+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.186
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.300
    Pohvaljen 12.948 puta u 3.091 postova
    Moć reputacije
    343

    Sonja Savic / Sonja Savić

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Sonja Savic / Sonja Savić

    IMDb



    Sonja Savić (Čačak, 15. septembar 1961. — Beograd, 23. septembar 2008.) je bila srpska filmska glumica poznata po svom promuklom glasu i svojim ulogama u uspešnim jugoslovenskim filmovima tokom 1980-ih. Rođena je 15. septembra 1961. godine u Čačku. Glumom je počela da se bavi u amaterskim trupama, a debitovala je na filmu „Leptirov oblak“ 1977. godine.

    Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, diplomirala je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa : Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem. Filmskim ulogama tokom osamdesetih godina „Živeti kao sav normalan svet“, „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Čavka“ izborila je status zvezde domaćeg filma kreirajući uloge izvan određenog faha, ali uvek sa prepoznatljivim ličnim pečatom. Za glavnu ulogu u filmu „Šećerna vodica“ dobila je Zlatnu arenu na festivalu u Puli, 1984. godine. Za ulogu u filmu „Život je lep“, 1985. godine nagrađena je na festivalu u Veneciji. U muzičkom spotu Miroslava Ilića, za pesmu „Voleo sam devojku iz grada“ snimljenom 1987. godine, igrala je famoznu Devojku iz grada.

    Tokom devedesetih godina ređe se pojavljivala na filmu, ali je, i pored toga, ostvarila nekoliko značajnijih uloga: „Mi nismo anđeli“, „Uvod u drugi život“, „Ni na nebu ni na zemlji“, „Urnebesna tragedija“: Bila je aktivna i kao rediteljka - „Prvi srpski tehno vodvilj“, „Supernaut - Beograd andergraund“, „Plej“ i poslednji film „Šarlo te gleda“. Veliki povratak na glumačku scenu usledio je posle uloge u filmu „Hleb i mleko“ 2001. godine, nagrađenog Zlatnim lavom u Veneciji. Film „Jug-jugoistok“ u kojem je igrala, dobio je nagradu beogradskog FEST-a „Nebojša Đukelić“.

    Poslednju ulogu ostvarila je u filmu „Zabranjena ljubav“, a gledaoci su imali prilike da je gledaju i u TV seriji „Vratiće se rode“.

    Pred kraj života se posvetila snimanju avangardnih filmova.

    Preminula je 23. septembra 2008. godine u Beogradu, a sahranjena je u selu Donja Gorevnica.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Volim te Aksanije (1972)
    2. Lude godine (1977)
    3. Leptirov oblak (1977)
    4. Ljubavni zivot Budimira Trajkovica (1977)
    5. Die rote Zora und ihre Bande (1979)
    6. Zvezde koje ne tamne (1980–1981)
    7. Lagani povratak (1981)
    8. Ziveti kao sav normalan svet (1982)
    9. Cetvrtak umesto petka (1982)
    10. Koze (1982– )
    11. Verenica (1982)
    12. Secerna vodica (1983)
    13. Nesto izmedju (1983)
    14. Karlovacki dozivljaj 1889 (1983)
    15. Uvek sa vama (1984–1986)
    16. Nesto izmedju (1984– )
    17. Kamiondzije opet voze (1984)
    18. Davitelj protiv davitelja (1984)
    19. Balkanski spijun (1984)
    20. Una (1984)
    21. Formula 1 (1984–1986)
    22. U srcu moje plavuse (1984)
    23. Zivot je lep (1985)
    24. Zadatak (1985)
    25. Gospodjica Julija (1985)
    26. Crna Marija (1986)
    27. Noc punog meseca (1986)
    28. Sekula i njegove zene (1986)
    29. Majstor i Sampita (1986)
    30. I to se zove sreca (1987– )
    31. Telefonomanija (1987)
    32. Osudjeni (1987)
    33. Cavka (1988)
    34. Braca po materi (1988)
    35. Tamna strana sunca (1988)
    36. Kako je propao rokenrol (1989)
    37. Masmediologija na Balkanu (1989)
    38. Balkanska perestrojka (1990)
    39. Kljucevi arkane (1991–1993)
    40. Mi nismo andjeli (1992)
    41. Uvod u drugi zivot (1992)
    42. Ni na nebu ni na zemlji (1994)
    43. Life and Literature - Danilo Kis (1994)
    44. Otvorena vrata (1994– )
    45. Urnebesna tragedija (1995)
    46. Ivan (1996)
    47. Tango je tuzna misao koja se plese (1997)
    48. Senke uspomena (2000)
    49. Kruh in mleko (2001)
    50. Virtualna stvarnost (2001)
    51. Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunarea (2003)
    52. Zurka (2004)
    53. Desperado Tonic (2004)
    54. Motion Report (2005)
    55. Jug jugoistok (2005)
    56. Odgrobadogroba (2005)
    57. Princ od papira (2007)
    58. Vratice se rode (2007– )
    59. Zabranjena ljubav (2009)

    Izmenjeno od: Shane; 02.05.2018 u 22:31.

  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 02:08.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1