Грчки црквени медији: Вартоломеј рекао Кирилу: „Одлука је донета АУТОКЕФАЛНОСТ Украјини“Грчки црквени сајт Romfea.gr пренео је вест о сусрету Васељенског Патријарха Вартоломеја и Патријарха Московског и целе Русије Кирила, одржаног на Фанару.

На основу информација до којих је дошла Ромфеа

Kod:
http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23595-bartholomaios-se-kurillo-eilimmeni-apofasi-i-autokefalia-stin-oukrania
, разговори су трајали два сата и вођени су у четири ока, а и уз учешће митрополита, француског Емануила и Волоколамског Илариона.

Из поузданих извора Ромфее, наводи се да је Патријарх Московски предложио Васељенском Патријарху да се реализује један научни конгрес (скуп), како би се обзнанили текстови и извори везани за питање(положаја православне цркве у Украјини- прим. редакције).
Такође, Поглавар Цркве Русије је између осталог предложио Патријарху Вартоломеју да започне дијалог у вези с (овим) питањем.

Васељенски Патријарх је с великом пажњом саслушао захтеве Патријарха Кирила, али га је, упркос томе, обавестио да се питање вуче већ подоста времена.
„Радо, али Аутокефалност је за нас донета (свршена) одлука и идемо даље“ – навела је, у складу са информацијама, Васељенска Патријаршија.


Такође, украјински медији преносе да је аутокефалност православне цркве у Украјини готова ствар и да је Васељенски патријарх преломио у корист Украјинаца.

Руски патријарх Кирил није желео да износи информације са састанка са Васељенским Патријархом.

„Много се тога у том периоду догодило у животу наших цркава и ситуација у свету се веома променила. Због тога смо о томе разговарали поверљиво, у оном добром смислу те речи, не зато што је реч о ’тајнама са седам печата‘, него у смислу да је то био разговор двојице браће“, рекао је руски патријарх.

„Укратко, резиме састанка је овакав: добар састанак, уз веома добру атмосферу и разговор о свим проблемима који су на дневном реду“, додао је патријарх Кирил.

„Надам се да ћемо и даље заједно радити на томе да свет постане бољи“, рекао је поглавар Руске православне цркве.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј је послао писмо Васељенском патријарху Вартоломеју у коме га моли да питање православне цркве у Украјини не решава на брзину и исхитрено, да не би тим потезом целокупно православље дошло у безизлазну ситуацију.извор: vidovdan.org