..
Уговор Владе и компаније Оракл за државну клауд управу доноси олакшице за све


Србија је друга земља у Европи, после Велике Британије, која је успоставила Државну Оракл клауд управу, а захваљући том уговору између владине Канцеларија за информационе технологије и е-Управу и компаније "Оракл" (Oracle), корист ће имати и држава, привреда и грађани, изјавио је данас директор те Канцеларије Михаило Јовановић.

"Захваљујући централизацији информационог система, 145 локалних пореских администрација грађани од Нове године више неће морати да иду у општину по податке о пореским обавезама, већ ће једним кликом на сајту добијати информације", рекао је Јовановић новинарима пред почетак годишње конференције Оракл Импакт, на којој су представљене и све могућности иновативних технологија.

Јовановић је рекао да је Државни Оракл клауд модерна и сугурна платформа е-Управе за пружање ефикасних услуга грађанима, привиреди и држави и заштиту приватности података.

Првим државним уговором са америчким гигантом обезбедене су најбоље цене за све државне органе који користе то ИТ решење, у односу на раније појединачне набавке, рекао је Јовановић и додао да та уштеда износи два милиона евра.

Према његовим речима, уговор ће државној управи омогућити централизацију и консолидацију база података и софтверских производа на којима се заснивају неке од најбитнијих евиденција у Србији - регистар грађана, личних карти, адресних података, систем за обједињавање и размену података унутар дрзавних органа и многих других.

Уговор ће, како је додао, допринети оптимизацији и реформи ИТ система управа у саставу Министарства финансија - Управе за трезор, Пореске управе, Управе за спречавање прања новца и Централног регистра обавезног социјалног осигурање, као и реформа уписа у катастар непокретности и катастар подземних водова кроз уводење еКатастра.

Генерални директор компаније Оракл Србија и Црна Гора Владимир Кнежевић навео је да је Влада Србије сарадњом показала јасну иницијативу и остварила конкретне кораке ка дигитализацији и стандардизацији система државне управе.

"Избором најновијих, светски признатих технологија, Канцеларија за ИТ и еУправу заузеће лидерско место у региону и омогућити нашим ИТ струцњацима да раде на најмодернијим системима чиме ће држава дугороцвно омогуцити боље услове свим својим граданима и уједно смањити одлив стручњака", рекао је он.

На скупу је говорио и потпредседник Оракл за регион Леополдо Боадо.Извор: Новости

Занимљив коментар испод наведеног текста:

И Име и Надимак 25. септембар 2018. 16:23 #5397315

Питање је само следеће, где су лоцирани сервери? Моја је претпоставка да нису у Србији. Ако је то тачно, онда сервери, а и на њима подаци, потпадају под законе државе у којој се налазе. Неко ће рећи да закони о заштити приватности не дозвољавају држави приступ тим информацијама. Видимо како то одлично ради на примерима ФБ, Гугла, Микрософта, итд., који су сви радили са НСА-ом. У Америци је закон да све информације о особи које уђу у Америку (електронским путем), постају власништво државе.