1958)
    3. Tudje dete (1959)
    4. Maskarada (1959)
    5. Servisna stanica (1959– )
    6. Ljubav i moda (1960)
    7. Zajednicki stan (1960)
    8. Dilizansa snova (1960)
    9. Autobiografija (1960)
    10. Nema malih bogova (1961)
    11. Serafimov klub (1961– )
    12. Sreca u torbi (1961)
    13. Tri price o Dzefu Pitersu (1962)
    14. Junaci dana (1962)
    15. Muzej vostanih figura (1962– )
    16. Detelina sa tri lista (1963– )
    17. Promaja (1963– )
    18. Kapetan Smelo srce (1963)
    19. Na slovo, na slovo (1963– )
    20. Ateks (1964)
    21. Narodni poslanik (1964)
    22. Put oko sveta (1964)
    23. Instalater Stuks (1964)
    24. Na mesto, gradjanine Pokorni! (1964)
    25. Popodne jednog Fauna (1965)
    26. Licem u nalicje (1965– )
    27. Ledja Ivana Groznog (1965)
    28. Orlovi rano lete (1966)
    29. Crni sneg (1966– )
    30. Servisna stanica (1966)
    31. Ljudi i papagaji (1966– )
    32. Zabavlja vas Mija Aleksic (1967– )
    33. Letovi koji se pamte (1966– )
    34. Krug dvojkom (1967– )
    35. Zlatna pracka (1967)
    36. Dezurna ulica (1967– )
    37. Lopovi, talenti i obozavaoci (1967)
    38. Ljubav do groba, poslednja (1967)
    39. Spavajte mirno (1968– )
    40. Kad golubovi polete (1968)
    41. Visnja na Tasmajdanu (1968)
    42. Veseli povratak (1968)
    43. Becarska revija (1968)
    44. Saculatac (1968– )
    45. Veselo vece - 20 godina (1969)
    46. Bog je umro uzalud (1969)
    47. Silom otac / Father by Force (1969)
    48. Pokojnik (1969)
    49. Lepa parada (1970)
    50. Biciklisti (1970)
    51. Ljubav na seoski nacin (1970– )
    52. Prva ljubav (1970)
    53. Poezija Ogdena Nesa (1970)
    54. Milorade, kam bek (1970)
    55. Engleski onakav kakav se govori (1970)
    56. Djido (1970)
    57. Ckalja (1970)
    58. TV telefoniranje (1971)
    59. Sve od sebe (1971)
    60. Operacija 30 slova (1971– )
    61. Kamiondzije (1972– )
    62. Dva kapitena (1972– )
    63. Paja i Jare (1973)
    64. Ljubavni slucaj sestre jednog ministra (1973)
    65. Obraz uz obraz (1972– )
    66. Vlast (1974)
    67. Momcine (1975)
    68. Cast mi je pozvati vas (1976– )
    69. Slucaj sampiona (1977)
    70. Sedam plus sedam (1978– )
    71. Dobrocinitelji (1979– )
    72. Vruc vetar (1980– )
    73. Poletarac (1980– )
    74. Avanture Borivoja Surdilovica (1980)
    75. Samo za dvoje (1980)
    76. Istorija bracnog loma u tri toma (1981)
    77. Sijamci (1981– )
    78. Imenjaci (1983– )
    79. Osvajanje srece (1983– )
    80. Kamiondzije 2 (1983– )
    81. Kamiondzije opet voze (1984)
    82. Supermarket (1984– )
    83. Dr (1984)
    84. Formula 1 (1984–1986)
    85. Neozbiljni Branislav Nusic (1986)
    86. Bolji zivot (1987–1991)
    87. Ckalja sa vama (1989)
    88. Ckalja, snaga klade valja (1989)
    89. Ruski car (1993)
    90. To se samo svici igraju (1996)
    91. Ckalja No. 1 (1997)
    92. Halo, ovde Ckalja (1999)
    93. Mili i slatki, moj Djokice (2000)

    Izmenjeno od: mir-lav; 05.08.2019 u 18:27.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 03:30.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1